Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Aimarų moterys Bolivijos gatvėms grąžina gyvybę ir spalvas

Populistinės Bolivijos valdžios pastangos padėti skurdžiausiems šalies gyventojams – tikriesiems Andų indėnams – davė rezultatų. Didžiausią proveržį padarė aimarų moterys: dauguma jų niekada nėjo į mokyklą, bet dabar jos ne tik dirba policininkėmis, televizijos laidų vedėjomis, bet ir puošia savo miestus, pastatytus aukštai kalnuose .

Vienas tokių dideliame aukštyje įsikūrusių miestų – El Altas – didžiulio Bolivijos sostinės metropolio La Paso dalis. El Altas išvertus reikšia aukštasis, nes vidutinis šio miesto aukštis virš jūros lygio – daugiau kaip 3,5 km. Sparčiai augantis miestas dabar gali pasigirti linksmai spalvotu kvartalu, ir visa tai yra vienos pagyvenusios moters darbas.

Tomasa Gutierrez Choque prikauso čia gyventojų daugumą sudarantiems andų indėnams aimarams. Tapusi vietos kvartalo bendruomenės lydere ji pasinaudojo valstybinės paramos fondais ir pasamdė kelis El Alto menininkus, kad jie išpuoštų kvartalą.

Šiame unikaliame subtropinių aukštikalnių klimate be vandes niekas neauga, o miestai ir miesteliai garsėja tik dulkėmis, molio plytomis ir čerpėmis, viskas labai panašios spalvos. Taigi naujų galių gavusios aimarų moterys nusprendė tai pakeisti.

„Būtent moterys žino visą kvartalo istoriją. Moterys supranta, ko šiam rajonui reikia. Vyrai – tik svečiai, grįžta tik nakčiai, o anksti rytą vėl išeina. Taigi vargti mums tenka. Štai todėl pasiraitojome rankoves ir vadovaujamos moterų ėmėme puošti mūsų gatves, kiemeliUs – viską, nes žinome, ko labiaiusiai reikia“, – sako rajono bendruomenės tarybos prezidentė T. Gutierrez Choque.

Dar prieš kelerius metus aimarai buvo pati skurdžiausia Bolivijos gyventojų dalis, bet maždaug prieš šešerius metus prezidento Evo Moralezo valdžia nusprendė šias, neretai valstybine ispanų kalba nei kalbėti, nei rašyti nemokančias moteris įtraukti į šalies ekonomiką. Joms buvo skirtos privalomos darbo vietų kvotos viešajame sektoriuje – nuo savivaldybių iki policijos.

Rekomenduojami video