Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aukščiausias apdovanojimas, iki šiol aplenkęs Lietuvą

Nobelio premija įsteigta pagerbiant švedų pramonininko ir išradėjo Alfredo Nobelio valią. Pagal jo 1895 m. lapkričio 27 d. testamentą 96 proc. turto skirta penkioms premijoms – fizikos, chemijos, fiziologijos arba medicinos, literatūros ir taikos. Kas galėjo paskatinti A.Nobelio sprendimą? Manoma, kad viena iš priežasčių galėjo būti išrasto ir jam turtus sukrovusio dinamito taikymas daugiausia karo srityje. Per penkerius metus nuo testatoriaus mirties buvo įkurtas Nobelio fondas, o 1901 m. įteiktos pirmosios premijos.

Lietuviai nebuvo nominuoti

Nuo 1901 m. kelis kartus premijos buvo neskirtos – 1914, 1935, 1940, 1941, 1942, 1943 m. Tam sutrukdė karai, tarptautiniai konfliktai. Tris kartus (1904, 1966, 1974 m.) buvo paskirta po dvi Nobelio literatūros premijas.

Nobelio literatūros premijos negavo ir nebuvo nominuotas nė vienas Lietuvos rašytojas. Aišku, jeigu neminėsime Česlovo Milošo, kuris ne tik turėjo lietuviškų šaknų, bet ir pats laikė save lietuviu. Lietuviškų šaknų turi ir 1991 m. nominuota Pietų Afrikos Respublikos rašytoja Nadine Gordimer.

Daugiausiai kartų ši premija buvo įteikta Prancūzijos rašytojams. Mūsų kaimynai lenkai buvo apdovanoti penkis kartus, o baltarusiai pirmą kartą apdovanojimą gavo 2015 m. – jis paskirtas baltarusių rašytojai, žurnalistei, rašančiai rusų kalba, Svetlanai Aleksievič. Šios autorės knygos Baltarusijoje neleidžiamos nuo 1994 m., kai į valdžią atėjo Aliaksandras Lukašenka. Rašytoja dabar gyvena ir rašo užsienyje.

Būta ir kuriozų

Nobelio premija yra išskirtinė dar ir tuo, kad žmogus jai negali būti nominuotas po mirties, nebent nominantas mirtų laikotarpiu tarp laimėjimo paskelbimo iki oficialaus apdovanojimo įteikimo. Tokios nuostatos Nobelio fondo įstatuose atsirado 1974 m.

A.Nobelis visą savo gyvenimą rašė poeziją, daugiausia angliškai. Tačiau į istoriją jis yra įrašytas ne kaip poetas, o kaip dinamito išradėjas.

Iki šiol nėra atsakyta į klausimą, kodėl vis dėlto A.Nobelis į premijų sąrašą neįtraukė matematikos mokslo pasiekimų? Visiems žinomas gandas, kad būtent matematikas nuviliojo jo mylimąją, tačiau patys mokslininkai spėja, kad matematika A.Nobelio gyvenamuoju laikotarpiu neatrodė perspektyvus mokslas.

Su Nobelio premijos nominacijomis būta ir tikrų kuriozų, kurie galbūt anuomet tokie neatrodė. Štai prieš pat Antrąjį pasaulinį karą 1939 m. sausį vienas švedų parlamentaras Nobelio taikos premijos nominacijai pasiūlė Adolfą Hitlerį.

Ne mažiau keistai atrodo ir buvę siūlymai Nobelio taikos premiją skirti Josifui Stalinui ir Benitui Musoliniui ar Serbijos prezidentui Slobodanui Miloševičiui, vėliau teistam už genocidą.

Margi sąrašai

Galima stebėtis ir pasiūlymais Taikos premijai nominuoti dainininką Michaelą Jacksoną bei buvusį Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos prezidentą Jules Rimet. Beje, ne mažiau aptarinėjamu tapo ir 2016 m. JAV dainininkui ir rašytojui Bobui Dylanui įteikta Nobelio literatūros premija už naujos poetinės išraiškos amerikietiškos dainų tradicijos rėmuose sukūrimą.

Nobelio literatūros premija įvertintas britų politikas, buvęs Didžiosios Britanijos premjeras Vinstonas Čerčilis, išleidęs ne vieną kūrinį apie karą, taip pat memuarus, viešai pasakęs ne vieną svarbią kalbą.

Vienintelė moteris, apdovanota du kartus, yra Marija Kiuri – vieną kartą už fizikos, kitą už chemijos mokslų pasiekimus.

Jauniausia Nobelio premijos laureatė yra pakistanietė Malala Jusafzai. Kai 2014 m. buvo apdovanota Nobelio taikos premija, jai tebuvo 17 metų.

Nobelio premijos laureatams yra įteikiamas diplomas, medalis ir premiją – daugiau kaip 800 tūkst. eurų – patvirtinantis dokumentas.

Rekomenduojami video