Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kalėdų aromatai – ir dvasios, ir kūno sveikatai

Kvapai, pripildantys namus šventiško Kalėdų laukimo džiaugsmo... Kokią terapinę naudą turi vis populiarėjančių eterinių aliejų aromatas? Nuo ko jie saugo, kaip naudoti, kad nepakenktų, o atvirkščiai, sveikatintų? Apie eterinių aliejų biochemiją ir jų naudą papasakojo aromatologė Eglė Juknevičienė. 

Kuo mums svarbus yra kvapo pojūtis?

Kvapas – vienas iš pagrindinių pojūčių, kuriais suvokiame pasaulį. Kvapą galima laikyti esmine mūsų sensorinės sistemos dalimi, nes akis galime užmerkti, ausis užsikimšti, nieko neliesti, bet kol kvėpuojame, tol užuodžiame kvapus. Žmogus per parą įkvepia apie 20 tūkst. kartų ir į kvėpavimo takus patenka apie 10 tūkst. litrų oro, kuriame pasklidę ir susimaišę aplinkos kvapai. Subtili ir jautri kvapo pojūčio sistema leidžia mums vienu metu suvokti daugiau negu 100 kvapų.

Kvapas – svarbus pojūtis ne vien dėl to, kad padeda suvokti aplinką ir orientuotis joje. Evoliuciškai kvapo pojūtis yra mūsų, kaip biologinės rūšies, išlikimo instinkto dalis. Kadaise pagal kvapą ieškojome maisto, atpažindavome priešus ir rinkdavomės partnerį giminei pratęsti. Evoliucinė kvapo atmintis įrašyta mūsų DNR struktūroje ir mes vis dar puikiai užuodžiame tinkamą valgyti ir sugedusį maistą, kito žmogaus „baimės kvapą“ ir reaguojame į priešingos lyties išskiriamus feromonus.

Kvapo suvokimo – olfaktorinė – sistema yra sudėtinga ir daugiapakopė. Vien tik nosyje esančiame uodžiamajame epitelyje turime iki 12 mln. receptorių, kurie reaguoja daugiau negu į vieną kvapiąją molekulę. Ši sistema tiesiogiai susijusi su smegenų limbine sritimi, kur vyksta gyvenimo patirties įsiminimas, čia kvapai susiejami su emocijomis, įvykiais, formuojama motyvacija ir mokymasis. Todėl užuosti kvapai visuomet sukelia emocines reakcijas. Kvapai sužadina daugiau ir ryškesnių prisiminimų negu kiti jutimai. Mūsų atmintis kvapams unikaliai ilgalaikė – kvapas gali sužadinti prisiminimus iš ankstyvos vaikystės, apie kurių egzistavimą net nežinome. Emocines reakcijas gali sukelti labai silpni kvapai – emociškai reaguojame į kvapiąsias medžiagas, kurių net neužuodžiame dėl labai mažos koncentracijos.

Kaip išgaunamos kvapiosios medžiagos, sukuriami aromaterapijoje naudojami eteriniai aliejai?

Istoriškai kvapiosios medžiagos naudotos seniau, negu siekia rašytiniai šaltiniai. Jos buvo išgaunamos iš kvepiančių augalų – žiedų, sėklų, vaisių, lapų, spyglių, žievės, šaknų, sakų. Kvepiantys ekstraktai gaminti kaip augalų nuovirai ir augalinių aliejų ištraukos. Viduramžiais pradėta distiliuoti kvepiančius augalus vandens garais – atrastas eterinių aliejų gamybos būdas. Natūralios kvapiosios substancijos – augalų eteriniai aliejai – ir šiais laikais distiliuojami klasikiniu būdu – vandens garais.

Augalai negamina eterinio aliejaus. Gamtoje pasklidusios kvapiosios augalų molekulės yra tikslingai sintetinami cheminiai junginiai, kuriais augalai ginasi nuo jiems pavojingų mikroorganizmų, atbaido kenkėjus, pritraukia apdulkintojus ir sėklų pernešėjus, net perduoda informaciją kitiems augalams.

