Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pokovidinis sindromas: galima tikėtis reabilitacijos

Persirgusiųjų COVID-19 liga skaičius Lietuvoje artėja prie 200 tūkstančių. Tačiau atsižvelgus į pacientus, kurie šia liga persirgo namuose ir nesikreipė į gydymo įstaigas, tikėtina, jog bendras skaičius yra gerokai didesnis. Deja, daliai pacientų, nepaisant lengvos ar vidutinio sunkumo ligos eigos, dar ilgai pasireiškia liekamieji ligos požymiai, ribojantys gerą savijautą, fizinę būklę bei galimybes grįžti į įprastą gyvenimo ritmą.

Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas prof. Raimondas Kubilius pasakoja, kad šiandien mokslininkai dar nėra pateikę vieno pokovidinio sindromo apibrėžimo. Tačiau sutariama, jog žmogus serga pokovidiniu sindromu, jei praėjus 28 dienoms nuo pirmųjų COVID-19 infekcijos simptomų pradžios išlieka arba atsiranda visiškai nauji pacientą varginantys simptomai, nesusiję su kita liga.

Šiuo sindromu sergantiems pacientams būdingiausi trys simptomai: nuovargis, dusulys ir silpnumas. Tačiau kartu gali pasireikšti ir kiti įvairūs simptomai, pavyzdžiui, didelis nuovargis, pažintinių funkcijų sutrikimai: sutrikusi trumpalaikė atmintis, gebėjimas koncentruotis ir išlaikyti dėmesį. Taip pat būdingi neuropsichikos sutrikimai: nemiga, dažni pabudimai ar vaizdingi košmarai. Žmonės jaučia virškinamojo trakto, širdies ir kraujagyslių, mioskeletinės sistemos sutrikimus. Daliai pacientų įvairūs simptomai gali išlikti iki šešių mėnesių.

Remiantis pirmaisiais mokslinės stebėsenos studijų duomenimis, žinome, kad apie 80 proc. sergančiųjų pokovidiniu sindromu yra 30–59 metų darbingo amžiaus moterys, kurios iki susirgimo buvo fiziškai aktyvios, neturėjo jokių gretutinių ligų.

„Šiandien valstybė ieško galimybių suteikti reabilitacijos paslaugas pacientams, susidūrusiems su šia liga. Pacientus, gydytus stacionare dėl COVID-19 ligos, komplikuotos pneumonijos su liekamaisiais požymiais (varginančiu dusuliu, nuovargiu, silpnumu ar kitais simptomais), pakoregavus teisės aktus, tikėtina, bus galima nukreipti iki 20 dienų reabilitacijai stacionare, o pacientus, kuriems diagnozuotas pokovidinis sindromas, išrašius iš aktyviojo gydymo stacionarinės įstaigos, tikimės, galėsime nukreipti 14 dienų ambulatorinei reabilitacijai“, – pasakoja prof. R.Kubilius.

Rekomenduojami video