Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Saugi lytinė elgsena mažina infekcijų riziką

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasdien lytiškai plintančiomis infekcijomis pasaulyje užsikrečia daugiau nei 1 mln. žmonių, kurių dauguma yra besimptomiai. Kiekvienais metais pasaulyje diagnozuojama apie 218 mln. susirgimų išgydomomis lytiškai plintančiomis infekcijomis – sifiliu (7,1 mln.), gonorėja (82 mln.), chlamidioze (129 mln.).

Kaip plinta šios ligos?

Užsikrėsti lytiškai plintančiomis infekcijomis gali kiekvienas lytiškai aktyvus asmuo, todėl net ir nejaučiant ligos simptomų ar pajutus bent menkiausius simptomus, svarbu kreiptis į gydytoją.

Lytiškai plintančių infekcijų sukėlėjai gali būti perduodami vaginalinių, analinių ir oralinių lytinių santykių metu.

Sifilis, gonorėja ir chlamidiozė gali būti perduodamos iš motinos vaikui nėštumo ar gimdymo metu. Sifiliu taip pat galima užsikrėsti vartojant švirkščiamuosius narkotikus, dalijantis užkrėstais švirkštais ir adatomis, perpilant užkrėsto kraujo arba jo komponentų.

Tačiau lytiškai plintančiomis infekcijomis neužsikrečiama liečiant durų rankenas, tualeto sėdynes, dalijantis drabužiais ar valgymo indais.

Kaip apsisaugoti?

Saugus lytinis elgesys yra vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių išvengti lytiškai plintančių infekcijų. Todėl rekomenduojama turėti ilgalaikius abipusiai monogaminius lytinius santykius su asmeniu, kuris žino, kad neserga. Sumažinti riziką užsikrėsti šiomis ligomis gali ir apsaugos priemonės – prezervatyvai.

Dėl lytiškai plintančių infekcijų rekomenduojama pasitikrinti, jei jums ar jūsų partneriui atsirado simptomų: išskyros iš makšties ar šlaplės, opa lyties organų srityje, skausmingas ir dažnesnis šlapinimasis ar kraujavimas tarp mėnesinių; jei partneriui buvo diagnozuota lytiškai plintanti infekcija; po nesaugių lytinių santykių su nauju arba atsitiktiniu lytiniu partneriu ar dažnai keičiantiems lytinius partnerius.

Taip pat svarbu pasitikrinti prieš invazines gimdos kaklelio ar dirbtinio apvaisinimo procedūras, nėščiosioms (siekiant apsaugoti naujagimius nuo užsikrėtimo), asmenims, patyrusiems prievartą. Tikrintis turėtų rizikos grupėms priklausantys asmenys: seksualinių paslaugų už atlygį teikėjai ir jų klientai, vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais, švirkščiamųjų narkotikų vartotojai ir jų partneriai.

Rekomenduojami video