Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žaizda – vartai infekcijai

Nešvari žaizda gali pridaryti nemalonumų, todėl svarbu žinoti, ką daryti susižeidus ir kaip tinkamai gydyti žaizdą.

Priežastys – įvairios

Oda – natūrali kliūtis, neleidžianti į mūsų organizmą patekti mikroorganizmams ir svetimkūniams. Pažeidus odą, atsiranda žaizda, o kartu su ja – infekcijos tikimybė.

Žaizdų gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Dažniausiai žmonės nusidegina, įsipjauna, nusibrozdina ar įdreskia odą, o pragulos ir opos, atsirandančios dėl odą veikiančių spaudimo jėgų ir sutrikusios kraujotakos, kankina kur kas rečiau. Kiekvienai žaizdai reikia panašaus gydymo, tačiau jų atsiradimo keliai yra skirtingi. Pavyzdžiui, pragulos atsiranda ligoniams ilgai gulint toje pačioje vietoje, o opos gali susidaryti ne tik dėl spaudimo jėgų, bet ir sergant ligomis, dėl kurių sutrinka arterinė ar veninė kraujotaka, nervų sistema. Itin sudėtinga gydyti diabetu sergančių žmonių opas, kurių paprastai būna ant kojų pėdų. Šios opos dažniausiai neskausmingos, todėl ligoniai jas pastebi ne iš karto. Užtenka nedidelio įdrėskimo, kad ant diabetu sergančiojo kojos pado nedidelė žaizdelė virstų opa.

Dezinfekuokite tinkamai

Atsiradus net menkiausiai žaizdai, pavyzdžiui, įsipjovus, joje neišvengiamai kyla uždegimas. Jauno ir sveiko žmogaus žaizdos gyja greičiau, vyresniojo, sergančio įvairiomis ligomis, žaizdos dažniau supūliuoja, sunkiau ir ilgiau gyja.

Kiekvieną žaizdą reikia dezinfekuoti, tačiau neretai tai daroma netinkamai – tiesiai ant žaizdos pilami spiritiniai dezinfekuojamieji tirpalai. Tačiau taip tirpalai tik dar labiau pažeidžia audinius. Kad taip neatsitiktų, reikia dezinfekuoti tik žaizdos kraštus.

Jei žaizda nedidelė, užtenka suglausti jos kraštus, dezinfekuoti, patepti gijimą skatinančiu hidrokoloidiniu geliu su sidabru ir uždėti tvarstį ar užklijuoti pleistru. Tačiau jei žaizda gili, užteršta, pirmiausia ją reikia išplauti. Tą galima padaryti po tekančio vandens srove arba su specialiais tam skirtais tirpalais (jodas, peroksidas ar briliantinė žaluma netinka). Durtinę, itin gilią žaizdą, į kurią pakliuvo žemių, būtinai turi apžiūrėti medikas, kuris įvertins, ar ją reikia išvalyti, susiūti ir suleisti preparato nuo stabligės. Didelius nubrozdinimus, nuplovę ir nusausinę, patepkite žaizdų gijimą skatinančiu hid­rokoloidiniu geliu su sidabru ir pagal poreikį sutvarstykite arba palikite gyti be tvarsčio, jei nešlapiuoja. Kraujuojančią žaizdą reikia prispausti steriliu tvarsčiu. Jei iš žaizdos trykšta ryškiai raudonas arterinis kraujas, užveržkite gumine juostele aukščiau žaizdos ir skubiai kreipkitės į medikus.

Vėsinkite vandeniu

Nusideginę ar nuplikyti žmonės dažnai daro klaidas, viena dažniausiai pasitaikančių  – tepa žaizdą įvairiais riebalais.Tačiau riebalai neskatina karščio pasišalinimo, o tarsi užrakina jį pažeistuose audiniuose. Todėl žaizda sunkiau gyja. Nudegintą ar nuplikytą vietą pirmiausia reikia atvėsinti vandeniu, paskui nusausinti, patepti hidrokoloidiniu geliu su sidabru, palaikančiu reikiamą drėgmės lygį ir skatinančiu žaizdos gijimą, ir sutvarstyti arba palikti gyti be tvarsčio. Nudegimo vietoje iššokusios vandeningos pūslės negalima plėšyti – ji saugo audinius nuo užteršimo. Pūslei plyšus, iš žaizdos ir toliau skiriasi audinių skystis, todėl nudegimas sunkiau gyja, o perrišimai būna itin skausmingi. Jei nudeginti ar nuplikyti odos plotai dideli, būtina kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą.

Gydykite pagrindinę ligą

Pragulos paprastai formuojasi žmonėms, negalintiems be kitų pagalbos apsiversti. Dažniausiai jų atsiranda tose vietose, kur kaulai yra arčiausiai kūno paviršiaus – kryžkaulio, kulnų, menčių ar alkūnių srityje. Todėl ligonius reikia dažnai vartyti, tinkamai prižiūrėti jų odą.

Jei atsirado pragula, užtenka ją dezinfekuoti, nusausinti, užtepti hidrokoloidiniu geliu su sidabru ir uždėti tvarstį. Nuo ligonio bendros organizmo būklės priklauso, ar pavyks pragulas išgydyti: jeigu organizmas stiprus, žaizdos ilgainiui užsitrauks. Atsivėrusią opą galima išgydyti tik gydant pagrindinę ligą, dėl kurios ji ir susidarė.

Gijimui būtina drėgmė

Skatinant gijimą, labai svarbu palaikyti tinkamą žaizdos drėgmę ir apsaugoti ją nuo išorės veiksnių. Jeigu ant žaizdos neuždėsime tvarsčio, ji lips prie patalynės ar drabužių, užsiterš dulkėmis ir nuo to ne tik nustos gyti, bet gali išsivystyti ir pavojingų komplikacijų.

Šiuolaikinė medicinos pramonė siūlo įvairių žaizdų gijimo priemonių, kurios ne tik pagreitina žaizdos gijimą, bet ir sudaro sąlygas žaizdai užgyti mažesniu randu.

 

Laima Kulbokė

Rekomenduojami video