Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip žmogaus sveikatą veikia kiaulių riebalai?

Kiaulienos riebalai nėra tokie kenksmingi sveikatai kaip hidrinti, tačiau jų savo mitybos racione derėtų vengti. Taip sako gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė.

LRT RADIJO klausytoja domisi riebalų poveikiu sveikatai. „Neseniai per radiją išklausiau laidą apie hidrintus riebalus. Labai laukiau, kad ką nors pasakytų apie kiaulienos taukus, tačiau tokios informacijos neišgirdau. Juk kaime gyvenantys žmonės dažniausiai naudoja ne aliejų, o būtent kiaulių taukus. Ar jie kenksmingi žmogaus sveikatai?“ – teiraujasi moteri

Dietologė D. Pipiraitė pataria maisto gamybai naudoti kuo mažiau riebalų – kiaulių taukų, sviesto, ar augalinio aliejaus. „Gamindami maistą stenkitės nenaudoti riebalų – virkite, troškinkite, arba naudokite tokius kepimo įrankius (keptuves, ar kepkite orkaitėje), kuriems aliejaus nereikia“, – kalba gydytoja.

Anot specialistės, kiaulių taukai ruošiant maistą gali būti naudojami, bet nereikėtų jų kepti aukštoje temperatūroje.

„Yra atlikta tyrimų, kad sotieji riebalai, o tokių kiaulienos taukuose yra, nedidina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. Todėl pastaruoju metu pradėta manyti, kad dėl to, jog sotieji riebalai nedidina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos, juos galima vartoti neribojant. Tai yra netiesa – vis dėlto, yra duomenų, kad, atsisakant gyvūninių riebalų, minėtų ligų rizika sumažėja.

Taigi jie nėra tokie kenksmingi sveikatai kaip hidrinti riebalai, tačiau jų atsisakymas teigiamai veikia mūsų sveikatą. Kadangi sočiųjų riebalų gauname su maistu – mėsa, pieno produktais, riebiu sūriu, grietine, kiaušiniais, sviestu, – gamybai kiaulių taukų reikėtų stengtis nenaudoti daugiau kaip vieno valgomojo šaukšto per dieną“, – tvirtina gydytoja.

Rekomenduojami video