Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip širdies ligas atskirti nuo kitų?

„Kartais krūtinėje pajuntu skausmą. Išsigąstu, kad nebūtų širdies priepuolis, tačiau jis gana greitai praeina. Noriu žinoti, kaip atskirti, ar krūtinę skauda dėl širdies, ar dėl kitų problemų?“ – klausia Gediminas iš Svėdasų.

Žymantienė

Atsako gydytoja kardiologė Živilė Žymantienė.

Dauguma pacientų kardiologų kabinetuose apsilanko būtent dėl skausmų širdies srityje. Vis dėlto vos penktadalio pacientų skausmą lemia širdies patologija, o didžiajai daliai žmonių būdingi skausmai, neturintys nieko bendro su kardiologinėmis problemomis.

Pacientai dažniausiai skundžiasi diegiančio, maudžiančio pobūdžio skausmu kairėje pusėje, kurį iš karto ima sieti su sutrikusia širdies veikla. Norėčiau nuraminti primindama, kad širdies ligų sukeltas skausmas turi atsirasti krūvio metu. Jei skausmas atsiranda ramybės arba krūvio metu, bet nėra stiprėjantis, neverčia sustoti, tai jis susijęs su kitomis sveikatos problemomis.

Be to, jei skausmą jaučiate būdami vienoje padėtyje, o ją pakeitus skausmas sumažėja, reikėtų problemos ieškoti kitur. Greičiausiai tokio skausmo priežastis slypi stuburo patologijoje. Gali būti iškrypęs stuburas, osteochondrozės procesas. Šios ligos gali atsirasti labai jauname amžiuje dėl nejudrumo, netaisyklingos laikysenos nuo vaikystės. Širdies patologija, krūtinės angina susijusi su aterosklerozės procesu, todėl jauniems pacientams ši liga yra genetinė, nebent piktnaudžiaujama narkotinėmis medžiagomis.

Kita priežastis, sukelianti skausmą krūtinėje, – stemplės ir skrandžio ligos: stemplės skausmas lokalizuojasi už krūtinkaulio, jis yra deginančio pobūdžio, dažniau atsiranda atsigulus, gali varginti rėmuo, skausmas niekur neplinta. Skrandžio ar dvylikapirštės žarnos ligos, tokios kaip uždegimas, opaligė, susijusios su mityba, atsiranda pavalgius arba atvirkščiai – pavalgius palengvėja. Taip pat būdingas aštraus, spazmuojančio pobūdžio skausmas.

Pagrindinis išskirtinumas, būdingas širdies kraujagyslių susiaurėjimui – krūtinės anginai – fizinio krūvio metu atsiradęs skausmas. Jis būna spaudžiančio, gniaužiančio, smaugiančio pobūdžio, gana intensyvus, verčiantis sulėtinti tempą ar sustoti.

Pacientai pastebi, kad lipant laiptais, einant keliu ar įkalne, labiau paskubėjus atsiranda spaudimo jausmas už krūtinkaulio. Šis skausmas dažnai lydimas oro trūkumo, todėl pacientams sunku paaiškinti, ar tai dusulys, ar skausmas. Skausmas krūtinėje gali niekur neplisti, bet dažnai išplinta į kairį petį ar kairę ranką, rečiau – į dešinę, taip pat į apatinį žandikaulį, liežuvį.

Retesnės krūtinės anginos skausmo formos, kai skausmas vargina epigastriumo srityje, vadinamojoje duobutėje. Toks skausmas gali būti lydimas pykinimo. Norėčiau pabrėžti, kad krūtinės anginos skausmas visada praeina tiesiog pastovėjus, pagulėjus. Jis užtrunka 5–10 min., daugiausia gali tęstis iki 30 min.

Atsiradus krūtinės anginos sukeltam skausmui, efektyviai jį numalšinti gali nitroglicerinas – pacientas netrukus pradeda jausti palengvėjimą, o po 5–10 min. skausmas visai išnyksta. Jei nitroglicerinas nepadeda, juo gydytis toliau nereikėtų, nes greičiausiai skausmas nebuvo susijęs su širdies liga.

Skausmą krūtinėje gali sukelti ir kitos ligos, pavyzdžiui, širdies apvalkalo uždegimas – perikarditas. Tuomet skausmas aštraus pobūdžio, mažiau skaudės atsigulus ant kairio šono. Jis dažniausiai atsiranda po uždegiminio proceso. Jei prieš tai ligonis karščiavo, slogavo, skaudėjo gerklę, o po kelių dienų ar savaičių pajutote diegimą krūtinėje, dusulį, padažnėjusį plakimą, reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją, kad padarytų elektrokardiogramą.

Dažnai pacientai, pajutę skausmą širdies srityje, ima baimintis miokardo infarkto. Tačiau šios ligos sukeliamą skausmą su kitomis ligomis supainioti sunku: miokardo infarkto metu jaučiamas skausmas yra labai stiprus. Pacientas blaškosi, jį išpila šaltas prakaitas, apima nerimas, jis gali laisvai judėti, sėstis, keltis, bet jam jokioje pozoje nepalengvėja, skausmas tik stiprėja. Įprastai skausmas toks stiprus, kad net kantriausi negali jo iškęsti. Tiesiog reiktų iškviesti greitąją pagalbą. Jei skausmas atsiranda ir praeina savaime, panikos kelti nederėtų.

Bet kuriuo atveju pajutus skausmus krūtinėje reikia skubiai pasitarti su gydytoju. Jis atliks reikalingus kardiologinius tyrimus, įvertins širdies darbą krūvio metu bei atliks kitus reikalingus papildomus tyrimus, kurie padės įvertinti nukrypimus nuo normos.

Rekomenduojami video