Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Liaudiškos priemonės nuo gripo

Nors gydytojai praneša, kad gripas pamažu traukiasi, jo gniaužtuose vis dar kone pusė Lietuvos, o vaistinės prieš keletą dienų net pritrūko kai kurių vaistų. Todėl nestebina, kad jūsų laiškuose dažnai kartojasi tas pats teiginys: „Juk mūsų seneliai mokėjo negalavimus įveikti liaudiškomis priemonėmis. Gal ne nuo gripo, bet nuo peršalimo ir ūmių infekcinių viršutinių kvėpavimo takų gintis tikrai mokėjo. Galėtume ir mes tai prisiminti.“

Tad šį kartą parinkome patarimų, kaip galinėtis su peršalimo ligomis.

Šilta arbata

Šilti skysčiai plečia kraujagysles, aktyvina prakaitavimą, tad gerkite arbatą su citrina ir medumi. Citrinos turi imunitetui reikalingo vitamino C ir yra natūralus antiseptikas, o medus turi baktericidinį poveikį, skatina vitaminų įsisavinimą, normalizuoja medžiagų apykaitą. Taip pat gerkite aviečių arbatą – ji ne tik skatina prakaitavimą, bet ir mažina karščiavimą. Aviečių uogose gausu vitamino C, taip pat natūralaus aspirino – silicio rūgšties, o lapuose ir uogose esantys taninai slopina uždegiminius procesus.

1 receptas: užplikykite puodelį juodosios arbatos. Pravėsus, įdėkite medaus ir citrinos griežinėlį. Arbata turi būti ne karšta, o šilta. Jeigu peršti gerklę, medaus dėkite ne tik į arbatą, bet ir sučiulpkite medaus šaukštelį atskirai, neužsigerdami jokiais skysčiais.

2 receptas: 100 g šviežių aviečių, 2 valgomuosius šaukštus aviečių uogienės ir 2 valgomuosius šaukštus aviečių lapų arba džiovintų aviečių uogų užplikykite stikline verdančio vandens ir palikite pritraukti 15–25 min. Tokią aviečių arbatą galima ne tik gerti, bet ir skalauti ja gerklę.

Česnakai

Tikriausiai visi esate girdėję, kad česnakai – natūralus, gamtos mums dovanotas antibiotikas, o juose esantys fitoncidai pasižymi antimikrobinėmis savybėmis.

Receptas: santykiu 1:1 sumaišykite sutrintų česnakų arba česnakų sulčių ir medaus. Šios gydomosios masės, užsigerdami stikline vandens, vartokite po 1–2 arbatinius šaukštelius du kartus per dieną.

Nors česnakai ir padeda mažinti slogą bei nosies užgulimą, nerekomenduojama česnakų sulčių lašinti tiesiai į nosį, jos gali stipriai nudeginti nosies gleivinę. Jei norite česnakais gydyti slogą, susmulkinkite kelias skilteles, gautą masę suvyniokite į marlę ir palaikykite prie kiekvienos nosies šnervės 5–7 min.

Pienas

Piene yra triptofano – amino rūgšties, kuri pasižymi raminamosiomis savybėmis. Be to, piene gausu mūsų imuninei sistemai reikalingų fermentų.

Receptas: vienam litrui pieno reikės 4–5 valgomųjų šaukštų medaus, po pusę arbatinio šaukštelio vanilės, muskatų ir cinamono, kelių žirnelių kvapiųjų pipirų ir lauro lapelio. Prieskonius suberkite į indą su pienu, užvirinkite. Po to leiskite pienui pastovėti 5 min., ir tik tada gerkite.

Imbierai

Imbierų arbata puikiai sušildo, stiprina imunitetą, didina darbingumą, gerai valo gleives.

Receptas: stiklinėje karšto, bet ne verdančio, vandens ištirpinkite 1 valgomąjį šaukštą medaus, įpilkite 1 valgomąjį šaukštą citrinų sulčių, 0,5 arbatinio šaukštelio tarkuotos imbiero šaknies. Skoniui pagerinti į arbatą galima įdėti kelis lapelius džiovintų mėtų. Palaukite, kol pritrauks bei pravės, o tada jau gerkite.

Skanus vaistas

Apelsinų kosintiems ir sloguojantiems kai kurie žolininkai pataria atsisakyti, tačiau užkimusiems ir pradėjusiems kosėti rekomenduojama pasigaminti vaistų iš citrinos, medaus ir glicerino.

Receptas: 5 minutes lėtai pavirkite visą citriną su žievele. Ištraukę iš vandens atvėsinkite, perpjaukite perpus ir į 200–250 ml stiklainiuką išspauskite sultis. Tada įdėkite vieną šaukštą glicerino, kurio galima įsigyti vaistus gaminančiose vaistinėse, ir iki stiklainio viršaus pridėkite medaus. Per dieną žinovai rekomenduoja sučiulpti 3–4 šaukštelius šio mišinio ir tikina, kad suvalgius visą indelį kosulys beveik praeina.

Nepainiokite peršalimo ir gripo

Gydydamiesi patys gerkite kuo daugiau šiltų skysčių ir skatinkite organizmą prakaituoti, tačiau nenumuškite temperatūros žemiau kaip iki 38 C . Vartokite daugiau vitamino C ir reguliariai vėdinkite patalpas. Tačiau jokiu būdu nepamirškite, kad ir natūralios peršalimo gydymo priemonės turi kontraindikacijų. Pavyzdžiui, jeigu sergate cukriniu diabetu, būkite itin atsargūs vartodami medų. Jei kenčiate nuo virškinamojo trakto ligų, verčiau nevartokite citrinų ir česnakų. Aviečių nuoviras nerekomenduojamas aukštą kraujospūdį turintiems ir širdies ligomis sergantiems žmonėms.

Ir gydytojai, ir liaudiškomis priemonėmis besigydantieji visuomet primena, kad labai svarbu nepainioti paprasto peršalimo su gripu. Susirgus gripu, staiga pakyla aukšta temperatūra, kamuoja galvos ir raumenų skausmai, gali prasidėti vėmimas. Jei peršalimo simptomai nepraeina, būklė blogėja, nedelskite ir kreipkitės į gydytoją.

 

 

Parengta pagal 15 min.lt  

Rekomenduojami video