Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Trauma paslydus. Kada vykti į skubiosios pagalbos skyrių?

Kasmet, iškritus pirmajam sniegui, apledėjus šaligatviams, nepavyksta išvengti skaudžių traumų. Ką daryti joms ištikus, kada vykti į skubiosios pagalbos skyrių, o kada pakaks šeimos gydytojo konsultacijos?

Atsako Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos gydytojas Audrys Kukulskis

Šiuo metų laiku ypač padaugėja rankų traumų, nes krisdami žmonės mėgina saugotis remdamiesi būtent jomis. O kaip nukristi „teisingai“? Svarbiausia – paslydus ir krentant rankas priglausti prie kūno arba jomis saugoti galvą. Stengtis kristi ant šono ar sėdmenų, kiek įmanoma labiau atsipalaidavus.

Kaip žinoti, ar paslydus ir susimušus reikia vykti į skubiosios pagalbos skyrių? Pagrindinis kriterijus turėtų būti sutrikusi traumuotos galūnės funkcija. Pavyzdžiui, po traumos visai nebegalite priminti kojos ar judinti rankos, o gal matote jų deformaciją. Taip pat svarbu vykti į skubiosios pagalbos skyrių tuo atveju, jeigu iškart ištinka labai stiprus skausmas ir įtariate, jog galūnė lūžo.

Kita vertus, jeigu skausmas įsibėgėja labai pamažu, galima įtarti sumušimus ar patempimus, kuriems skubios pagalbos nereikia. Sumušimų bei patempimų išprovokuotas skausmas piką pasiekia ne iš karto, neretai – tik kitą dieną. Jeigu nugriuvus, pasitempus, susitrenkus atsistojate ir nueinate savais keliais, tačiau kitą dieną jums stipriau skauda, tinsta, mėlynuoja, lūžis mažai tikėtinas, o dėl iškilusių klausimų galite pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

O jeigu nusprendėte pabūti namuose, svarbu užtikrinti sumuštos galūnės ramybę, pavyzdžiui, susimušus koją kuo mažiau vaikščioti. Tai pat svarbu pagal galimybes laikyti sumuštą galūnę pakeltą: ranką – parištą, o koją atsisėdus pakelti aukščiau, kad tinimas nestiprėtų. Pirmąsias tris dienas po traumos patartina sumuštą vietą šaldyti 3–4 kartus per dieną po 15 minučių. Šaldydami su ledu, jo nedėkite ant nepridengto kūno, bet įvyniokite į audeklą, kad oda nenušaltų. Galiausiai galite naudoti priešuždegiminius vaistus nuo skausmo, pavyzdžiui, ibuprofeną.

Nugriuvus taip pat kai kada susimušama galva. Jeigu patyrę galvos traumą praradote sąmonę, prasidėjo stiprūs galvos skausmai, pykinimas, galvos svaigimas – nedelsdami kreipkitės į skubiosios pagalbos skyrių. Patyrus galvos traumą būtinai reikėtų pasitikrinti, jei turite susijusių gretutinių ligų, ypač jei vartojate kraują skystinančius vaistus, arba esate vyresnis nei 65 metų amžiaus.

Rekomenduojami video