Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Simptomai, perspėjantys apie skydliaukės sutrikimus

Skydliaukė, apatinėje kaklo dalyje esanti drugelio formos liauka, atlieka itin svarbias funkcijas mūsų organizme. Joms sutrikus dažniausiai iš karto pajuntami tam tikri simptomai. Tam, kad pastebėti ir atpažinti galimas skydliaukės problemas būtų lengviau, juos aptarsime plačiau.

Dažnas širdies plakimas

Per dažnas širdies plakimas gali būti vienas iš hipertiroidizmo (tirotoksikozės) simptomų. Kai skydliaukės veikla yra per intensyvi ir gaminama per daug hormonų, gali padidėti kraujospūdis. Dėl šios priežasties padažnėja ir širdies susitraukimų dažnis (ŠSD).

Patiems jį išmatuoti pakankamai paprasta. Tai galima padaryti, pavyzdžiui, naudojantis išmaniąją apyranke arba laikrodžiu. Jeigu nei vieno, nei kito neturite, įvertinti savo pulsą galite tiesiog jį užčiuopdami. Tiesa, toks matavimas gali būti ne visiškai tikslus.

Laikoma, kad 60–80 susitraukimų per minutę yra normalus ŠSD suaugusiesiems ramybės būsenoje. Jeigu širdies susitraukimų dažnis nuolat viršija šią ribą, tai gali perspėti apie skydliaukės veiklos sutrikimus. Norint patvirtinti arba paneigti tokią diagnozę, būtina kreiptis į specialistus.  Endokrinologas gali nuodugniai ištirti jūsų sveikatą ir paskirti reikalingą gydymą.

Pernelyg didelis nuovargis

Kai širdies susitraukimų dažnis yra per mažas ir kraujospūdis per žemas, gali pasireikšti nuovargis. Toks simptomas dažnai siejamas su hipotiroze ir dažniausiai yra pirmasis skydliaukės problemų požymis. Reikėtų atsižvelgti ir tai, jei pernelyg ilgai miegama arba sunku atsibusti ir išlikti pabudus ryte.

Nerimas

Tyrimų duomenimis, daugelis žmonių, kuriems nustatytas hipertiroidizmas, kovoja su nerimu. Dėl šios priežasties jie dažnai jaučiasi pikti arba turi problemų valdydami emocinius protrūkius. Taigi, jeigu nėra kito paaiškinimo tokiai būsenai, tai gali būti hormoninių pokyčių, atsiradusių dėl skydliaukės sutrikimo, simptomas.

Svorio priaugimas arba netekimas

Vienas iš ankstyvųjų skydliaukės problemų požymių yra svorio padidėjimas arba sumažėjimas. Pirmasis atvejis siejamas su skydliaukės veiklos sulėtėjimu. Neturint energijos normaliai funkcionuoti, nesudeginama kalorijų, reikalingų sveikam kūno svoriui palaikyti.

Antruoju atveju būna priešingai – jaučiamas energijos perteklius, pagreitėja medžiagų apykaita. Tai lemia greitą svorio netekimą. Iš pradžių toks pokytis gali atrodyti sveikintinas. Tačiau jei svoris krenta be priežasties, patariama kreiptis į gydytoją, kad įsitikintumėte, ar tai nėra skydliaukės problemų ženklas.

Vėsumo arba perkaitimo jausmas

Kraujospūdis yra tiesiogiai susijęs su kraujo cirkuliacija. Jeigu ji vyksta lėtai, kūnas atvėsta. Tokiu atveju gali norėtis apsivilkti megztinį, kai visi kiti esant tokiai aplinkos temperatūrai jaučiasi komfortiškai. Jei pastebėjote, kad jums visada šalta arba nuolat šąla rankos ir kojos, tai gali būti vienas iš hipotirozės simptomų. Hipertirozė pasireiškia priešingai – jai būdingos karščio bangos arba gausus prakaitavimas.

Negalėjimas susikaupti

Dažnai pastebite, kad bandydami atlikti užduotį prarandate koncentraciją? Jei kyla sunkumų išlaikant susikaupimą arba nuolat kas nors pamirštama, tai gali išduoti skydliaukės sutrikimus. Jiems būdingas ir ilgalaikis sumišimas, painiava.

Pamiršimas, kur pastatėte automobilį, ko užėjote į virtuvę, arba sunkumai prisimenant vardus ir datas – tai dažniausi su skydliaukės veikla susijusio užmaršumo ir sumišimo požymiai. Esant tiek hipoglikemijai, tiek hipertiroidizmui gali būti sunku susikaupti, todėl šiuo atveju itin svarbi tiksli diagnozė.

Tai tik dalis skydliaukės funkcijų sutrikimams būdingų simptomų. Iš viso jų yra dar daugiau. Todėl pastebėjus bet kokius sveikatos sutrikimus, svarbu kreiptis į gydytojus. Būtent jie gali tiksliai įvertinti pasireiškusius simptomus ir paskirti veiksmingą gydymą.

Rekomenduojami video