Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Spėlionės dėl naujos pandemijos grėsmės kol kas nepatvirtintos

Šiaurės Kinijoje pastaruoju metu fiksuojama vis daugiau susirgimų kvėpavimo takų ligomis, ypač tarp vaikų, o internete imta spėlioti, ar po pirmojo šioje šalyje užregistruoto susirgimo COVID-19 atvejo praėjus ketveriems metams nekyla naujos pandemijos grėsmė.

Didėja sergamumas

2023 m. lapkričio 23 d. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė pranešimą apie Kinijoje (Pekino ir Liaoningo regionuose) ligų protrūkius tarp mokyklinio amžiaus vaikų, kuriems diagnozuotas plaučių uždegimas, susijęs su Mycoplasma pneumoniae sukėlėju.

Lapkričio 23 d. vykusioje spaudos konferencijoje Kinijos valdžios institucijos pateikė duomenis, kad nuo gegužės mėnesio Kinijoje stebimas ambulatorinių konsultacijų ir vaikų hospitalizacijos atvejų dėl Mycoplasma pneumoniae padidėjimas, o nuo spalio – dėl respiracinio sincitinio viruso (RSV), adenoviruso ir gripo viruso. Nuo spalio vidurio Šiaurės Kinijoje, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu per pastaruosius tris sezonus, padaugėjo susirgimų ir sezoniniu gripu.

Kinijoje vaikų sergamumo kvėpavimo takų infekcijomis padidėjimas siejamas ir su COVID-19 apribojimų panaikinimu, ir su įvairių sezoninių patogenų, tokių kaip RSV, sezoninis gripas, adenovirusai, SARS-CoV-2 (virusas, sukeliantis COVID-19 ligą) ir Mycoplasma pneumoniae (dažna bakterinė infekcija, kuria paprastai serga maži vaikai) cirkuliacija visuomenėje. Kinijos valdžios institucijos pabrėžė, kad reikia stiprinti ligų priežiūrą sveikatos priežiūros įstaigose ir bendruomenėse, taip pat stiprinti sveikatos sistemos gebėjimus valdyti pacientų srautus.

Praneša ir kitos šalys

ES/EEE šalys ir Jungtinė Karalystė taip pat praneša apie didėjantį sergamumą kvėpavimo takų infekcijomis tarp vaikų (pvz., bronchiolitu Prancūzijoje). Pietų Korėja taip pat neseniai pranešė apie vaikų sergamumo padidėjimą, susijusį su Mycoplasma pneumoniae. Protrūkiai, susiję su šia bakterija, registruojami įvairiose šalyse.

Tarptautinių organizacijų specialistams vertinant situaciją Kinijoje, nenustatyta jokių neįprastų ar naujų patogenų ar neįprastų klinikinių požymių. Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro vertinimu, nerimauti nėra dėl ko, nes vaikų susirgimo atvejai nėra susiję nei su nauja SARS-CoV-2 atmaina, nei su nauju gripo tipo virusu.

Ekspertai nurodo, kad susirgimų bangą greičiausiai galėjo sukelti artėjanti žiema, apribojimų dėl COVID-19 panaikinimas ir nusilpęs vaikų imunitetas.

PSO rekomenduoja žmonėms Kinijoje laikytis viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių: skiepytis, laikytis atstumo, susirgus likti namuose, prireikus atlikti tyrimus ir kreiptis į gydytojus, dėvėti kaukes, vėdinti patalpas ir reguliariai plauti rankas. Europos šalims ar kitoms šalims specifinių rekomendacijų neteikiama.

Kas šiuo metu žinoma?

Kinų sveikatos priežiūros institucijų atstovai pareiškė, kad šiuo metu fiksuojamas infekcijas sukelia jau žinomi virusai, be to, kaip jau minėta, jos yra siejamos su šalyje prasidėjusiu pirmu šaltuoju metų laiku nuo tada, kai praėjusį gruodį buvo panaikinti dėl COVID-19 nustatyti apribojimai.

Ir nors ekspertai pabrėžia, kad situacija kol kas nėra aiški, jie taip pat teigia, jog egzistuoja mažai įrodymų, kad šiuos susirgimus sukelia naujas virusas.

Visuomeninė ligų stebėjimo sistema „ProMED“ (iš kurios kadaise gautas pranešimas apie paslaptingą plaučių uždegimą, kuris pasirodė esąs COVID-19) pranešė, kad dėl plaučių uždegimo protrūkio kai kurias Kinijos ligonines „užtvindė sergantys vaikai“.

