Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip sustiprinti nervų sistemą ir išvengti depresijos

Nervų sistema yra jūsų kūno valdymo centras. Ji apdoroja iš pojūčių gaunamą informaciją, analizuoja ją ir reaguoja veiksmais. Ji taip pat saugo prisiminimus apie jūsų patirtį ir, stiprindama arba silpnindama nervinių ląstelių jungtis, padeda jums kitaip reaguoti į panašią patirtį ateityje. Dėl silpnos nervų sistemos galite būti linkę į stresą ir padidėja depresijos, nerimo ir kitų psichikos ligų rizika. Laimei, yra daugybė dalykų, kuriuos galite padaryti, kad sustiprintumėte savo nervų sistemą.

Kvėpavimo pratimai nervų sistemai stiprinti

Kvėpavimo pratimai yra puikus būdas treniruoti diafragmą, kad ji būtų aktyvesnė. Padidėjęs diafragmos aktyvumas gali padėti efektyviau naudoti kvėpavimą. Diafragminis kvėpavimas - tai kvėpavimo būdas, kai daugiau dėmesio skiriama diafragmos naudojimui. Kai giliai įkvepiate, diafragma automatiškai įtraukia deguonį ir perduoda jį iš plaučių į kraują. Stipri diafragma taip pat gali padėti efektyviau naudoti raumenis ir veiksmingiau atpalaiduoti įtampą. Tai tik kelios priežastys, kodėl diafragminis kvėpavimas naudingas jūsų sveikatai. Kai patiriate stresą, kvėpavimas tampa paviršutiniškas, o tai pirmiausia paveikia diafragmą. Treniruodami kvėpavimą galite padėti savo nervų sistemai išlikti ramiai ir išvengti nerimo bei streso.

Pratimai ir fizinė veikla nervų sistemai stiprinti

Pratimai ir fizinis aktyvumas padeda pagerinti nuotaiką, nes didina endorfinų - neurotransmiterių, kurie reguliuoja nuotaiką ir leidžia jaustis laimingiems - išsiskyrimą. Mankšta keičia smegenų cheminę sudėtį ir mažina depresijos riziką. Mankšta taip pat skatina naujų nervinių jungčių susidarymą smegenyse, todėl reguliariai mankštindamiesi galite pertvarkyti savo smegenis taip, kad jos būtų atsparesnės ir kitaip reaguotų į stresą. Mankšta taip pat padeda pagerinti miegą, kuris yra svarbus nervų sistemos sveikatai. Mankšta taip pat padeda reguliuoti apetitą ir išvengti pavojingų valgymo sutrikimų, kurie būdingi sergantiesiems psichikos ligomis. Be to, mankšta yra puikus būdas pagerinti pasitikėjimą savimi ir savigarbą.

Maisto produktai, padedantys stiprinti nervų sistemą

  • Vaisiai ir daržovės - valgyti daugiau vaisių ir daržovių yra viena iš paprasčiausių "natūralių priemonių", kurias galite padaryti, kad nervų sistema būtų stipri. Daug vitaminų turinčiuose vaisiuose ir daržovėse yra antioksidantų, padedančių kovoti su oksidaciniu stresu, kuris, kaip manoma, yra viena iš su amžiumi susijusio protinio nuosmukio priežasčių. 
  • Riešutai - Riešutai yra puikus vitamino E, galingo antioksidanto, kuris, kaip įrodyta, mažina su amžiumi susijusį pažinimo funkcijų silpnėjimą ir gerina nervų funkciją, šaltinis. Įrodyta, kad ypač graikiniai riešutai teigiamai veikia nervų sistemos sveikatą.
  • Viso grūdo produktai - Viso grūdo produktuose yra daug B grupės vitaminų, kurie yra svarbūs nervų sistemos sveikatai. Moliūgų, saulėgrąžų ir sezamo sėklos - jose gausu vitamino E ir magnio, kurie naudingi nervų sistemai.
  • Žuvis yra puikus riebiųjų rūgščių, kurios yra labai svarbios smegenų ir nervų sistemos sveikatai palaikyti, šaltinis.
  • Kava - Nors kavoje yra kofeino, tyrimai parodė, kad ji teigiamai veikia nervų sistemą
  • Juodasis šokoladas - juodajame šokolade esantis didelis magnio kiekis yra naudingas nervų sistemai.

Maisto papildai nervų sistemai stiprinti

Nustatyta, kad kai kurie maisto papildai teigiamai veikia nervų sistemą. Internetu jų galite įsigyti rawpowders.lt. Teigiamai nervų sistemą veikiantys papildai:  

  • GABA (gama-aminom sviesto rūgštis) - tai neuromediatorius, kuris pasižymi raminamuoju ir atpalaiduojančiu poveikiu nervų sistemai. Reguliuodama nervų sistemą, GABA gali padėti spręsti nerimo ir miego problemas. 
  • L-teaninas - tai aminorūgštis, esanti arbatos lapuose. L-teaninas pasižymi atpalaiduojančiu ir raminančiu poveikiu nervų sistemai. Ji ypač veiksmingai mažina nerimo simptomus.
  • Magnis - Magnis yra būtinas mineralas, dalyvaujantis daugelyje svarbių organizmo procesų, tokių kaip raumenų atsipalaidavimas ir smegenų veikla. Mažas magnio kiekis organizme siejamas su nerimu ir stresu. Vartojant magnio papildų, galima padėti sustiprinti nervų sistemą ir sumažinti nerimo bei streso simptomus.

Svarbu prisiminti, kad jei jaučiate nerimą, depresiją ar kitą psichikos ligą ir naudojate bet kurią iš šių strategijų, prieš keisdami savo mitybą ar maisto papildų vartojimo tvarką visada turėtumėte pasitarti su gydytoju. Tikslas turėtų būti susikurti tokią mitybą ir papildų vartojimo tvarką, kuri būtų sveika ir padėtų palaikyti nervų sistemos sveikatą, nedidinant mitybos trūkumo ar šalutinio poveikio rizikos. Atminkite, kad prireiks šiek tiek laiko, kol pastebėsite nervų sistemai palaikyti skirtos mitybos ir papildų vartojimo naudą. Tikėtina, kad tai užtruks ilgiau nei tikitės, todėl būkite kantrūs ir laikykitės savo įpročių. 

Rekomenduojami video