Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Saulės spinduliai aknės negydo

Visuomenėje vis dar gajus mitas, kad saulė gali padėti išgydyti aknę. Anaiptol, nesaugant veido odos galima laukti tik dar didesnių odos problemų.

Kokį poveikį turi saulė

„Žinoma, iš pradžių gali pasirodyti, kad tai veikia, nes saulė išdžiovina odą, prislopina riebalinių liaukų veiklą. Įtakos daro ir įdegis – aknė tampa mažiau pastebima, todėl išoriškai oda atrodo geriau. Bet tai labai trumpalaikis efektas. Iš tiesų toks veido odos „gydymo“ būdas sukelia daugybę nematomų problemų, kurios išryškėja vėliau“, – teigia vaistininkė Kristina Lelevičienė.

Oda yra barjeras, saugantis organizmą nuo išorės veiksnių. Vienas iš pagrindinių jos uždavinių – sulaikyti drėgmę. Kai oda bent kelias minutes pabūna tiesioginiuose saulės spinduliuose, ji gauna didelį kiekį ultravioletinių spindulių. Jie pažeidžia odą, todėl ši praranda drėgmę.

„Po pabuvimo saulėje atsiranda iliuzija, kad veido oda pagerėjo. Ji atrodo sausesnė, probleminės veido vietos, kurios dažnai būna paraudusios, trumpam išblunka. Tačiau veido odos sausumas, atsiradęs dėl saulės poveikio, nėra toks pats, kaip veidą gydant medicininėmis priemonėmis. Saulė tiesiog ištraukia natūralius veido odos riebalus, tačiau organizmas tuoj pat šią žalą bando kompensuoti ir užpildo nudegintas vietas, todėl veido oda tampa tik riebesnė, o tai veda prie dar didesnių problemų“, – tikina ekspertė.

Veido odos būklės pablogėjimas po nesaugių saulės vonių – beveik garantuotas. Išsausėjusi veido oda suragėja, riebalinių liaukų veikla suaktyvėja, todėl veido išbėrimai padažnėja, aknė gali tapti skausminga.

„Kai deginatės – jūsų oda prakaituoja, kaista, o tai sudaro idealias sąlygas bakterijoms. Po saulės vonių nudegęs veidas verčia odą pleiskanoti. Šios pleiskanos suragėja, užkemša poras, todėl iškyla spuogai, tai gali sukelti net veido odos uždegimų. Spuogams užgijus, tose vietose gali atsirasti tamsios dėmės. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad jei vartojate vaistus aknei gydyti, jūsų oda gali būti jautresnė UV spinduliams, todėl ji nudegs greičiau“, – apie galimas rizikas įspėja K.Lelevičienė.

Kaip tinkamai rūpintis

„Tam, kad išvengtumėte naujai atsirandančių spuogų, pirmiausia reikėtų veidą valyti bent du kartus per dieną. Jei veido oda jautri, prausiklis turėtų būti švelnus, be aliejų. Valydami veidą jo netrinkite, nusausinkite rankšluosčiu tapšnojamaisiais judesiais. Jei sportuojate – būtinai nuprauskite veidą po fizinės veiklos, nes prakaitas taip pat kemša poras. Visuomet švariai nuvalykite makiažą“, – pataria odos ekspertė.

Net linkusiai į spuogus odai reikia šiek tiek drėkinimo, kad išlaikytų reikiamą balansą. Esant riebiai odai, reikėtų rinktis lengvą drėkiklį, kuriame nėra aliejų. Kai kuriuose veido odos drėkikliuose taip pat yra nuo saulės saugančių ingredientų.

„Reikėtų pasirūpinti, kad priemonė, kurią pasirinksite veido apsaugai, turėtų bent 30 SPF. Jei visą dieną planuojate praleisti lauke – apsaugą nuo saulės tepkite kas dvi valandas“, – primena K.Lelevičienė.

 

VL

Rekomenduojami video