Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Po žiemos atgauti jėgas padės įvairiausi daigai

Žiemos išsekintas organizmas nusipelnė dėmesio ir rūpesčio – juk pavasarį dera sutikti kupiniems energijos, rašoma pranešime žiniasklaidai. Sveikos gyvensenos specialistai sako, kad stiprinti imunitetą galima pirmiausiai atsigręžiant į supermaistą. Vienas tokių produktų – daigai, pasižymintys itin didele vitaminų, mikroelementų ir fermentų gausa. Sudaigintos sėklos puikiai papildo įvairius patiekalus.

Kaip pasakoja mitybos specialistė ir homeopatė Deimantė Rapalytė, daigai ne veltui priskiriami prie vienų vertingiausių maisto produktų.

„Daiguose randama labai daug maistinių medžiagų: juose gausu baltymų, folio rūgšties, magnio, fosforo bei vitaminų C ir K. Be to, daigai yra amino rūgščių ir įvairių fermentų lobis. Sveikatai jie palankūs tuo, kad gali prisidėti prie cukraus kiekio kraujyje reguliavimo, dėl didelio skaidulų kiekio gerina virškinimo veiklą, mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis bei mažina blogojo cholesterolio kiekį. Taip pat jie gerina medžiagų apykaitą, todėl gali padėti žmonėms, turintiems viršsvorį“.

Specialistės teigimu, daigus galima valgyti kiekvieną dieną. „Jie puikiai dera įvairiose salotose, mėgėjai neįsivaizduoja žaliųjų kokteilių be daigų, taip pat jais galima skaninti sriubas ar dėti ant sumuštinukų, suktinukų. Karštam patiekalui daigai bus it paskutinis štrichas, kuris papuoš ir praturtins jo skonį. Tiesa, dėl galimo toksinio poveikio neapdorotų daigų dera vengti vaikams, besilaukiančioms moterimis bei imuninėmis ligomis sergantiems žmonėms“, – teigia D. Rapalytė.

Pasak prekybos tinko IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, prekybos vietoje įsigyti jau sudaigintų sveikųjų sėklų galima nuolatos. „Mūsų parduotuvių lentynose jau ne vienerius metus šalia populiariųjų daržovių puikuojasi ir daigai. Jų turime įvairių rūšių: saulėgrąžų, garstyčių, ridikėlių, žirnių ir liucernos daigų“.

Sveika gyvensena ir mitybos įpročiais besidominti D. Rapalytė priduria, jog daigų skonis skiriasi, tačiau jų gausybė leidžia nesunkiai atrasti labiausiai patinkančius. Kaip maistingiausius ji išskiria liucernos, brokolių, spindulinių pupuolių bei saulėgrąžų sėklų daigus.

Rekomenduojami video