Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kokias ligas gali išduoti akys?

Akys – tai ne tik langas į jūsų sielą, bet ir į jūsų sveikatą. Akių pokyčiai gali pranešti ne vien apie regėjimo sutrikimus, bet ir apie bendras sveikatos problemas, kurių nereikėtų ignoruoti. Dalį jų, žinant į ką atkreipti dėmesį, galite pastebėti patys, tačiau daugumai jų diagnozuoti reikalinga išsami akių patikra. Skaitykite toliau ir sužinokite ką akys atskleidžia apie jūsų sveikatą ir kaip sužinoti, kad atėjo laikas apsilankyti pas gydytoją.

Diabetas – klastinga liga, apie kurią galite sužinoti akių patikros metu

Akių patikra yra vienas iš nedaugelio tyrimų, leidžiantis neatliekant kraujo testų ar kitų invazinių procedūrų pažvelgti į organizmo vidų.  Diabetas – viena iš organizmo sisteminių ligų, apie kurią dar ankstyvoje ligos stadijoje gali pasakyti gydytojas oftalmologas.    

Ši liga yra klastinga, tačiau pacientai kurį laiką gali nejausti jokių simptomų ir puikiai matyti, bet akių gydytojui įmanoma aptikti ankstyvus pakitimus akyse, kurie ir atskleis ligą.

Tinklainės vaizdavimo prietaisai gali padėti gydytojams gerai įsižiūrėti į akies vidų, kad būtų galima užfiksuoti tinklainės pažeidimus ankstyvose stadijose ir užkirsti kelią regėjimo praradimui. Vyrauja nuomonė, kad kuomet diabetas pradeda veikti akis, jūs apankate – tačiau laiku pastebėta problema, gali padėti išvengti didelių ligos komplikacijų  ir išsaugoti regėjimą.

Jungtinėse Amerikos Valstijose, 2017 metais atliktuose tyrimuose, nustatyta, kad specialistai atpažino daugiau nei 400 000 diabetinės retinopatijos atvejų pacientams, kuriems diabetas dar net nebuvo diagnozuotas. 

Akys gali pranešti apie aukštą kraujospūdį

Dauguma kraujavimų į akis yra nepavojingi, kartais juos sukelia per stiprus kosulys ar čiaudulys. Tačiau tai taip pat gali būti susiję ir su aukštu kraujospūdžiu – akyje gali būti matoma maža kraujagyslė, kuri plyšta akies baltyme (subkonjunktyvinis kraujavimas). Kitas hipertenzijos požymis gali būti nedidelis akies patinimas.

Didelis kraujospūdis gali pažeisti tinklainės kraujagysles. Tinklainė yra audinių sluoksnis akies galinėje dalyje. Jis keičia į akį patenkančią šviesą ir vaizdus į nervinius signalus, kurie siunčiami į smegenis. Dėl aukšto kraujospūdžio atsiradęs tinklainės pažeidimas vadinamas hipertenzine retinopatija. Jeigu skundžiatės aukštu kraujospudžių, paspaudę ant nuorodos sužinosite kaip to išvengti: kraujo spaudimo reguliavimas

Reumatoidinis artritas – pažeidžia ne tik sąnarius

Ši lėtinė uždegiminė liga, pažeidžianti sąnarius, gali paveikti ir akis. Dažniausias reumatoidinio artrito akių simptomas – akių sausumas. Tačiau apie reumatoidinį artritą gali išduoti ir akių uždegimas, ypač akies skleros – tai yra plonas baltas išorinis akies sluoksnis. Uždegimas veikia kolageną, pagrindinę jungiamojo audinio sudedamąją dalį, o sklerą daugiausia ir sudaro kolagenas.

Skydliaukės sutrikimai 

Išsikišę akių obuoliai ir atsitraukę vokai (kuomet viršutinio arba apatinio voko kraštai atsitraukia iš normalios padėties) yra pernelyg aktyvios skydliaukės, arba hipertirozės, požymiai. Kartais tai pasireiškia ir sausomis akimis, nes vokai negali taip gerai uždengti akies paviršiaus. 

