Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šias uogas vadina aukso gysla organizmui: valgykite į sveikatą

Diabetas ištinka tuomet, kai organizme sutrinka insulinu vadinamo hormono gamyba. Šia liga sergančių pacientų insulinas yra arba neveiksmingas, arba jo nėra pakankamai, arba visai nėra. Insulinas leidžia kraujyje esančiam cukrui pateikti į kitas organizmo ląsteles.

Diabetas – tai dažna liga, kuria vien Jungtinėje Karalystėje šiuo metu serga beveik penki milijonai žmonių, rašoma express.co.uk. Šis skaičius iki 2030 metų turėtų dar labiau padidėti – prognozuojama, kad diabetu sirgs vienas iš 10 žmonių.

 Laimei, diabetą galima suvaldyti imantis paprastų mitybos pokyčių, tuo tarpu antrojo tipo diabetui kai kuriais atvejais galima visai užkirsti kelią. Vienas iš maisto produktų, kuris gali užkirsti kelią diabetui ir padėti suvaldyti cukraus kiekį kraujyje, yra šilauogės. Šios mėlynos spalvos uogos parduotuvėse brangiai nekainuoja.

Šilauogės cukraus kiekį kraujyje suvaldo keliais skirtingais būdais

Žurnale „Nutrients“ publikuotas tyrimas rodo, kad šilauogės cukraus kiekį kraujyje suvaldo keliais skirtingais būdais. Viena tyrimo dalyvių grupė valgė šilauoges su rieke baltos duonos, kurioje yra daug angliavandenių. Angliavandeniai organizme yra skaidomi į gliukozę. Kita tyrimo dalyvių grupė valgė po 150 gramų šilauogių šešias dienas, o septintąją – tik baltą duoną.

 Trečioji tyrimo dalyvių grupė valgė tik baltą duoną, o šilauogių negavo. Tuo tarpu buvo analizuojamas visų trijų grupių kraujas. Po valgio praėjus 15 minučių duoną su šilauogėmis valgiusių tyrimo dalyvių cukraus kiekis kraujyje nepakilo labai aukštai.

 Šie duomenys rodo, kad šilauogės padeda suvaldyti sukrų kraujyje suvartojus paprastųjų angliavandenių. Tyrėjai mano, kad taip yra dėl virškinimo trakte suvalgius šilauogių vykstančių procesų. Tyrimas taip pat parodė, kad šešias dienas šilauoges valgiusių žmonių grupės insulino lygis taip pat buvo žemesnis po duonos valgymo septintąją dieną praėjus dviems valandoms. Tai gali reikšti, kad kasdienis šilauogių vartojimas gali pagerinti insulino jautrumą, rašoma tyrime.

Rekomenduojami video