Eterinis aliejus – tai produktas, kurį žmogus sugeba išgauti iš konkretaus augalo. Jis dažniausiai būna sudarytas iš daugiau negu 100 skirtingų rūšių organinių molekulių. Išgavimo proceso metu kai kurios augalo sukurtos molekulės pasikeičia, skyla, kai kurių nepavyksta sugauti, todėl eteriniai aliejai kvepia šiek tiek kitaip negu pats augalas. Bet būtent eterinis aliejus yra dalis tos natūralios gamtinės aplinkos, kurioje žmogus gyvena tūkstančius metų. Ir tai lemia jų poveikį mūsų emocinei būklei ir fizinei sveikatai.

Eteriniai aliejai, kaip kvapas, per kvapo suvokimo sistemą veikia mūsų smegenų limbinę sritį, sukeldami prisiminimus, paveikdami emocinę būklę – dažnai ramindami, atpalaiduodami, suteikdami saugumo jausmą.

 Kokį poveikį mūsų emocijoms, dvasiai ir kūnui daro eteriniai aliejai?

Eteriniai aliejai, kaip molekulės, kurios per kvėpavimo takus arba per odą patenka į mūsų organizmą, gali atlikti tą pačią funkciją, dėl kurios buvo susintetintos augalų – apsaugoti mus nuo virusų, bakterijų, grybelių, parazitų.

Šis dvejopas eterinių aliejų veikimas – jų poveikis emocinei, dvasinei būklei ir kūnui apibrėžia holistinį eterinių aliejų poveikį ir jų vietą holistinėje medicinoje.

E.Juknevičienė: „Žmogus per parą įkvepia apie 20 tūkst. kartų ir į kvėpavimo takus patenka apie 10 tūkst. litrų oro, kuriame pasklidę ir susimaišę aplinkos kvapai. Subtili ir jautri kvapo pojūčio sistema leidžia mums vienu metu suvokti daugiau negu 100 kvapų.“

Visi puikiai žinome Kalėdų kvapą. Tai vienas iš ryškių, šventinio jaudulio persmelktų vaikystės prisiminimų – iš šalčio įneštos eglutės, prieskoniais kvepiančių šventinių kepinių, obuolių, mandarinų, šilto žvakučių vaško kvapas. Spygliuočių eteriniai aliejai daug kam sukelia būtent tokius prisiminimus ir emocijas. Namuose garinami eteriniai aliejai ir jų mišiniai gali padėti sukurti ypatingą šventinę nuotaiką.

Kokie aromatai sukurtų geriausią Kalėdų nuotaiką?

Ypač dera spygliuočių – juodųjų eglių, kėnių, kadagių, pušų ir citrusų – apelsinų, mandarinų, greipfrutų eteriniai aliejai. Spygliuočių ir citrusų kompoziciją ypač puikiai papildo lašelis cinamonų, kardamonų, imbierų eterinių aliejų, vanilės ekstrakto.

Garinami spygliuočių ir citrusų eteriniai aliejai ne tik sukuria šventinę nuotaiką, bet ir mažina virusų bei bakterijų kiekį patalpos ore, stimuliuoja imunitetą. Ypatingas juodųjų eglių eterinis aliejus, kuris pavargusį, įtampos slegiamą žmogų atpalaiduoja ir nuramina, pailsėjusį – skatina veikti ir kurti, apatiškam padeda susikaupti ir imtis tikslingos veiklos, o ligoniui sustiprina viltį ir padeda sveikti.

Saldžiųjų apelsinų, mandarinų, greipfrutų, bergamočių ir kitų citrusų eteriniai aliejai žadina saulėtą nuotaiką ir gaivą, gerina savijautą net depresyvių nuotaikų slegiamam žmogui. Saldžiųjų apelsinų ir mandarinų kvapai ypač tinka mažiems vaikams – veikia raminamai, atpalaiduojamai, padeda greičiau pereiti nuo dūkimo ar kaprizų prie ramios veiklos.

