Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sveikuoliška praktika keičia gyvenimus

Sigita Labutienė – ilgametė Lietuvos sveikuolių sąjungos aktyvistė, sveikuoliškumo idėjas skleidžianti ne tik savo pavydžiu, bet ir aktyviai dalyvaudama sąjungos veikloje, mokydama kitus, kaip išsivaduoti iš lėtinių ligų.

Kada jūsų gyvenime atsirado sveikuoliška veikla? Kas atvedė į šį kelią?  

Sveika gyvensena domėjausi visada. Visada rūpėjo, kaip pagerinti santykius šeimoje, išgydyti ligas natūraliais būdais. Skaičiau apie tai knygas, buvau ieškojimų kelyje. O veiklą pradėjau 2006 metais, gyvendama Ukmergėje, kur sveikuolių klubas rengė įvairius renginius, maudynes. Tuomet aktyviai reiškiausi viešumoje, nes dirbdama savivaldybėje rengiau projektus. Tuometinė rajono sveikuolių vadovė pakvietė į Sveikuolių sąjungos suvažiavimą, pasiūlė mane į valdybą. Tada pirmą kartą pamačiau žmones, su kuriais visą laiką norėjau pabendrauti, kurių veikla žavėjausi.  

Buvau išrinkta į Sveikuolių sąjungos valdybą, čia galėjau pritaikyti savo žinias. Taip ir likau ten, jau 14 metų. Per tą laiką sutikau daug žmonių, kurių gyvenimai dėl sveikuoliškų idėjų pasikeitė, kurie išsigydė įvairias ligas, sutvarkė santykius, išsivadavo nuo nemigos ar depresijos.

Kokius įpročius teko keisti? Ar buvo sunku, kas motyvavo?

Įstojusi į sąjungą, pirmiausia visiškai atsisakiau alkoholio, nes tai nesiderina su sveikuoliškumu. Tie, kurie laiko save sveikuoliais, tačiau sako, kad alkoholį geria saikingai, tik bando pateisinti įpročius, kurių negali suvaldyti.

Jei yra noras pakelti taurę, galima išgerti nealkoholinio gėrimo, galima pačiam pasigaminti putojančio gėrimo, kuris atrodys kaip šampanas. Aš tvirtai nusistačiusi prieš gėrimus, sukeliančius priklausomybę, nes artimai pažįstu žmonių, kurie tų priklausomybių negali atsisakyti, ir matau, kokie yra jų gyvenimai. O juk pradėjo nuo taurelės, pasisėdėjimų. Nėra saikingo alkoholio vartojimo, jis gali baigtis tragiškai ir sugriauti geriančiojo ir jo artimųjų gyvenimus. Tai, kad alkoholis, kaip ir tabakas, parduodami maisto prekių parduotuvėse, man yra didelės degradacijos požymis.

Kaip prasideda jūsų diena? Ką savo sveikatos labui padarote per dieną?

Iš pradžių sveikuoliškumas man buvo rytinė mankšta, fizinis aktyvumas, grūdinimasis, sveika mityba, meditacija, dienos režimo laikymasis. Vėliau savo patirtį pradėjau perduoti kitiems žmones, pradėjau juos mokyti, padedu atsikratyti ligų, kurių negali įveikti medicina, išlipti iš duobių. Nukrypau į savianalizę, savęs pažinimą. Visada yra ir buvo mano gyvenime šaltas dušas, ruonių maudynės, grynas oras. Tam padeda gyvenimas kaime (Kelmės r.). Keliuosi 4–5 val. ryto. Tai laikas mano maldai, meditacijai. Valandą ar dvi vaikštau. Visą dieną laikausi principų, kurie kūną leidžia išlaikyti sveiką, imunitetą – stiprų.

Kokia yra ankstyvo kėlimosi nauda? Teigiama, kad vadinamosioms pelėdoms sunku anksti keltis...

