Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šparaginė pupelė – daržovių karalienė, bet kai kas ją turi vartoti atsargiai

Šparaginės pupelės saugo nuo įvairiausių ligų, įskaitant vėžį, diabetą, širdies ligas, turi daug skaidulų, kurios kontroliuoja apetitą ir padeda lieknėti, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Be to, priduria jis, dažniausiai šias pupeles galima valgyti net kūdikiams ar senoliams, tik būkite atsargūs, jei turite ar turėjote akmenų šlapimtakiuose.

Pirmiausia, pabrėžia A. Unikauskas, šparaginės pupelės stiprina kaulus: „Jose yra labai daug vitamino K, kuris stiprina kaulus. Vyresnio amžiaus žmonėms šparaginės pupelės – puiki osteoporozės prevencija. Vitaminas K padeda išlaikyti tinkamą kaulų tankį, o lūžus kaulams skatina gijimą.“

Beje, A. Unikausko žodžiais, labiausiai ištirta šparaginių pupelių nauda – tam tikrų vėžio formų gydymas ir vėžinių ląstelių plitimo po organizmą stabdymas. „Reguliariai vartojant šparagines pupeles, mažėja rizika susirgti krūties, žarnyno ir prostatos vėžiu. Jose esantis vitaminas K mažina ir skrandžio, nosies ir gerklės vėžio riziką“, – aiškina profesorius.

Jo teigimu, šios pupelės taip pat mažina diabeto riziką, padeda valdyti jo simptomus – jei per savaitę šparagines pupeles ar kitas ankštines daržoves valgysite ne mažiau nei tris kartus, riziką susirgti diabetu sumažinsite 35 proc.

„Šparaginės pupelės turi žemą glikemijos indeksą, o tai reiškia, kad angliavandeniai pasisavinami palaipsniui, todėl išvengiama staigaus gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo ar sumažėjimo. Tarkim, ryžių ar bulvių glikemijos indeksas yra apie 50–85, cukraus – 70, o šparaginių pupelių – tik 20“, – sako A. Unikauskas.

Dar viena priežastis vartoti šią daržovę  – galimybė greičiau pasisotinti, kas padės lieknėti, be to, ją valgydami sulėtinsite alkio hormono išsiskyrimą, priduria profesorius.

„Šparaginės pupelės apsaugo širdį, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, padeda valdyti metabolinį sindromą, kuris labai padidina insulto, širdies infarkto ir diabeto atsiradimo riziką“, – vardija medikas.

Jo žodžiais, šparaginių pupelių valgant keturis ar daugiau kartų per savaitę, širdies ligų rizika sumažėja daugiau kaip 20 proc. Maža to, jei kasdien jų suvartosite gerą saują, net 38 proc. sumažinsite išeminės širdies ligos riziką.

Be to, priduria A. Unikauskas, šios pupelės palaiko sveiką virškinimo sistemą, tausoja virškinamojo trakto gleivinę nuo pažeidimų.

Vis dėlto, pabrėžia A. Unikauskas, reikia žinoti ir galimą šalutinį poveikį: „Oksalo rūgšties yra daugumoje žaliųjų daržovių. Ji gali kristalizuotis ir sudaryti akmenis šlapimo takuose. Valgydami šparagines pupeles, nepamirškite gerti daug vandens. O jei turite ar turėjote akmenų šlapimtakiuose, prieš vartodami šparagines pupeles pasitarkite su savo gydytoju.“

Be to, sako profesorius, kad yra ir nedidelė alergijos tikimybė. Tad, pajutę bet kokius alergijos simptomus, nebevalgykite šparaginių pupelių ir kreipkitės į medikus.

Rekomenduojami video