Suaugusiesiems atsipalaiduoti ir greičiau įveikti stresą, nerimą geriausiai padeda bergamočių ir žaliųjų mandarinų eteriniai aliejai. Ypatingomis savybėmis pasižymi citrinų eterinis aliejus. Jo kvapas mažina pykinimą ir padeda visais atvejais: kai pykina dėl prasto virškinimo, dėl vaistų vartojimo, padeda pykinimo kamuojamoms nėščiosioms. Tereikia keletą kartų įkvėpti kvapo iš buteliuko ar nuo nosinėlės, ant kurios užlašinti keli citrinų eterinio aliejaus lašai.

Kalėdos kvepia ir prieskoniais. Kokią naudą gali turėti jų aromatų pripildyti namai?

Prieskonių – cinamonų, gvazdikėlių, juodųjų pipirų, kardamonų, kadagio uogų eteriniai aliejai  šildo, džiugina, aktyvina. Kaip ir prieskoniai, iš kurių išgauti, šie eteriniai aliejai yra labai stipraus kvapo, „karšti“, dirginantys nosį, akis ir odą. Kaip ir prieskonius, juos reikia naudoti saikingai ir atsargiai.

Prieskonių eteriniai aliejai aktyvina kraujotaką, stimuliuoja, padeda pasijausti energingai ir kartu mažina raumenų spazmus ir įtampą, bet naudoti reikia atsargiai ir sumaniai, nes galima labai rimtai nusideginti odą ir pažeisti nosies ar burnos gleivines. Cinamonų, gvazdikėlių, kadagio uogų eteriniai aliejai garinami stimuliuoja imunitetą, naikina patalpos ore esančius patogenus.

Prieskonių eteriniai aliejai niekada negarinami gryni, – keli lašeliai kartu su spygliuočių ar citrusų eteriniais aliejais suteikia kvapui tą nepakartojamą kalėdinę nuotaiką, išsiskleidžia šilumos ir egzotiško kvapo žavesiu.

Kalėdiniu laikotarpiu garindami namuose eterinius aliejus ne tik sukursite ypatingą šventinę nuotaiką, bet ir apsaugosite namiškius nuo peršalimo ligų. Ypač tuo metu, kai namuose susirenka draugai ir giminės. Eterinių aliejų nereikia garinti daug ir ilgai – normalu, jei namuose kvapas yra tokio stiprumo, koks būtų nuo miško eglutės.

Kaip geriausia naudoti eterinius aliejus, kad nepakenktume sveikatai?

Eterinius aliejus galima garinti natūraliai – užlašinus ant natūralios medžiagos: lėkštutės, akmenėlio, molinio dirbinio, medinių lazdelių, vilnos, medvilnės, popieriaus gabalėlio. Kambario temperatūroje eteriniai aliejai lėtai skleidžia savo kvapą. Modernūs difuzoriai greit paskleidžia didelį kiekį eterinių aliejų molekulių, jų kvapas intensyvesnis ir greitai pasklinda didesnėse patalpose. Tokius difuzorius užtenka įjungti 15–20 minučių per dieną. Eterinių aliejų nereikėtų kaitinti iki aukštesnės negu 40 laipsnių temperatūros, jie gali pakeisti ir kvapą, ir savybes, todėl natūraliems eteriniams aliejams paskleisti netinka žvakute kaitinami kvapų skleidikliai.

Galima rasti jau sukurtų kalėdinių eterinių aliejų mišinių ir receptų, bet tikrai smagu sukurti kvapą iš savo mėgstamų komponentų, atspindintį savą nuotaiką ir savų namų jaukumą. Derinkite 3–5 eterinius aliejus. Didžiausią dalį skirkite spygliuočiams, pasirinkite vieną ar du eterinius aliejus (pvz., balzaminių kėnių ir juodųjų eglių), prie jų derinkite mėgstamų citrusų eterinį aliejų, o jei nesižavite citrusais, pabandykite gėlišką pelargonijų ar rytietišką vetiverijų eterinį aliejų. Prieskoninių augalų eterinių aliejų naudokite labai nedaug: 1–2 lašus cinamonų, kardamonų, gal imbierų eterinių aliejų.

Rekomenduojami video