Vyturiai, pelėdos – tai išsigalvojimas, siekiant pateisinti savo įpročius. Žmogus yra gamtos dalis ir jei jis gyvens tamsoje, dirbs tamsoje, tai paveiks jo psichiką. Kiekvienas yra patyręs, kad atsikėlęs 12 val. dienos jautiesi mieguistas, o energija pakyla vakare. Jei atsikelsi anksti ryte, visus darbus atliksi, sprendimus priimsi greit ir efektyviai. Juk ir patarlė sako, kad rytas už vakarą protingesnis. Naktis skirta poilsiui, kurio metu kūne vyksta daug svarbių procesų. Kūnas, jo hormoninė sistema veikia priklausomai nuo saulės spindulių, saulės šviesos kiekio. Jei praleidžiame laikotarpius, kai saulė kyla, leidžiasi, jei tai pramiegame, mūsų hormoninė sistema turi kaip nors prie to derintis, tai užima laiko ir vis tiek iki galo neprisiderina. Jei nesivadovaujame gamtos ciklais, nesistebėkime, kodėl neužmiegame, kodėl sutriko virškinimas, kodėl neturime nuotaikos.

Beje, kai laikiausi 30 dienų cukraus detokso programos, padariau atradimą, kad virškinimas atima daug energijos. Kai valgai taisyklingai suderintą maistą, energiją galima panaudoti veiklai, dieną nesinori prigulti, viskam užtenka jėgų. Deja, dažniausiai valgome ne tai, ką reikia, ne tada, kai reikia.

Žiemą saulė pateka vėlai, tad gal ir keltis palanku vėliau?

Ne, prasminga visada keltis anksti, o miegoti jau 22 val. Kai anksti nueisi miegoti – anksti ir atsikelsi. Ajurveda tuos, kurie keliasi vėlai, vadina mirtininkais, anksti einančiais į savo mirtį. Jei žmogus maitinasi tinkamai, taip, kaip sveika jam, vyrams užtenka 6, o moterims 7 val. miego. Jei norisi miegoti ilgiau, paanalizuokime, kur nutekėjo energija, kad kūnui reikia daugiau laiko atsigauti. Kai kurie vyresni žmonės skundžiasi, kad atsibunda 3 val. ir nebegali užmigti. Viskas gerai, galima keltis ir dirbti savo darbus.

Iki 10 val. ryto palankiausias laikas apmąstymams, sprendimams, gilesniam susivokimui, maldai, jogai. Tuo metu sąmonė švarinasi, tad galima daugiau suprasti. Nuo 10 iki 18 val. yra aistros, energijos laikas, kada galima dirbti, eiti susitikinėti, kelti tikslus. Nuo 18 val. laikas poilsiui ir pasiruošimui miegoti.

Bet kai kuriuos žmones tamsa veikia neigiamai, jie ima skųstis depresyvia nuotaika...

Geriausias būdas atsikratyti depresijos yra judėjimas, vaikščiojimas gryname ore. Jei atsikeli su tamsa, užsidek žvakes, kad nebūtų kūnui smūgio nuo ryškios elektros šviesos. Paskui, kai įpranti, tvarkyk namus, skaityk, mąstyk, atlik dvasines praktikas, maudykis.

Tad svarbu tinkamai panaudoti energijos šaltinius. Jei laikome save pelėdomis ir einame miegoti 2 val. nakties, praleidžiame geriausio miego galimybę. Tuomet galimi mitybos ir virškinimo sutrikimai, nuotaikų kaita, tampame pretenzingesni, irzlesni, priekabesni.

Kada geriausia valgyti, kad virškinimas būtų geras?

Jei saulė pakilo aukštai, skrandžio ugnis aktyviausia, saulė nusileido – skrandis nebevirškina. Jei pavalgysi 22 val., gerai nebus, sutriks ne tik virškinimas, miegas, bet ir tuštinimasis.

Valgyti ryte reikia tik saulei patekėjus. Ir... valgykime tik tada, kai pasituštiname. Noras tuštintis turi ateiti natūraliai. Jei neateina, gal valgome netinkamai, žiūrėdami televizorių, naršydami internete. Maistą reikia gerai sukramtyti, kad kūnas pasisavintų, valgant energijos neskirti niekam kitam, tik valgymui.

