Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaGamtaKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Gamta
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pilvo gurgimas gali reikšti ir rimtas problemas

Pilvo gurgimas – visiškai normalus reiškinys, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas. Tačiau, pasak jo, yra žinoma, kad žarnyno garsai tampa garsesni, jei yra virškinimo veiklos sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromas ar uždegimus sukeliančios ligos – celiakija ar laktozės netoleravimas.

Nors daugelis tvirtina, kad pilvo gurgimą sukelia alkis, gydytojas A. Unikauskas perspėjo, kad kartais jis gali reikšti ir rimtas problemas: dirgliosios žarnos sindromą, celiakiją ar laktozės netoleravimą. Retais atvejais gali būti žarnyno nepraeinamumas, tokiu atveju triukšmas, sklindantis iš žarnyno, bus mažiausia problema, labiau kamuos pilvo skausmas, pykinimas, be skubios pagalbos neišsiversite.

Taip pat yra produktų, galinčių padidinti mūsų pilvo garsus. Pilvo urzgimą gali sukelti cukrus, fruktozė ir sorbitolis.

„Sorbitolis – natūralus angliavandenis, esantis daugelio vaisių bei uogų sudėtyje, taip pat ir žmogaus organizme. Pramoniniu būdu gaminamas iš gliukozės, ne ką geresnis už cukrų, tik mažiau saldus. Cukrus ir kiti saldikliai yra geriausias būdas sutrikdyti žarnyno mikroflorą“, – pasakoja A. Unikauskas.

Cukraus ir saldiklių atsisakymas gali ne tik padėti normalizuoti svorį ir išvengti cukrinio diabeto, bet taip pat sustiprinti imunitetą, kuris yra pagrindinė apsauga nuo visų ligų rūšių. Tai netgi svarbu smegenų sveikatai.

Ką daryti, kad pilvas mažiau gurgtų ir kad turėtume mažiau žarnyno problemų?

Pasak gydytojo, žarnyno veiklą gerina fermentuoti maisto produktai: kefyras, jogurtas, raugintos daržovės. Be to, raugintos daržovės yra gera terpė gyventi gerosioms žarnyno bakterijoms. Taip pat naudingi skaidulų turintys produktai – pirmiausia reikėtų rinktis daržoves, taip pat riešutus, sėklas, daigus.

Kaip vieną iš žarnynui kenkiančių dalykų A. Unikauskas įvardijo antibiotikus.

„Nevartokite antibiotikų be reikalo. Puikiai matau, kaip kartais vyksta. Žmogus sukarščiavo, temperatūra pakilo iki 37,6 laipsnių ir jis imasi antibiotikų. Duokit organizmui laiko pačiam susitvarkyti“, – siūlo gydytojas.

Rekomenduojami video