Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Veido raudonis: kas sukelia ir ar įmanoma atsikratyti

Nesijaudinate, bet veidas paraudęs? Pasirodė pūlingų spuogelių? Oda sausa ir šiurkščios tekstūros? Jei šie apibūdinimai jums pažįstami, gali būti, kad jūsų oda susiduria su raudoniu, dar vadinamu rožine. Savigyda šiuo atveju gali tik pakenkti odai, nes, tikėtina, kad ji jautri, patinusi. Įtariant rožinę derėtų kreiptis į dermatologą, kad nustatytų diagnozę ir paskirtų gydymą. Jei jums diagnozuota rožinė, reikės įsisavinti tiek gyvenimo būdo, tiek veido priežiūros rutinos pokyčius. Išsiaiškinkime, kas sukelia raudonį, kaip tokią odą tausoti ir ar įmanoma visam laikui atsikratyti šio odos trūkumo.

Kas sukelia veido rožinę?

Nėra vieno tikslaus atsakymo, kas sukelia rožinę. Tai gali būti nulemta paveldėjimo. Dažna priežastis – priklausomybė nuo saulės vonių. Jei nesaikingai ir nesaugiai deginatės, veido kraujagyslės gali būti pažeistos. Pavojingi saulės spinduliai išplečia kraujagysles, todėl jos labiau matomos veide. Gali būti, kad dėl jūsų veido raudonio kaltos odos erkutės. Demodex folliculorum paprastai gyvena ant odos ir nėra kenksmingos. Tačiau kai kurie žmonės turi padidėjusį jautrumą joms, arba šių mikroskopinio dydžio erkučių užsiveisia daugiau nei įprastai. Taip pat keliama prielaida, kad dėl rožinės gali būti kalta žarnyno bakterija H. pylori. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali padidinti virškinimo hormono gastrino kiekį, dėl kurio oda gali atrodyti paraudusi.

Kas dar sieja rožinės kamuojamus žmones? Dažniau raudonį kenčia 30–50 metų mėlynakės moterys šviesiais plaukais. Didesnė tikimybė, kad rožinė apniks rūkančius žmones, kurie gydosi aknę, oda riebi, giminėje yra rožinės atvejų.

Raustančios odos priežiūros patarimai

Jei susiduriate su rožine, kad jaustumėtės ir atrodytumėte geriau, reikės odą atsakingai prižiūrėti. Peržiūrėkite savo turimų priemonių lentynėlę. Atsisakykite tų, kurių sudėtyje yra alkoholio, kvapiklių, hamamelių ir kitų stiprių ingredientų.

Privaloma teptis apsauginiu saulės kremu su bent SPF30, kuris apsaugotų tiek nuo UVA, tiek nuo UVB spindulių. Išsirinkite intensyviai drėkinantį kremą, kadangi šaltis ir vėjas lengvai išdžiovina jautrią odą.

Jei susiduriate su veido raudoniu, rekomenduojama vengti tiesioginės saulės, karšto ir šalto oro, vėjo, karštų vonių. Susikurkite ramesnę aplinką be streso. Verčiau užsiimkite lengvu sportu nei intensyviomis treniruotėmis.

Derėtų keisti gyvenimo būdą, ne tik veido priežiūros rutiną: atsisakyti alkoholio, rūkymo, labai karšto ir aštraus maisto. Tinkamas uždegimus malšinantis maistas, būdingas Viduržemio jūros virtuvei. Atsisakykite maisto, kuriame yra cinamaldehido, t. y. cinamono, šokolado, pomidorų ir citrusinių vaisių. Jei norite tolygesnio atspalvio odos, derėtų sumažinti kavos ir arbatos suvartojimą.

Ar įmanoma atsikratyti raudonio ant veido?

Apmaudu, bet visam laikui atsikratyti raudonio neįmanoma. Nėra vaistų ar gydymo, kuris visiškai panaikintų raudonio riziką. Tačiau prižiūrint odą ir pakeitus gyvenimo būdą galite suvaldyti šį nemalonų odos pojūtį ir išvaizdą. Vienas veiksmingiausių raudonio prevencijos ir malšinimo būdų – lazerinė procedūra.

Rekomenduojami video