Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ar žinote, kas pirmieji valgė konservuotą maistą

12 tūkst. frankų paskelbtame konkurse laimėjo ir patikimą būdą išlaikyti maistą išrado paryžietis Nicholas Appert`as. Jis ne iki galo išvirė maistą, sudėjo jį į stiklainį ir užkimšo kamščiu. Tada stiklainį dar šiek tiek pavirino – taip išstūmė iš jo likusį orą ir sunaikino bakterijas. Vėliau Napoleono armijos daliniai pranešė, kad nė viena porcija iš 18 skirtingų produktų nebuvo sugedusi.

Vienintelė bėda buvo dūžtanti tokių konservų stiklinė pakuotė. 1810 m. anglas Peteris Durandas išrado geležinę skardinę, užlituojamą alavu. Maistas joje buvo konservuojamas tuo pačiu virinimo metodu.

Vos po kelerių metų pradėta masinė konservuoto maisto gamyba, daugiausia tokių produktų suvartojo Britanijos armija ir karinis laivynas. Pradėję valgyti konservuotą maistą, įgulos nariai nustojo sirgti skorbutu.

Rekomenduojami video