Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Miežis: kaip išvengti arba atskirti ir gydyti?

Miežis neretai painiojamas su paprasčiausiu akies sudirgimu, nors tai – akies voko, o ne akies liga. Taip sako Santariškių klinikų Akių ligų centro gydytojas oftalmologas Almantas Maselis.

Pagrindiniai miežio simptomai – trys: patinimas, paraudimas ir skausmas voko srityje.

„Dažniausiai jis pasitaiko žmonėms, kurie turi lėtinį voko krašto uždegimą, nes miežis – tai mūsų pačių mikroorganizmų sukeliamas nemalonumas. Dažniausiai jį sukelia stafilokokas, šią bakteriją turime visi“, – aiškina A. Maselis.

Pats miežis – tai voko liaukos užsikimšimas. Pats vokas ir akis nėra sterilūs, mikroorganizmas papuola į užsistovėjusią liauką, pradeda joje bujoti ir sukelia uždegimą.

Vaikams miežis dažnai iškyla dėl higienos trūkumo – jie linkę patrinti akis nešvariomis rankomis ir pan. Tad pagrindinė miežio prevencija – netrinti akių purvinomis rankomis.

Taip pat svarbu traiškanas valyti steriliai – vienkartinėmis servetėlėmis ar pan. Beje, svarbu prisiminti, kad akis reikia valyti iš išorės į visų, t. y. nuo išorinio kampučio nosies link. Tam pasitarnauti gali ir dirbtinės ašaros, kurios sudrėkina, praplauna akį.

Iškilusį miežį galima gydyti ir namų priemonėmis. Viena iš jų, pasak gydytojo Alvydo Unikausko, – virta bulvė. Ją reikėtų perpjauti per pusę, įdėti į švarų audinį ir laikyti ant voko 15 min. Tai kartoti reikėtų 3–4 kartus per dieną.

Plačiau apie tai, kaip gydyti miežį, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.

Rekomenduojami video