Parkinsono liga

Šiuo metu nėra jokio įtikinamo testo, kuriuo gydytojai galėtų nustatyti Parkinsono ligą. Diagnozė nustatoma remiantis simptomais ir neurologiniu bei fiziniu tyrimu. Nenuostabu, kad net iki 30 proc. atvejų diagnozuojami klaidingai. Tyrimai parodė, kad Parkinsono liga sergantiems žmonėms paprastai pasireiškia akių drebėjimas, dažniausiai pačioje pradžioje, dar prieš pastebint kitus simptomus. Naudojant akių stebėjimo technologiją, akių drebėjimui nustatyti, galima padėti diagnozuoti Parkinsono ligą, tam, kad būtų galima kuo anksčiau imtis intervencijos priemonių ir gyvenimo kokybės gerinimo.

Širdies ligos glaudžiai susijusios su akių sveikata

Akių tyrimai gali padėti aptikti daugybę širdies ir kraujagyslių ligų, dažnai dar prieš pacientui suvokiant problemą, tai pavyzdžiui, gali būti užsikimšusios kraujagyslės. Kartais akies viduje galima pamatyti nedideles apnašų sankaupas, kurios atsiskyrė nuo miego arterijos, kuri aprūpina didžiąją dalį smegenų krauju. Jei jos pasiekia smegenis, gali sukelti insultą.

Nors diagnostikos metodai vis dar tiriami, akyse taip pat gali būti išemijos požymių - sumažėjusios kraujotakos dėl širdies ligų. Žmogaus akies tinklainė neatsinaujina, todėl nutrūkus kraujotakai, tinklainės ląstelės žūsta. Kuomet ląstelės žūsta,jos po savęs palieka matomą žalą, tarsi nuolatinę žymę, kuri vadinama tinklainės išeminiais perivaskuliniais pažeidimai. Apskaičiuojant pažeidimus su neinvazine diagnostikos priemonė, naudojama tinklainės vaizdams sukurti, tyrimuose nustatyta, kad širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės turi daugiau šių pažeidimų.

Vitamino A trūkumas  

Vitaminas A yra būtinas vitaminas, kuris padeda užtikrinti gerą regėjimą, palaikyti stiprią imuninę sistemą, ląstelių dauginimąsi ir užtikrinti odos sveikatą. Jei negaunate pakankamai vitamino A, galite pastebėti akių būklės pakitimus, tokių kaip:

●       Sunkumas matyti tamsoje, prieblandoje arba pasireiškia naktinis aklumas;

●       Ragena ir junginė labai išsausėja ir sustorėja, nes ašarų latakai negamina pakankamai ašarų;

●       Ant ragenos gali susidaryti putlių ir balkšvų audinių dėmių (Bitoto dėmės) ir opų, kurios sukelia randus ir pažeidžia akį, o galiausiai gali sukelti aklumą.

Didžiausioje rizikos grupė dėl vitamino A trūkumo yra maži vaikai Indijoje, Afrikoje ir Pietryčių Azijoje. Išsivysčiusiose šalyje šios problemos pastebimos retai. Palaikyti gerą akių būklę neužtenka vien pakankamo kiekio vitamino A, tinkamui akių funkcionavimui reikalingi ir liuteinas ir zeaksantinas – šie karotenoidai yra būtini tinklainės funkcijai ir apsaugo akis nuo oksidacinio streso. Taip pat svarbu gauti cinko, vitaminų B1, C, E ir omega-3 riebalų rūgščių. Nustebtumėte kiek daug maisto produktų gali aprūpinti akis reikalingais mineralais ir vitaminais.

Nieko nelaukite ir pradėkite labiau rūpintis savo akių sveikata jau dabar! Atkreipkite dėmesį į visus siunčiamus signalus, nes anksti susirūpinus ir pradėjus ieškoti problemos laiku, galima užkirsti kelią rimtoms sveikatos komplikacijoms. Ir žinoma, nepraleiskite reguliarios akių patikros – specialistas gali pamatyti to, ko jūs dar nematote.    

Rekomenduojami video