Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Tyrimas: pilno grūdo produktai mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką

Šiuolaikinis gyvenimo tempas ir nesubalansuota mityba veda prie dažnėjančių širdies ir kraujagyslių ligų. Naujausi tyrimai atskleidė, kad šių ligų gali padėti išvengti pilno grūdo produktais praturtinta mityba, teigiama pranešime spaudai.

Kompanijos „Nesté“ ir Klyvlendo klinikos mokslininkai nustatė, kad antsvorio turintiems žmonėms iki 50-ies metų širdies ir kraujagyslių ligų rizika žymiai sumažėja, jeigu jų mityboje rafinuotų grūdų produktai pakeičiami pilno grūdo produktais.

Kaip parodė tyrimas, pilno grūdo produktai gali padėti sureguliuoti kraujo spaudimą ir taip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų bei mirties nuo jų riziką.

Tyrime dalyvavo grupė antsvorio turinčių asmenų. Du periodus po aštuonias savaites šie asmenys maitinosi visiškai vienodai, tačiau vienų mityba buvo papildyta pilno grūdo produktais, kitų – rafinuotų, tai yra, pilnai išvalytų grūdų produktais.

Tyrimo metu nustatyta, kad žmonių, kurių mityboje buvo pilno grūdo produktų, diastolinis kraujo spaudimas (žemiausias spaudimas tarp širdies susitraukimų) sumažėjo tris kartus, palyginti su žmonėmis, kurių mityboje buvo tik rafinuotų grūdų produktai. Toks kraujo spaudimo sumažėjimas prilygsta 30 proc. sumažėjusiai mirties nuo širdies ligų rizikai ir 40 proc. sumažėjusiai mirties nuo insulto rizikai.

Pilno grūdo produktai būtini kasdienėje mityboje

Kas yra pilno grūdo produktai? Pirmiausia, nereikėtų painioti pilno grūdo produktų su rupiai maltų ar nemaltų grūdų produktais. Iš pilno grūdo produktų gali būti malami miltai, tačiau jie neišsijojami. Pilnas grūdas pasižymi tuo, kad nuo jo nėra pašalinta išorinė grūdo dalis – luobelė. Kitaip sakant, pilnas grūdas yra nepilno valymo grūdas.

Vienas geriausių tokio grūdo pavyzdžių – grikių kruopos. Jos visada yra pilno grūdo kruopos. Su ryžiais kiek kitaip – dažniausiai jie apdorojami, pašalinant išorinį grūdo sluoksnį, tad visi balti ryžiai nėra pilno grūdo kruopos. Pilno grūdo kruopoms priskiriami tik laukiniai (su luobele) ir rudieji ryžiai, kurių išorinis sluoksnis tik dalinai nuvalytas.

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė sako, kad pilno grūdo produktų turėtų atsirasti kasdieniame racione. Tai padėtų mitybą papildyti visomis būtinomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir skaidulomis bei užtikrinti visavertį maitinimąsi.

„Visavertis racionas yra prevencinė įvairių lėtinių ligų, tarp jų ir širdies bei kraujagyslių ligų, cukraligės, vėžinių susirgimų, priemonė. Būtinosios maistinės medžiagos yra vitaminai, mineralinės medžiagos ir skaidulos. Būtent pilno grūdo gaminiai aprūpina žmogaus organizmą mineralinėmis medžiagomis ir vitaminais, o svarbiausia – tai yra pagrindinis tirpių ir netirpių skaidulų šaltinis.

Gydytoja dietologė rekomenduoja mitybą papildyti pilno grūdo produktais: duona, pilno grūdo miltų gaminiais, košėmis, javainių mišiniais. Žinoma, renkantis tokius gaminius visada reikia atkreipti dėmesį, ar ant pakuotės nurodyta, jog jie pagaminti iš pilno grūdo kruopų ar grūdų.

Rekomenduojami video