Varškė pasižymi tūkstančius metų siekiančia istorija: nuo seno buvo laikoma natūraliu vaistu nuo virškinimo negalavimų ir pagrindiniu tradicinės virtuvės ingredientu visame pasaulyje. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šiame pieno produkte gausu baltymų, mineralų ir vitaminų, todėl varškę verta įtraukti tiek į suaugusiųjų, tiek į vaikų racioną.
E. Gavelienės teigimu, geros savijautos garantas yra tinkami pusryčiai: „Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas. Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“.
Dietologė ragina reguliuoti pusryčių maistingumą pagal suplanuotą dienos veiklą. Jei nusimato, kad dienos veiklos pareikalaus daug energijos, pusryčiai galėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai.
Pieno produktų sudėtyje yra puikiai subalansuotų nepakeičiamų aminorūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D, B grupės vitaminų, taip pat gausu kalcio. Varškė maistingas produktas, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę.
Vis dėlto, gydytoja atkreipia dėmesį, kad ne visi žmonės gali toleruoti pieno produktuose esančią laktozę. Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti. Jei pavartojus pieno produktų grupės gaminių jus apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas nepakankamai gamina šio ferment. Varškėje yra tik laktozės pėdsakai, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra puikus pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.