Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Beveik 6 tūkst. australų kasmet savo darbdavius įskundžia mokesčių organizacijai

Australijos valstybinių mokesčių organizacija ėmėsi griežtesnių priemonių, kad papildytų iždą. Praėjusiais finansiniais metais, kurie baigėsi birželio 30 d.,  mokesčių organizacijos darbuotojai aplankė daugiau nei tūkstantį smulkių statybos ir konstrukcijos verslo bendrovių ir su jų savininkais aiškinosi mokesčių ir pensijų fondo mokėjimo reikalus, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Australijos verslo naujienas.

Artimiausiais mėnesiais bus aplankyta tūkstančiai kitų smulkių verslo bendrovių, įtariamų sukčiavimu, o tai išaiškinti naudojamasi socialiniais tinklais. Iš viso šalyje veikia daugiau kaip 400 tūkst. smulkių statybos ir konstrukcijos bendrovių.

Žiniasklaidos grupės „Fairfax“ duomenimis, sukčiauti mokesčių srityje palankios sąlygos taip pat yra smulkiuose svetingumo bei kirpyklų ir grožio salonų versluose. 70 tūkst. nedidelių viešbučių ir 50 tūkst. grožio salonų mokesčių organizacijos dėmesio centre atsidūrė dėl jų lengvo priėjimo prie grynųjų pinigų.

„Fairfax“ taip pat praneša, kad daugiau nei 5,5 tūkst. darbuotojų kasmet mokesčių organizacijai įskundžia savo darbdavius, tariamai nelegaliai atsiskaitančius grynaisiais į rankas. Vokelių terminas neminimas, bet principas, atrodo, tas pats.

Sugriežtinta laikina užsieniečių kvalifikuoto darbo viza

Lapkričio 19 d. Australijoje sugriežtinta laikina užsieniečių kvalifikuoto darbo viza 457. Šiuo metu pagal ją šalyje darbuojasi apie 96 tūkst. migrantų, dar  76 tūkst., atvykėlių šeimos nariai, naudojasi vadinamąja antrine 457 viza. Sutarčiai su darbdaviu pasibaigus ar kitaip netekus darbo, iki šiol viza galiojo dar 90 dienų. Per tą laiką  jos savininkui buvo leidžiama susirasti kitą darbą ir toliau gyventi Australijoje. Dabar šis laikotarpis sutrumpintas iki 60 dienų.

Imigracijos ir valstybės sienų apsaugos ministras Peteris Duttonas pareiškė, kad tai padaryta siekiant sumažinti konkurenciją darbo neturintiems australams ir kartu laikinos darbo vizos savininkus apsaugoti nuo išnaudojimo. Iš viso Australijoje laikinus leidimus dirbti turi apie 1,5 mln. užsieniečių. Daugiausia – 660 tūkst. –  yra Naujosios Zelandijos gyventojai, kuriems šalių susitarimu Australijoje galima gyventi ir dirbti neribotą laiką.

Apie 0,5 mln. laikinų darbininkų sudaro užsienio studentai ir su kuprinėmis keliaujantis jaunimas. Studentams leidžiama dirbti 20 val. per savaitę. Su kuprinėmis keliaujančio jaunimo uždarbis ūkininkų laukuose ir soduose nuo šiol bus apmokestinamas kaip ir šalies piliečių bei nuolatinių gyventojų pajamos.

Tęsiasi moterų diskriminacija darbo užmokesčio srityje

Prieš trejus metus įkurta Australijos darbo vietos lyčių lygybės agentūra rūpinasi 12 tūkst. darbdavių ir 4 mln. darbuotojų. Paskiausiais agentūros duomenimis, vyrų ir moterų darbo užmokesčio skirtumas pastaraisiais metais šiek tiek sumažėjo, bet moterų diskriminacija šioje srityje tęsiasi.

Apie pusę darbo jėgos Australijoje sudarančios gražiosios lyties atstovės per metus algos gauna 27 tūkst. dolerių mažiau negu jų kolegos vyriškiai. Aukščiausiuose ešelonuose nelygybė dar didesnė: vyrų ir moterų metinis uždarbis skiriasi beveik 100 tūkst. dolerių.

Moterys Žaliajame žemyne užima daugiau kaip 34 proc. vadovaujamų privačiojo verslo pozicijų, bet tik 18 proc. – pačių aukščiausių.

Pasak agentūros direktorės Libby Lions, moterys sąmoningai ar nesąmoningai diskriminuojamos jau per derybas dėl užmokesčio, be to, jos pačios savęs dažnai nevertina. L. Lions pasidžiaugė, kad 70 proc. darbdavių turi lyčių lygybės stiprinimo programas, ir paragino imtis konkrečių veiksmų, kad jos būtų įgyvendinamos.

Elitinio viešnamio darbuotojoms – atostogos Fidžyje

Kitokio pobūdžio atlyginimo sulaukė elitiniu vadinamo Melburno viešnamio „Daily Planet“ darbuotojos. Jų darbo vieta – didmiesčio centre esantis didžiausias pietų pusrutulyje viešnamis – praėjusį savaitgalį aukcione parduotas už 8,5 mln. dolerių.  Viešieji namai garsėjo tuo, kad buvo vienintelė tokio pobūdžio bendrovė, savo akcijas kotiravusi Australijos akcijų biržoje.

Viename iš 18 miegamųjų su veidrodinėmis sienomis ir SPA voniomis pusvalandį praleisti norintis klientas turi atsisveikinti su 245 doleriais, valandą – 330 dolerių. Palydovių kaina – nuo 500 dolerių už valandą iki 4 tūkst. už naktį.  Kokia publika čia lankosi, galima spręsti iš to, kad viena darbuotoja buvo apkaltinta paėmusi ir po čiužiniu pakišusi 1,5 mln. dolerių vertės lankytojo laikrodį.

Patalpas pardavęs už didesnę nei tikėjosi sumą, viešnamio savininkas savo darbuotojoms pažadėjo ilgas atostogas Fidžio saloje. Tačiau kol kas net ir parduotose elitinio viešnamio patalpose darbas nesustojo.

Rekomenduojami video