Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šąla rankos ir kojos. Kodėl?

„Labai dažnai šąla rankos ir kojos – nepadeda nei pirštinės, nei šilti batai. Šaltokos jos būna net vasarą, nors šalimo nejaučiu. Kodėl taip būna ir ką daryti?“ – klausia 43 metų Dovilė iš Šilalės.

Inga Norkiene_1

Atsako vaistininkė Inga Norkienė.

Sutrikus organizmo kraujotakai, mums dažnai svaigsta galva, tinsta kojos bei šąla galūnės. Būtent dėl susiaurėjusių arterijų į kojas bei rankas patenka mažiau kraujo, o taip dažnai nutinka dėl streso, nuovargio, skysčių ar mikroelementų trūkumo.

Kai galūnės šąla dėl tokių priežasčių kaip nerimas ar stresas, reikėtų subalansuoti darbo ir poilsio režimą, mitybos racioną bei rasti būdų atsipalaiduoti. Jeigu galūnės šąla nuolatos ir be jokios paaiškinamos priežasties, tai gali būti ir rimtesnių sveikatos negalavimų rodiklis. Šąlančios rankų ir kojų galūnės gali rodyti širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus, tokius kaip žemas kraujospūdis, širdies nepakankamumas, mažakraujystė, taip pat skrandžio ir žarnyno ligas, nervų sistemos pokyčius ar Reino sindromą. Tai sutrikimas, pasireiškiantis trumpais smulkių arterijų spazmais, nulemiančiais rankų arba kojų pirštų kraujotakos sutrikimus. Įtariant, kad kraujotaką į galūnes galėjo sutrikdyti liga, reikėtų kreiptis į gydytoją.

Dar viena priežastis, dėl kurios galėtų šalti galūnės, – vitaminų ir mikroelementų kiekio stoka organizme. Galūnių temperatūrą gali paveikti magnio, geležies, vitamino B3, B12 trūkumas.

Esant geležies trūkumui, reikėtų savo racioną papildyti špinatais, lapinėmis daržovėmis, burokėliais, jautiena, granatais, reikalui esant – vartoti geležies turinčius papildus.

Rankos ir kojos šalti gali ir dėl magnio trūkumo. Moterims per dieną rekomenduojama suvartoti iki 300 mg, vyrams – iki 400 mg magnio. Jeigu sportuojate, šis kiekis gali būti didesnis, nes prakaituojant magnis ir kiti mineralai pasišalina iš organizmo. Valgiaraštį papildykite visų rūšių riešutais, viso grūdo produktais, špinatų ir burokėlių lapais, taip pat žuvimis: menke, skumbre.

Su vitamino B3, arba niacino, trūkumu susijęs Reino sindromas, tad norėdami organizmą papildyti šio vitamino atsargomis, vartokite grikių kruopas, žirnius, rupią duoną, saulėgrąžų sėklas. Norint palaikyti reikiamą vitamino B12 kiekį, savo mitybos racioną papildykite kiaušiniais, mėsa ar paukštiena.

Profilaktiniai patarimai:

Sureguliuokite savo mitybą, į racioną įtraukite sveikuosius riebalus.

Kasdienis kontrastinis dušas, srovę kreipiant nuo pėdų iki kirkšnių pradžioje karštu, vėliau šaltu vandenio po 4–7 kartus.

Atsisakykite žalingų įpročių: alkoholio vartojimo, rūkymo. Nikotinas trikdo kraujotaką bei normalų kraujo krešėjimą.

Daugiau judėkite – fiziniai pratimai pagerina kraujotaką, ypač naudingi turintiesiems žemą kraujospūdį.

Gerkite pakankamai skysčių, nes dėl jų stokos lėtėja ir kraujotaka. Puikiai tiks vanduo, paskanintas agurko ar citrinos griežinėliais.

Darykite namų gamybos voneles: Himalajų druskos, garstyčių miltelių, sumaltų aštriųjų pipirų, nes šie produktai teigiamai veikia kraujotaką ir plečia kraujagysles.

Vakarais prieš miegą galūnes įtrinkite aliejumi. Sumaišykite sezamų, linų sėmenų ar kitą aliejų su 15–20 lašų imbiero, pipirų ar cinamono eterinio aliejaus. Gautu mišiniu įtrinkite kojas.

Rekomenduojami video