Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kas atsitiks organizmui, jei reguliariai valgysite slyvas?

Valgant rausvai mėlynas slyvas, organizmas pasipildys antocianinais – efektyviais natūraliais antioksidantais, kovojančiais su laisvaisiais radikalais. Slyvos užkerta kelią uždegimams, infekcijoms ir stiprina imunitetą bei yra puiki vėžio prevencija. 

Todėl žmonėms, gyvenantiems ir dirbantiems padidėjusios spinduliuotės sąlygomis, rekomenduojama reguliariai vartoti tamsių veislių slyvas tiek šviežias, tiek džiovintas. Jų gebėjimas pašalinti radionuklidus padės išlaikyti sveikatą ir gyvybingumą.   

Sudėtis 

Slyvose yra cukraus, organinių rūgščių, vitaminų ir mikroelementų. 

Slyvose esantį cukrų sudaro fruktozė, gliukozė ir sacharozė.   

Organines rūgštis – obuolių ir citrinų, taip pat nedidelis kiekis oksalo rūgšties.   

Vitaminai: A, C, E, B1, B2, B6, PP.   

Mikroelementai: kalis, kalcis, natris, fosforas, magnis ir kt. 

Slyvos puikus vitaminų šaltinis, jos taip pat naudojamos medicininiais tikslais kosmetikoje ir kulinarijoje.   

Naudingosios slyvų savybės 

  1. Reguliarus slyvų vartojimas suteikia didelę naudą organizmui, nes jos turi puikių valomųjų savybių, padedančių atsikratyti toksinų, šlakų ir blogojo cholesterolio. Taip pat slyvas galima įtraukti į mitybos racioną norintiems sulieknėti. Valgydami slyvas, per sezoną galite atsikratyti nuo penkių iki aštuonių kilogramų. Šių nuostabių vaisių pagalba mesdami svorį galite sustiprinti nervų ir širdies ir kraujagyslių sistemas, taip pat pagerinti kraujagyslių būklę. 
  1. Slyvos naudojamos gydant hipertenziją, jose esantis vitaminas P gali sumažinti kraujospūdį, užkirsti kelią kraujagyslių trapumui ir trombų susidarymui. Turėdamos kraujagysles plečiantį poveikį, slyvos teigiamai veikia visos širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Sergant ateroskleroze, tos pačios slyvų savybės padeda išvalyti smegenų kraujagysles ir jas atkurti.  
  1. Valgydami slyvas suteiksite neįkainojamą pagalbą savo virškinamajam traktui. Jų pagalba galite pašalinti vidurių užkietėjimo problemas ir tuo pačiu atsikratyti puvimo procesų žarnyne.  
  1. Slyvos pasižymi šlapimą varančiomis savybėmis, todėl jos skiriamos sergant inkstų ir šlapimo takų ligomis. Pasižymėdamos priešuždegiminėmis savybėmis, slyvos turi įtakos šių organų patogeninei florai ir užtikrina jų sveikimą.  
  1. Dėl kalio kiekio ir savybės šalinti skysčius, slyvos teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Todėl slyvas patartina vartoti sergant reumatu, taip pat sergant podagra.  
  1. Choleretinis slyvų veikimas neleidžia tulžies pūslėje ir jos latakuose susidaryti akmenims. Šios problemos galima išvengti reguliariai valgant šiuos vaisius.  
  1. Sumažėjus apetitui, į ligonių racioną pageidautina įtraukti slyvų, nes jos gali padidinti skrandžio sulčių išsiskyrimą. Be to, sergant anemija, slyvos prisideda prie raudonųjų kraujo kūnelių susidarymo, o tai teigiamai veikia hematopoezę.
  1. Jei šie vaisiai nėra kontraindikuotini organizmui, tai sveikų, o juo labiau sergančių žmonių mityboje slyvos yra puikus vitaminų šaltinis.

9. Žinomos karščiavimą mažinančios ir priešuždegiminės slyvų savybės. Sergant peršalimu praverčia vaisių užpilai, taip pat arbatos iš šio augalo lapų ir šakų.  

Kas neturėtų valgyti slyvų   

Sergant cukriniu diabetu, slyvos yra kontraindikuotinos dėl didelio cukraus kiekio. Be to, slyvos yra kontraindikuotinos žmonėms, linkusiems viduriuoti.  

Mažiems vaikams vartojant slyvas gresia pavojus. Jų nepilnai susiformavęs virškinimo traktas nėra pasirengęs virškinti tokio produkto ir slyvos gali sukelti dispepsinį sindromą.


Žinoti.lt

Rekomenduojami video