Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kortelė, kuri užtikrins būtinąją medicinos pagalbą kelionėje

„Ar vis dar, keliaujant į užsienį, būtina išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, norint gauti būtinąsias sveikatos paslaugas? Jei žmogus dėl kokių nors priežasčių tos kortelės neturės, ar jis negaus jam priklausančių paslaugų? Gal jau yra sukurta (arba planuojama sukurti) bendra Europos duomenų bazė, kur būtų visa informacija?“ – klausia „Valstiečių laikraščio skaitytoja Žaneta iš Kaišiadorių.

Į klausimus atsako Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Tarptautinių reikalų skyriaus patarėja Neringa Šafranavičienė.

Ar vis dar, keliaujant į užsienį, būtina išsiimti Europos sveikatos draudimo kortelę, norint gauti būtinąsias sveikatos paslaugas?

Europos sveikatos draudimo kortelė (ESDK) yra dokumentas, patvirtinantis privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdrausto asmens teisę gauti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų apmokamas būtinosios medicinos pagalbos paslaugas laikino buvimo Europos Sąjungos (ES), Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse, Šveicarijoje ir Jungtinėje Karalystėje metu.

Jei žmogus dėl kokių nors priežasčių tos kortelės neturės, ar jis negaus jam priklausančių paslaugų?

Pasitaiko atvejų, kaiapdraustieji išvyksta į kelionę be ESDK. Jeigu tokiu atveju PSD draustam asmeniui skubiai prireikia kreiptis dėl būtinosios medicinos pagalbos į ES šalies gydymo įstaigą, galima savarankiškai susiformuoti sau ir (ar) nepilnamečiams savo šeimos nariams sertifikatus, kurie laikinai pakeičia ESDK. Savarankiškai susiformuoti ESDK pakeičiantį sertifikatą galimaVLK interneto svetainėje.

Žinotina, kad jei nėra galimybės prisijungti prie e. valdžios vartų ir savarankiškai suformuoti sertifikato bei atsisiųsti jo į savo mobilųjį telefoną ar kitą įrenginį, reikia kreiptis į šalies, kurioje asmuo vieši, vietos valstybinio sveikatos draudimą įstaigą. Ši įstaiga kreipsis į Lietuvos Respublikos teritorinę ligonių kasą pagal asmens gyvenamąją vietą su prašymu atsiųsti ESDK pakeičiantį sertifikatą.

Primename, kad ESDK ir ją pakeičiantį sertifikatą priima tik valstybių nacionalinėms sveikatos sistemoms priklausančios gydymo įstaigos, sudariusios sutartis su ligonių kasomis ar valstybinį sveikatos draudimą įgyvendinančiomis įstaigomis. Už pacientui suteiktą būtinosios medicinos pagalbą sumoka paslaugas teikiančios valstybės ligonių kasa, o priemokas ar mokesčius pacientas moka pats. ES šalies gydymo įstaigai nepateikus ESDK ar ją pakeičiančio sertifikato už gydymą (net jeigu tai yra būtinoji medicinos pagalba) tektų susimokėti savo lėšomis.

Gal jau yra sukurta (arba planuojama sukurti) bendra Europos duomenų bazė, kur būtų visa informacija?

Informacija, reikalinga Europos Parlamento ir Tarybos reglamentams, koordinuojantiems socialinės apsaugos sistemas, įgyvendinti, ES šalių kompetentingos įstaigoselektroniniu būdu keičiasi per Europos elektroninių socialinės apsaugos informacijos mainų sistemą(EESSI). Tačiau tai – neduomenų bazė, kur būtų kaupiama informacijaapie asmens draustumą ar pan., o tik įrankis, kurį pasitelkusios ES šalių kompetentingos įstaigos gali operatyviai apsikeisti reikiamais duomenimis.

Rekomenduojami video