Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vyrų kontracepcijos priemonė – vazektomija

Kalbėdami apie kontracepciją, apsaugą nuo nėštumo, dažniausiai pagalvojame apie moterų vartojamas tabletes, į gimdą implantuojamas spirales ar tiesiog prezervatyvus. Ne visi dar žino, kad yra ilgalaikis vyrų kontracepcijos būdas – vazektomija.

Populiarėjantis kontracepcijos būdas

Gydytojai urologai teigia pastebintys, kad tarp vyrų populiarėja vazektomija. Kuo labiau išsivysčiusi šalis, tuo vazektomija populiaresnė. Kanadoje, Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Naujojoje Zelandijoje ji atliekama dažniau nei kitose Vakarų Europos šalyse. Ir Lietuvoje šis kontracepcijos būdas pasirenkamas vis dažniau ir dažniau. Daug ką lemia papročiai, kultūra, religija, moralinės nuostatos ir požiūris į šeimos planavimą.

„Vazektomija – tai ilgalaikis (dažniausiai negrįžtamas) chirurginis vyrų kontracepcijos metodas, panaikinantis galimybę apvaisinti partnerę ir taip apsaugantis nuo nepageidaujamo nėštumo. Šis metodas neturi įtakos potencijai, erekcijos kokybei,  seksualiniam potraukiui bei lytinio akto trukmei“, – pasakoja Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojas urologas dr. Mindaugas Danilevičius. Tarp kasdien atliekamų jo operacijų kartais būna ir vazektomijos – po vieną ar kelias per mėnesį.

Minimaliai invazyvios operacijos metu perrišami, perpjaunami ar kitaip blokuojami sėkliniai latakai, kuriais sperma iš vyro sėklidžių prielipų patenka į sėklos išmetamuosius latakus, o iš ten pasiekia šlaplę bei kartu su ejakuliaciniu skysčiu, kaip ejakuliatas, yra išmetama iš vyro varpos į išorę. Vazektomija, anot gydytojo urologo, neleidžia spermai patekti į sėklą, kuri išskiriama orgazmo metu.

Dr. M.Danilevičiaus turimais duomenimis, Vokietijoje vazektomijų dažnis tarp 20–44 metų amžiaus vyrų yra apie 3–5 procentai, kitur pasaulyje vazektomija atlikta apie 3 proc. vyrų.

„Tačiau yra šalių, kuriose vazektomiją kaip kontracepcijos priemonę pasirenka kur kas daugiau šio amžiaus vyrų: Kanadoje net 22 proc., Didžiojoje Britanijoje – 19 proc., Korėjoje – 17 proc.,  Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje – 15 proc., JAV – apie 10 proc.“, – skaičius patikslina urologas.

Aptariami visi už ir prieš

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog vazektomija – labai patrauklus kontracepcijos metodas, tačiau yra tam tikrų niuansų. Vyras turi būti apsisprendęs operuotis, nes vėliau, jei po pirmosios operacijos panorėtų atstatyti vaisingumą, kita – sėklinių latakėlių atkūrimo (rekanalizacijos) operacija bus mažiau efektyvi. Todėl jei pacientas, kuriam atlikta vazektomija, apsigalvoja ir nori vėl tapti vaisingas, tikimybė, jog antroji operacija bus atlikta sėkmingai, nedidelė. Literatūros duomenimis, tikimybė rekanalizuoti latakėlius siekia 30–50 proc., Lietuvoje šis skaičius būtų dar mažesnis“, – pasakoja dr. M.Danilevičius ir priduria, jog vyrams, kurie nėra sulaukę 30 metų ir dar neturi vaikų, vazektomijos geriau neatlikti.

Su pacientais, atėjusiais pasitarti dėl vazektomijos, gydytojas, sako, visada aptariantis visus operacijos niuansus, galimas jos pasekmes. Juk gyvenimas kartais iškrečia visokiausių pokštų: šeimos skiriasi ir taikosi, gali atsirasti nauja partnerė, daug jaunesnė nei pats vyras ir tuomet jie gali pageidauti vėl susilaukti vaikų. Tačiau be chirurginių intervencijų tai bus neįmanoma. Vazektomija atliekama tik tuo atveju, jei vyras supranta galimas pasekmes ir tikrai yra įsitikinęs, kad nebenorės susilaukti palikuonių.

M.Danilevičius: „Jei pacientas, kuriam atlikta vazektomija, apsigalvoja ir nori vėl tapti vaisingas, tikimybė, jog antroji operacija bus atlikta sėkmingai, nedidelė.“

Gydytojas pateikia statistiką: apie 90 proc. vyrų yra patenkinti tuo, kad jam atlikta vazektomija, nes partnerei nebereikia saugotis, nebelieka galimybės pastoti, dėl to abu gali jaustis natūraliau, laisviau. Tačiau 7–10 proc. pacientų dėl to ateityje tenka gailėtis. Dažniausiai gailisi tie vyrai, kuriems operacija  atlikta tada, kai jie buvo labai jauni arba kai poroje vazektomijos norėjo tik vienas partneris.

