Aukštas cholesterolis reiškia, kad kraujuje yra per daug cholesterolio, o dėl to kaltas riebus maistas. Kokio maisto vertėtų atsisakyti?
Esant aukštam
cholesterolio kiekiui, padidėja širdies ligų ir insulto rizika, tad jį
būtina atidžiai stebėti. Pakeitus dietą, galite sumažinti cholesterolio
kiekį kraujuje. Štai kokio maisto reikėtų vengti.
Koks maistas yra netinkamiausias?
Jei jūsų aukštas cholesterolio kiekis, turėtumėte įvertinti, kiek
valgote riebalų.
Dar svarbiau ‒ būtina žiūrėti, kokius riebalus valgote. Kai kurie riebalai yra naudingi cholesterolio kiekio mažinimui, o kiti jį didina. Sotieji riebalai Yra dviejų tipų riebalai: sotieji ir nesotieji. Sotieji riebalai didina cholesterolio kiekį ir, deja, jų gausu daugelyje maisto produktų.
Pyragai su mėsa;
Dešros ir riebi mėsa;
Sviestas, ghi sviestas ir taukai;
Grietinėlė;
Kietieji sūriai;
Pyragai ir sausainiai;
Maisto produktai, kurių sudėtyje yra kokosų arba palmių aliejaus.
Choelsterolis
Trans-riebalai
Trans-riebalai yra dar viena riebalų rūšis, galinti padidinti
cholesterolio kiekį.
Trans-riebalų natūraliai rasite nedideliais kiekiais kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, mėsoje, piene ir pieno produktuose.
Tačiau dirbtiniai transriebalai randami dažniau kai
kuriuose perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, sausainiuose ir
pyraguose, rašo express.co.uk.
Dauguma britų nevalgo daug transriebalų, tačiau visada turėtumėte
patikrinti maisto riebalų etiketes, ar produkte nėra transriebalų.
Atsargiai su etiketėmis, kuriose rašoma, kad sudėtyje yra hidrintų
riebalų arba hidrintų aliejų, nes transriebalai randami hidrintuose
riebaluose.
Maistas, kuriame natūraliai yra daug cholesterolio
Kai kuriuose maisto produktuose iš tikrųjų yra cholesterolio, vadinamo
dietiniu cholesteroliu. Šie maisto produktai yra laikomi dietiniu
cholesteroliu ir juose yra daugiau cholesterolio nei kituose maisto
produktuose. Tai, pavyzdžiui, kiaušiniai ar krevetės.
Dietinis
cholesterolis nėra toks blogas jūsų bendro cholesterolio kiekio
atžvilgiu kaip sotieji riebalai.