Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kodėl dantų plokštelėms reikėtų sakyti NE?

Dažnas vyresnio amžiaus žmogus neturi daugumos ar netgi visų dantų. Kaip sprendžiama ši sveikatos problema? Įžvalgomis šia tema dalijasi Vilniuje įsikūrusios klinikos „Dantų harmonija“ vadovas, implantuojantis vyr. gydytojas Marius Bučinskas.

Deja, vis dar daug vyresnio amžiaus žmonių gyvena be dantų arba su išimamomis dantų plokštelėmis, jausdami didesnį ar mažesnį diskomfortą.

Pavyzdžiui, išimama dantų plokštelė dažnai:

  • spaudžia, dirgina dantenas;
  • juda burnoje ir gali iškristi (juokiantis ar nusičiaudint);
  • uždengia viršutinio gomurio skonio receptorius, todėl susilpnėja skonio pojūčiai;
  • apsunkina maisto kramtymą, todėl apribojamas maisto racionas.

Be to, išimamą dantų plokštelę reikia kiekvieną vakarą išsiimti.

Daugiau nei dešimtmetį dantis implantuojančio vyr. gydytojo M.Bučinsko teigimu, dažnai pacientai gailisi, kad dvejojo ir nesiryžo dantų implantuoti anksčiau.

Jeigu žmogus gali rinktis, kodėl nepasirinkus komfortiško gyvenimo? Dirbdamas gydytoju matau, kaip ant implantų fiksuoti dantų protezai žmonėms ne tik gerokai palengvina gyvenimą, bet ir grąžina kasdienius džiaugsmus.

„Vėl galiu atsikąsti obuolio“, „Dabar drąsiai juokiuosi ir neprisidengiu burnos ranka“, „Pagaliau iš tiesų galiu mėgautis maistu“, – gera girdėti tokius atsiliepimus iš savo pacientų, kuriems dantys buvo atkurti ant implantų.

Dantų implantacijos pradininkas Peras Ingvaras Branemarkas (Per-Ingvar Brånemark) sakė, kad „Nė vienas žmogus neturėtų mirti su dantimis stiklinėje.“

Dantų plokštelės gali atkurti maždaug 30-40 proc. kramtymo funkcijos, o neišimami dantų protezai ant implantų - visus 100 proc.

Asmeniškai aš taip pat manau, kad kiekvienas žmogus yra per jaunas gyventi su stiklinėje laikomais dantimis, ypač šiais laikais, kai dantų implantavimas yra taip toli pažengęs.

Pavyzdžiui, Vilniuje įsikūrusioje klinikoje „Dantų harmonija“ turime galimybes net visiškai dantų neturinčiam žmogui juos atkurti per vieną dieną, t. y. pacientas po implantavimo procedūros išeina su neišimamais dantimis. Jie tvirtinami ant implantų, todėl žmogus jaučiasi tarsi su savais dantimis. Tai ypač patogu iš kito miesto į Vilnių atvykstantiems pacientams. Visus vieno žandikaulio dantis, dažniausiai, galime atkurti vos ant keturių implantų – naudojame plačiai pasaulyje pripažintą „visi ant 4“ gydymo metodiką.

Dirbame su pasaulyje lyderiaujančiu dantų implantų gamintoju, kuris dantų implantams suteikia viso gyvenimo garantiją. Svarbu, kad pas mus atėję žmonės viską gauna vienoje vietoje: išsamią diag-

nostiką, visą gydymui reikalingą specialistų komandą.

Be to, klinikoje įrengta moderni CAD/CAM dantų protezų laboratorija. Esame pirmoji Vilniuje odontologijos klinika, įsigijusi „NobelProcera“ skenerį. Tokia komplektacija išsiskiriame net Baltijos šalyse. Ir tai mums leidžia pagreitinti ir kontroliuoti dantų gaminimo procesą, o pacientui patogu visas tokio gydymo paslaugas gauti vienoje vietoje.