Jūs – ilgametė ruonių maudynių dalyvė. Ką galėtumėte patarti tiems, kurie nori lipti į šaltą vandenį, bet nesiryžta?

Žmonės bijo to, ko nežino, nėra patyrę. Jie prisiskaitę neteisingos informacijos, kad šaltas vanduo žalingas sveikatai. Jų baimė neturi nieko bendra su tikrove. Sveikuolių vaikai neauga baimėje, jie nuo kūdikystės mato besigrūdinančius tėvus, tad nesupranta, kaip galima bijoti.

Lipdamas į šaltą vandenį, turi jausti kūną, žinoti, ką darai. Aš sakau: jei bijai ir nežinai, ką darai, – atsakomybės už tavo sveikatą niekas neprisiims, tada geriau nesimaudyk.

Kitas patarimas – pradėkime maudynes su grupe entuziastų. Sveikuolių grupėse nieko blogo niekada neatsitinka, gali šokti į eketę niekada nesigrūdinęs, nes prieš maudynes visada vyksta geros apšildančios mankštos, gera draugija pakelia nuotaiką. Su tokia draugija išsimaudęs niekada nesusirgsi. Sausio 18-ąją visoje Lietuvoje prasidės ledinės eketės iššūkis ir baigsis tradicinėmis ruonių maudynėmis Palangoje. Gali dalyvauti bet kas, tik pulti į vandenį prieš tai nepasigrūdinus nepatartina sergantiems artritu, turintiems kitokių sąnarių problemų.  

Jūs mokote žmones įveikti lėtines ligas. Ką galėtumėte patarti mūsų skaitytojams?

Svarbiausia – pradėti jausti kūną ir sugrąžinti organizmo sistemas į darnų darbą. Tam reikalingi septyni svarbūs dalykai: fizinis aktyvumas, taisyklingas kvėpavimas, mityba, dienos režimas, savistaba, atgaila, meditacija. Tie, kurie laikosi taisyklių, pasiekia gerų rezultatų ir pradeda išsikapstyti iš lėtinių ligų. Tai pradžia.

Tad norint atsikratyti lėtinių ligų, neužtenka, kaip kai kurie mano, sutvarkyti mitybą. Turi būti sveikos gyvensenos kompleksas. Tik tada bus rezultatas. Pavyzdžiui, jei laikysiesi kokios vienos taisyklės, bet valgysi šašlykus su alumi, nieko nebus.

Ar jūs vegetarė? Ar vegetarinė mityba yra sveikuoliškumo dalis?

Aš jau 22 metus nevalgau mėsos. Visi trys mano vaikai – taip pat vegetarai. Žmonės turi įvairių nuostatų, bet aišku viena – gyvūninės kilmės maisto kiekis turi būti sumažintas. Tam yra ir etinis sumetimas – kuo mažiau prievartos suteikti pasauliui.

Palyginus vegetarus ir mėsą vartojančius žmones, matyti skirtumas tarp jų gyvenimo kokybės. Tų, kurie valgo mėsą, gyvenime yra ir alkoholio, jų kalba nešvari. Vegetarai, jei toks jų pasirinkimas sąmoningas, nesikeikia, nevartoja alkoholio, narkotikų, nerūko, ir jų gyvenimo kokybė gerėja.

O kaip vertinate kavą?

Viskas blogai, kas stimuliuoja kūną. Visi stimuliantai iš išorės dirbtinai stimuliuoja kūno veiklą ir neleidžia pačiam kūnui gaminti reikalingų medžiagų.

Neatskiriama sveikuoliško gyvenimo dalis – pirtis. Tai taip pat vienas žiemos malonumų...

Tai stebuklingas dalykas, padedantis kūnui švarintis. Tik nedera pirtyje valgyti, gerti alkoholio. Geriausia pirtyje gerti šiltas arbatas, padedančias išsiskirti skysčiams, valyti kūną, lipti į eketę. Pirtyje pasiperti patartina kartą per savaitę.  

Rekomenduojami video