Potencijai nekenkia

Gydytojas urologas pažymi, jog nereikia tikėtis, kad po vazektomijos vyras iš karto taps nevaisingas. „Sėkliniame latake bei sėklinėse pūslelėse vis dar yra gyvybingų spermatozoidų, kurie gali sukelti nepageidaujamą nėštumą. Lytinius santykius jau galite turėti praėjus savaitei po atliktos operacijos, tačiau kol nebus atliktas spermos tyrimas, pacientui vis dar bus būtina apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo – tam tiks prezervatyvas ar kitos apsisaugojimo priemonės. Spermatozoidai lytiniuose latakuose išlieka gyvybingi iki 6–8 savaičių po operacijos. Todėl norint įsitikinti, kad operacija sėkminga, atliekamas ne tik histologinis tyrimas operacijos metu, bet ir dvi spermatogramos (spermos kokybės tyrimai), kuriose neturi būti randama spermatozoidų“, – pasakoja medicinos mokslų daktaras.

Anot jo, vazektomija neturi įtakos nei testosterono, nei kitų lytinių hormonų gamybai. Potencijai vazektomija taip pat nekenkia, erekcija nenukenčia, potraukis taip pat nesumažėja. Po operacijos sėklidės ir toliau gamina spermatozoidus, tačiau jie dėl sėklinio latako vientisumo pažeidimo negali patekti į šlaplę. Spermatozoidai sėklidėse pradedami ardyti ir absorbuojami atgal į organizmą. Didžiąją dalį absorbuoja sėklidės prielipo membranos, likusius spermatozoidus suardo makrofagai (organizmo imuninės ląstelės). Bet kokiu atveju sėklidėse spermatozoidai gaminasi ir toliau, tik perrištais latakėliais nepatenka į spermą, todėl visada išlieka dirbtinio apvaisinimo galimybė.

Kaip atliekama operacija

Dr. M.Danilevičius pasakoja, kad operacija, trunkanti tik 20–30 min., atliekama taikant bendrinę, spinalinę arba kai kuriais atvejais ir vietinę nejautrą. Kapšelyje padaromi du maži pjūveliai, identifikuojami sėkliniai latakėliai. Latakėlis suimamas, pašalinamas nedidelis jo fragmentas (apie 1 cm) ir siunčiamas histologiniam ištyrimui. Tada sėklinio latako galai perrišami. Sėklinio latako abu laisvi galai papildomai koaguliuojami (uždeginami) elektrokaustikos aparatu. Tas pats atliekama ir kitoje kapšelio pusėje. Pjūveliai būna gana maži, jie visada susiuvami tirpiais siūlais.

Žaizdų priežiūra nesiskiria nuo kitų pooperacinių žaizdų priežiūros, siūlai patys ištirpsta per 2–3 savaites. Pooperacinis skausmas, jei jis pasireiškia, gali būti malšinamas nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo. Pacientas namo iš gydymo įstaigos išrašomas tą pačią arba kitą dieną.

Po dušu praustis galima jau kitą dieną po operacijos, bet praustis karštoje vonioje ar pirtyje nepatartina tol, kol nesugis žaizdelės.

INFOBOX

Galimos komplikacijos po operacijos:

Operacinių pjūvių vietose gali formuotis kraujosruvos, bet tai retai reikalauja papildomo gydymo. Ši komplikacija pasitaiko apie 2 proc. atvejų;

Operacinio pjūvio supūliavimas; tokia infekcija taip pat gana reta, po vazektomijos pasitaiko apie 3 proc. atvejų;

Spermatozoidų granuliomos formavimasis būna beveik visiems pacientams. Kapšelyje susidaro nedidelis, vos čiuopiamas guzelis, kuris paprastai nesukelia diskomforto ar skausmo;

1 iš 7 vyrų teigia jaučiantis tam tikrą diskomfortą sėklidėse, tačiau tik 1 proc. atvejų šis diskomfortas paveikia gyvenimo kokybę.

Atmintinė

Vazektomija – tai ilgalaikė kontracepcijos priemonė, efektyviai apsauganti nuo nepageidaujamo nėštumo, tačiau rekomenduojama tik palikuonių turintiems vyrams, kurie šeimoje daugiau neplanuoja vaikų ir sprendimą yra priėmę pasitarę su savo antrąją puse;

Šis metodas ne tik leidžia poroms jaustis laisvai, bet ir neturi įtakos potencijai, erekcijos kokybei, libido bei lytinio akto trukmei;

Pirmąsias 8 savaites po vazektomijos reikia naudoti ir kitas kontracepcijos priemones (prezervatyvais ir kt.), nes šiuo periodu sėkliniuose latakuose vis dar randama spermos likučių (spermatozoidų);

Po vazektomijos rekomenduojama atlikti ne mažiau kaip du spermos tyrimus (spermogramas), siekiant įsitikinti, jog ejakuliate jau nebėra spermatozoidų;

Po vazektomijos kapšelyje galite pastebėti mėlynių, kapšelis gali būti patinęs ar skausmingas (bet tai tik trumpalaikiai simptomai). Kartais kai kurie vyrai gali patirti ilgalaikį skausmą sėklidžių srityje;

Labai retais atvejais dėl sėklinio latako rekanalizacijos vaisingumas gali sugrįžti, todėl praėjus metams po operacijos rekomenduojama pakartotinai ištirti spermą;

Vazektomija neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Didžiausią apsaugą nuo lytiškai plintančių ligų suteikia prezervatyvai, todėl juos reikia naudoti ir toliau, jei norite būti tikri, kad rizika užsikrėsti šiomis ligomis bus minimali;

Lietuvoje vazektomijos operacija šiuo metu nėra įtraukta į kompensuojamų ligų sąrašą, todėl neapmokama ligonių kasų lėšomis.

Rekomenduojami video