Taikome vienmomentę implantaciją. Dantys ant implantų atkuriami per vieną dieną. Šį gydymo būdą praktikuoju jau daugiau nei dešimt metų.

„All-on-4®“ (lietuviškai „visi ant 4“) gydymo metodas – kai visi vieno žandikaulio dantys yra atkuriami vos ant keturių implantų.

Gydymo metodika, kai visi vieno žandikaulio dantys yra atkuriami vos ant keturių implantų.

 

Ilgalaikė protezavimo (daugiau nei 14 metų – red. past.) ir implantavimo (daugiau nei 10 metų – red. past.) patirtis leidžia daryti tam tikras išvadas, todėl šiandien galiu drąsiai sakyti, kad ant implantų atkuriami dantys vienareikšmiškai prisideda prie visaverčio gyvenimo kūrimo. Pavyzdžiui, dantų plokštelės gali atkurti maždaug 30–40 proc. kramtymo funkcijos, o neišimami dantų protezai ant implantų – visus 100 proc.

Ant implantų atkurti dantys  – tai neišimama konstrukcija, jie tvirtai laikosi. Pavyzdžiui, dažnai po viso žandikaulio dantų implantacijos dar kabinete pacientui duodu atsikąsti obuolio.

O kur dar valgomo maisto skonis, kurį norime pajusti? Juk dažna dantų plokštelė uždengia didelę dalį gomurio, todėl maistą paverčia beskoniu. Kas iš to, jei žmogus turi plokštelę, bet negali atsikąsti obuolio, viešumoje valgyti mėgstamo kepsnio ar šašlykų?

Anksčiau dantų plokštelės buvo bene vienintelis būdas atkurti dantis, suteikti galimybę žmogui, kuris neteko daugumos arba visų natūralių dantų, kramtyti maistą ar šypsotis nerodant bedantės burnos.

Tačiau pasaulis eina į priekį. Mano nuomone, ant implantų atkurti dantys prilygsta nuosaviems, o kartais juos net pralenkia.

Dažnai pacientai, kuriems dantys buvo atkurti ant implantų, sako, kad jokiu būdu šių ant implantų atkurtų dantų dabar jau neatiduotų – pacientai pajunta neišimamų protezų komfortą.

Ko dažniausiai klausia pacientai apie dantų implantavimą?

Klausia daug ko – tam ir yra skirta paciento konsultacija. Jos metu čia pat, klinikoje, atliekame išsamią diagnostiką: darome ne tik panoraminę, bet ir 3D kompiuterinės tomografijos nuotrauką. Tuomet pacientui paaiškinu apie jo dantų bei žandikaulio būklę, išklausau jo lūkesčius ir papasakoju apie galimus gydymo variantus, patariu atkreipti dėmesį į esminius gydymo kriterijus: kokybę, komfortą, ilgalaikę perspektyvą, gydymo laiką, kaštus. Dažnai pacientai prieš dantų implantavimą klausia, ar neskaudės, o po to šypsosi ir sako, kad neskaudėjo ir nebuvo taip baisu, kaip tikėjosi. l

Mangirdas Juškys

 

KVIEČIAME REGISTRUOTIS Į KONSULTACIJĄ DĖL DANTŲ IMPLANTAVIMO

DĖMESIO! Užsiregistravus ir atvykus į konsultaciją

dėl dantų implantavimo iki 2017 m. rugsėjo 15 d.,

diagnostika ir konsultacija NEMOKAMA*.

Registruodamiesi pasakykite kodinį žodį OBUOLYS.

* Vietų skaičius ribotas. Nemokamai padarytos panoraminės ir tomografijos nuotraukos bei gydymo planas lieka klinikoje

kaip klinikos nuosavybė.

 

BŪTINA IŠANKSTINĖ REGISTRACIJA

Klinika „Dantų harmonija“

Tel. + 370 610 11 222

Olimpiečių g. 1A-9,

LT-09235 Vilnius, Lietuva

www.dantuharmonija.lt

Dantu_harmonija_logo

Rekomenduojami video