Teigiama, kad protrūkis daugiausia stebimas sostinėje Pekine, nors atvejų užfiksuota ir šiaurės rytų Liaoningo provincijose bei kituose Kinijos regionuose.

Ligos simptomai: karščiavimas, plaučių uždegimas be kosulio ir plaučiuose susiformavę mazgeliai, kurie paprastai atsiranda dėl pirmiau buvusios infekcijos. Apie mirtis nepranešama.

Vienoje Pekino vaikų ligoninėje keli tėvai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jų vaikams nustatytas Mycoplasma pneumoniae virusas, kuris vaikams ir sukelia antibiotikais nesunkiai išgydomą plaučių uždegimą.

Ką sako Kinija ir PSO?

Pranešimas sukėlė prisiminimus apie pandemiją, o socialiniuose tinkluose pasirodė nuogąstavimų dėl „naujo viruso iš Kinijos“ arba „naujo COVID-19“.

Šią savaitę PSO, visos COVID-19 pandemijos metu kritikavusi Kiniją stokojant skaidrumo, paprašė, kad Kinija suteiktų daugiau informacijos apie „nediagnozuoto plaučių uždegimo“ kamuojamus vaikus.

Kaip teigiama PSO pranešime, ketvirtadienį Pekinas atsakė, kad „jokių neįprastų ar naujų patogenų neaptikta“.

PSO paprašė suteikti daugiau informacijos, atkreipdama dėmesį į tai, kad Kinija atidžiai stebi su virusais, tokiais kaip gripas, RSV ir SARS-CoV-2, susijusias tendencijas.

Be to, spalio vidury Kinija pirmąkart pradėjo stebėti Mycoplasma pneumoniae virusą, pridūrė PSO.

PSO nurodė, kad „yra labai nedaug išsamios informacijos, kad galima būtų pilnai apibūdinti bendrą riziką, kurią sukelia tie vaikų kvėpavimo takų ligų atvejai, apie kuriuos buvo pranešta“.

Tačiau, artėjant žiemai, didesnio susirgimų šiomis ligomis skaičiaus ir buvo galima tikėtis, pridūrė PSO.

Ką mano ekspertai?

Keletas ekspertų nurodė, kad susirgimų bangą greičiausiai galėjo sukelti artėjanti žiema, apribojimų dėl COVID-19 panaikinimas ir nusilpęs vaikų imunitetas.

„Kadangi karantinas Kinijoje buvo kur kas ilgesnis ir griežtesnis nei praktiškai bet kurioje kitoje pasaulio šalyje, buvo manoma, kad ir „išėjimo iš karantino“ bangos Kinijoje gali būti nemažos“, – teigė Francois Balloux iš Londono Koledžo universiteto.

Nesant įrodymų, kad gali būti kitaip, „nėra priežasties įtarti naujo patogeno atsiradimą“, – pridūrė jis.

Paulas Hunteris iš Jungtinės Karalystės Rytų Anglijos universiteto pabrėžė, kad „šiuo metu informacijos yra pernelyg mažai, kad galima būtų nustatyti galutinę diagnozę“. Tačiau „apskritai man tai neprimena naujo viruso sukeltos epidemijos“, – pridūrė jis.

„Jei taip būtų, manyčiau, kad būtų stebima gerokai daugiau apsikrėtusių suaugusiųjų. Tai, kad pranešama apie vos kelis suaugusiųjų užsikrėtimo atvejus, leidžia manyti, kad egzistuoja dėl pirminio kontakto įgytas imunitetas“, – teigė P.Hunteris.

Catherine Bennett iš Australijos Deakino universiteto nurodė, kad „jauni Kinijos moksleiviai beveik pusę savo gyvenimo praleido nesusidūrę su įprastiniais patogenais, taigi neturi tokio paties lygio imuniteto“.

Ar yra kokių nors rekomendacijų?

PSO rekomenduoja regionuose, kuriuose stebimas protrūkis, esantiems žmonėms laikytis įprastinių taisyklių, kad išvengtų kvėpavimo takų ligų. Tai reiškia, kad rekomenduojama skiepytis, izoliuotis pajutus simptomus, o prireikus – atlikti testą arba dėvėti kaukes.

Remdamasi turima informacija, PSO nepasiūlė įvesti kokių nors su Kinija susijusių kelionių apribojimų.

Parengta pagal Eltą

Rekomenduojami video