Kai kurios mažos sėklos, kurias mes valgome, gali rimtai padėti mūsų organizmui. Sezamas yra vienas iš tokių maisto produktų.
Šis
augalas, kurį japonai naudoja beveik visuose receptuose – nuo sušių iki
salotų, Lietuvoje neauga. Daug rūšių auga Afrikoje Kinijoje, o Indijoje
laikomas vos ne šventu augalu, aprašytu Vedose. Sezamai auginami ir Rusijos pietuose bei Užkaukazėje, kur vadinami „kunžutu“.
Sezamas
yra maža sėkla, turinti didelę maistinę vertę. Dėl jame esančių
vitaminų, mineralų, antioksidantų ir riebalų rūgščių šis produktas
naudingas sprendžiant daugelį sveikatos problemų.
Sezamuose
gausu lignanų ir fitoestrogenų, kurie mažina cholesterolio kiekį ir
reguliuoja kraujospūdį. Jame taip pat yra vitamino E, kuris mažina
širdies smūgio riziką.
Sezamuose
gausu kalcio, magnio ir fosforo, kurie svarbūs kaulų sveikatai. Šie
mineralai padeda didinti kaulų tankį ir išvengti osteoporozės.
Sezamuose esantys antioksidantai padeda sumažinti vėžio riziką, nes apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
Sėklose gausu magnio ir skaidulų, kurios padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Sezamuose
gausu skaidulų, kurios padeda virškinimo sistemai tinkamai
funkcionuoti. Dėl to padeda kovoti su tokiomis dažnomis problemomis kaip
vidurių užkietėjimas.
Sezame esantis vitaminas E ir antioksidantai apsaugo odos ląsteles nuo pažeidimų ir lėtina senėjimo požymius.
Apsaugo nuo plaukų slinkimo
Produkte gausu B grupės vitaminų, kurie skatina plaukų augimą ir užkerta kelią plaukų slinkimui.
Maistinės medžiagos sezamo sėklose
Lignanai, fitoestrogenai:
mažina cholesterolio kiekį, reguliuoja kraujospūdį, mažina vėžio
riziką. Sąveikaudami su estrogenais, gali padėti palengvinti menopauzės
simptomus.
Vitaminas E:
saugo širdies sveikatą, stiprina kaulus, mažina vėžio riziką, saugo
odos sveikatą. Veikia kartu su vitaminu A, sustiprindamas antioksidacinį
poveikį.
Kalcis: stiprina kaulus, saugo dantų sveikatą ir palaiko raumenų funkciją. Veikia kartu su vitaminu D, kuris padeda jį įsisavinti.
Magnis:
palaiko širdies sveikatą, reguliuoja kraujospūdį, mažina diabeto riziką
ir didina energijos kiekį. Sąveikaudamas su B grupės vitaminais,
palaiko nervų sistemos funkciją.
Skaidulos:
palengvina virškinimą, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo, suteikia sotumo
jausmą. Sąveikaudama su vandeniu, ji reguliuoja žarnyno tranzitą.
Kaip vartoti sezamo sėklas
- Sezamo sėklomis galima pabarstyti maisto produktus, pavyzdžiui, duoną, bandeles ir kitus kepinius.
- Jų galima dėti į salotas ir pagrindinius patiekalus.
- Sezamo sėklos naudojamos gaminant tahini padažus.
- Sezamų aliejus taip pat naudojamas gaminant maistą.