Aukštas kraujospūdis arba hipertenzija - tai būklė, kuriai reikia ypatingo dėmesio ir dietos.
Kai kurie maisto produktai gali padėti kontroliuoti kraujospūdį ir taip užkirsti kelią krizei. Pirmiausia kalbame apie maisto produktus, kuriuose yra skaidulų, omega-3 riebalų rūgščių, antioksidantų, vitamino D ir svarbių mineralų, tokių kaip kalcis, kalis ir magnis. Jie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą bei kraujospūdį.
Maisto produktai, kuriuos kardiologai rekomenduoja įtraukti į savo mitybą
Jogurtas: natūraliame arba graikiškame jogurte gausu kalcio, magnio ir kalio - mineralų, kurie padeda palaikyti normalų kraujospūdį.
Uogos: mėlynėse ir braškėse yra antocianinų, kurie padeda gerinti kraujagyslių būklę.
Burokėliai: šiose daržovėse gausu nitratų, kuriuos organizmas paverčia azoto oksidu, atpalaiduojančiu kraujagysles. Jį galite valgyti salotose, kepti arba gerti burokėlių sultis.
Bulvės: skaidulų, magnio ir kalio šaltinis, jos padeda reguliuoti vandens ir druskų balansą bei mažina kraujospūdį.
Žalumynai: špinatuose, kopūstuose ir kituose lapiniuose žalumynuose yra nitratų, kurie gerina kraujotaką. Naudokite juos sriubose, salotose ar garnyruose.
Žuvis: lašiša ir skumbrė - tai omega-3 riebalų rūgščių ir vitamino D šaltinis, kuris naudingas širdžiai ir kraujagyslėms.
Neskaldyti grūdai: avižiniai dribsniai, kvinoja ir viso grūdo duona turi daug ląstelienos, kuri mažina blogojo cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.
Bananai: bananuose esantis kalis pašalina natrio perteklių ir padeda atsipalaiduoti kraujagyslėms. Taip pat naudingi grybai, pupelės ir avokadai.
Pomidorai: šiose daržovėse yra daug kalio ir likopeno.
Likopenas gerina kraujagyslių elastingumą, todėl normalizuoja kraujospūdį. Be to, pomidorai yra geras kalio šaltinis.