Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Urologo kabinete vyrų drovumui ne vieta

Priešlaikinė ejakuliacija, apyvarpės susiaurėjimas, galimybė pailginti varpą, apipjaustymas – vienos iš dažnų temų, kurios su vyrais gvildenamos urologo kabinete. Gydytojas urologas Marius Anglickis sako, kad vyrams gėdytis tikrai nėra ko – čia jie gali užduoti bet kokius su reprodukcinės sistemos funkcijomis susijusius klausimus. Deja, kai kurie vyrai vis dar nesiryžta praverti gydytojo kabineto duris.

Dėl kokių patologijų, sukeliančių lytinio gyvenimo diskomfortą, į urologus dažniausiai kreipiasi vyrai? Ar dažni atvejai, kai jie ateina ilgai nedrįsę to padaryti?

Deja, vis dar pasitaiko, kad į konsultaciją ateina vyrai, besididžiuojantys, jog pas gydytoją nebuvo 20–30 metų. Labai dažnai pasakoju liūdną istoriją apie jauną, sveikai gyvenusį ir daug sportavusį vyrą, kuriam Kalėdų proga vaikai padovanojo apsilankymo pas gydytoją bei sveikatos patikros kuponą. Jis džiaugėsi, kad pas gydytoją nebuvo bent 20 metų. Šiam vyrui diagnozavau išplitusį inkstų ir prostatos vėžį. Deja, jo nebėra tarp mūsų.

Kitas pavyzdys – 23 metų vyras, kuris apie dvejus metus užčiuopė padidėjusią sėklidę, bet nesikreipė į gydytojus. Jo pasiteisinimas – nebuvo laiko ir jautėsi gerai. Jam buvo diagnozuotas jau metastazavęs sėklidžių vėžys.

Visada savo pacientams sakau, kad geriau pas gydytoją ateiti dešimt kartų be reikalo, nei vieną kartą pavėluotai. Juk net mašinos techninė patikra privaloma kas dvejus metus. Taip pat reikėtų rūpintis ir savo sveikata.

Gerai, kad vyrų požiūris į sveikatą keičiasi. Vis dažniau ir dažniau vyrai ateina ne tik susirgę, bet ir pasitikrinti profilaktiškai. Nusiskundimai būna patys įvairiausi. Nuo „putojančio“ ar „blogo kvapo“ šlapimo, šono skausmų iki erekcijos ar šlapinimosi sutrikimų.

Smagu, kad Lietuva niekuo neatsilieka nuo kitų Vakarų pasaulio šalių ir mes galime savo pacientams pasiūlyti modernius šlapimo nelaikymo ar erekcijos sutrikimų gydymo metodus.

Skelbiama, kad apie 30 proc. vyrų kamuoja priešlaikinė ejakuliacija. Kaip pasireiškia šis sutrikimas?

Su priešlaikine ejakuliacija vienu ar kitu gyvenimo periodu susiduria beveik visi vyrai.

Priešlaikinė ejakuliacija dažniausiai apibrėžiama kaip nuolat ar periodiškai pasireiškianti ejakuliacija iki varpai patenkant į makštį esant minimaliai seksualinei stimuliacijai arba įvykstanti greitai po penetracijos. Ji vadinama priešlaikine, kai būna per ankstyva, t.y., ankstesnė negu pageidauja partnerė. Daugumai vyrų ejakuliacija įvyksta per 3–5 minutes nuo penetracijos į makštį. O priešlaikinės ejakuliacijos kamuojamų vyrų lytinis aktas trunka vos 15–60 sekundžių. Labai dažnai priešlaikinės ejakuliacijos kamuojami vyrai net nespėja patekti į makštį. Ejakuliacija įvyksta nuo mažiausio tiesioginio seksualinio stimulo. Tai nėra bėda, jei vyro partnerė per tą laiką pasitenkina. Deja, labai dažnai ši patologija būna susijusi su rimtomis psichologinėmis problemomis ar net lytinių santykių baime.

Nors priešlaikinė ejakuliacija dažniausiai kamuoja jaunus ir daug seksualinės patirties neturinčius vyrus, tačiau ši būklė gali atsirasti ir vyresniems vyrams.

Yra dvi šios problemos rūšys: pirminė priešlaikinė ejakuliacija, kuri tęsiasi visą gyvenimą nuo pirmosios seksualinės patirties; ir antrinė, arba įgyta. Pastarajai būdinga, jog prieš tai lytinių santykių trukmė buvo normali. Gydymas tikslingas tik tuomet, kai priešlaikinė ejakuliacija kartojasi labai dažnai.

Kas sukelia priešlaikinę ejakuliaciją?

Yra labai daug priešlaikinės ejakuliacijos priežasčių. Ją gali lemti nervinė įtampa dėl noro pasirodyti „idealiu meilužiu“, mylintis su nauja lytine partnere. Labai dažnai priešlaikinė ejakuliacija įvyksta dėl ilgai buvusios seksualinės abstinencijos. Tiesa pasakius, kai kada jos atsiradimą gali išprovokuoti ir moterys. Kai kurie vyrai skundžiasi, kad priešlaikinę ejakuliaciją lėmė nuolatinė įtampa ir sumažėjusi savivertė dėl antrosios pusės viešai laidomų juokelių apie greitą baigimą ar kitas nesėkmes lovoje.

Viena dažniausių įgytos priešlaikinės ejakuliacijos priežasčių vyresniame amžiuje – erekcijos disfunkcija. Vyrai pasąmoningai stengiasi kompensuoti negalėjimą ilgai išlaikyti standžios varpos.

Rečiau šį sutrikimą sukelia fizinės ligos ir būklės. Tačiau kaip ir dauguma kitų ligų, taip ir priešlaikinė ejakuliacija labai sėkmingai gydoma.

Kokie yra priešlaikinės ejakuliacijos gydymo būdai?

Klasikinis kovos su priešlaikine ejakuliacija būdas yra tinkamas minčių nukreipimas. Jį greičiausiai yra išbandęs ne vienas vyras. Lytinio akto metu rekomenduojama galvoti apie ką nors nemalonaus ir atgrasančio (pvz., indų plovimą ar mašinos tepalų keitimą).

Esant priešlaikinei ejakuliacijai, būtina dažniau mylėtis. Pastebėta, kad lytinio akto trukmę pailgina mylėjimasis, kada partnerė viršuje.

Visi puikiai žino, jog antroji erekcija trunka ilgiau, todėl prieš numatomus lytinius santykius šios problemos kamuojamiems vyrams rekomenduojama masturbuotis.

Varpos jautrumą sumažina prezervatyvai. Dar geriau, kada vyras naudoja prezervatyvus, purškalą arba kremą su varpos odos jautrumą mažinančiais preparatais.

Jei visos šios priemonės neduoda norimo efekto, tuomet rekomenduojamas gydymas antidepresantais. Selektyvieji serontonino reabsorbcijos inhibitoriai vartojami nuotaikos sutrikimams gydyti, tačiau pastebėta, kad jie gali atitolinti ejakuliaciją.

Kraštutiniais atvejais rekomenduojamas operacinis gydymas – apipjaustymas. Kurį laiką po apipjaustymo varpos galvutė būna labai jautri, tačiau ilgainiui ant jos esanti oda sustorėja, o jautrumas sumažėja.

Ar treniruotės veiksmingos gydant šį sutrikimą?

Treniruotės – svarbus sutrikimo gydymo metodas. Treniruoti galima ne tik raumenis, tačiau ir erekciją. Populiariausi elgesio terapijos metodai yra „start-stop“ metodika ir užspaudimo technika.

Užspaudimo technikos esmė – pajutus artėjančią ejakuliaciją, 10–15 sekundžių nykščiu stipriai suspausti varpos galvutę toje vietoje, kur ji ribojasi su apyvarpe. Tai susilpnins erekciją ir atitolins ejakuliaciją. Kai vėl būsite pasiruošęs – pabandykite iš naujo.

Start-stop“ metodui perprasti reikės jūsų kantrybės ir partnerės pagalbos. Pirmomis praktikavimosi dienomis pabandykite masturbuotis gulėdamas greta partnerės. Pajutęs, jog artėja ejakuliacija, nustokite 30–60 sekundžių. Po to bandykite dar kartą. Po kelių kartų patirkite orgazmą. Vėliau paprašykite partnerės pagalbos. Tegul ji perima iniciatyvą, tačiau ir vėl kelis kartus iš eilės neleidžia pajusti orgazmo. Galiausiai treniruotes reikėtų pratęsti partnerės makštyje. Vyrui pajutus, kad artėja viršūnė, būtina nutraukti lytinį aktą, jauduliui aprimus – pradėti iš naujo. Taip praktikuodamiesi, įprasite kontroliuoti ejakuliaciją ir labiau atsipalaiduoti lytinio akto metu.

Minėjote, kad vienas iš gydymo būdų yra apipjaustymas. Kuo dar gali būti naudinga ši operacija?

Apipjaustymas dažniausiai atliekamas esant siaurai apyvarpei, arba fimozei. Po apyvarpe kaupiasi nešvarumai, kurie sukelia diskomfortą ir higienos problemas. Bet tai ne pati didžiausia blogybė. Negydoma fimozė padidina varpos vėžio, šlapimo takų infekcijų riziką. Be to, erekcijos ar lytinių santykių metu siaura apyvarpė gali užspausti varpos galvutę ir sukelti labai grėsmingą būklę – parafimozę. Laiku nesuteikus pagalbos, gali išsivystyti net gangrena. Kai kada apyvarpė susiaurėja tiek, kad apsunkina šlapinimąsi, o kartais gali sukelti net šlapimo susilaikymą.

Apipjaustymas dažniausiai atliekamas estetikos ir higienos sumetimais. Tačiau jis taip pat sumažina sergamumą šlapimo takų infekcija, lytiškai plintančiomis ligomis bei ŽIV. Siekiant pažaboti ŽIV, kai kuriuose Afrikos regionuose pradėta masinio vyrų apipjaustymo programa.

Ar apipjaustymas gali sukelti kokių komplikacijų?

Dažniausiai apipjaustymas yra labai greita ir paprasta operacija. Užtenka vietinės nejautros.

Tačiau kaip ir kiekviena chirurginė intervencija, taip ir apipjaustymas susijęs su operacinių ir pooperacinių komplikacijų rizika. Dažniausiai pasireiškiančios komplikacijos – kraujavimas, žaizdos infekcija, antrinė fimozė ir kitos.

Dažnai vyrai skundžiasi, kad po apipjaustymo labai padidėja varpos galvutės jautrumas. Ją dirgina rūbai, apatiniai. Tačiau ilgainiui dėl nuolatinio dirginimo varpos galvutė epitelizuojasi, oda sustorėja ir nemalonūs jutimai išnyksta.

Rekomenduojami video