Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip per grybų sezoną išvengti sveikatos problemų

Prasidėjus grybų sezonui gydytojai toksikologai sulaukia daugiau į juos besikreipiančių pacientų. Ką naudinga žinoti prieš grybaujant ir ruošiant grybus, kad išvengtumėte ne tik apsinuodijimo, bet ir virškinimo sutrikimų?

Galiojimo laikas

Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė sako, kad dažniausiai rizika apsinuodyti grybais kyla tada, kai nežinome, ar rinkome gerus grybus ir ar tinkamai juos paruošėme.

„Grybai turi galiojimo laiką, kaip ir visi švieži maisto produktai. Jeigu juos dvi paras laikėme šiltoje virtuvėje ant stalo, tai ir geri grybai gali tapti nuodu“, – įspėja gydytoja.

Anot jos, maistu dažnai apsinuodijama ne dėl to, kad konkretus produktas yra nuodingas, o dėl to, kad pradeda daugintis bakterijos, ypač, kai šilta. Tokiomis sąlygomis bakterijų prisidaugina tiek, kad jos pradeda išskirti toksinus, o tuomet netinkamai laikomą maistą suvalgęs žmogus patiria skrandžio, virškinimo trakto sudirginimo simptomus, pradeda vemti, viduriuoti.

Vis dėlto viduriavimo ir vėmimo nereikėtų išsigąsti, nes tai yra organizmo apsauginė reakcija nuo sukauptų toksinų. Gydytoja įspėja, kad po to svarbu pasirūpinti skysčių ir mikroelementų atkūrimu – reikėtų gerti vandenį mažais kiekiais, po kelis gurkšnelius.

Apsinuodijus svarbu nestabdyti viduriavimo, pykinimo, vartoti skysčius ir kreiptis į gydytoją. Jeigu buvo suvalgytas, kaip įtariame, nuodingas grybas, ypač svarbu nedelsti kuo skubiau kreiptis į specialistus.

Grybai – valgomi ir nevalgomi

Visi Lietuvoje randami grybai yra skirstomi į valgomus, nevalgomus, kuriuos suvalgius gali pasireikšti virškinimo sutrikimo požymiai, tačiau neturinčius savo sudėtyje toksinų, bei nuodingus, kaupiančius toksines medžiagas grybus, kurie gali sukelti mirtį.

„Kilusių padarinių sveikatai sunkumas priklauso nuo konkrečios situacijos. Pavyzdžiui, jeigu žmogus suvalgo prastai apdorotą ar netinkamai paruoštą, kelias dienas stovėjusį, nevalgomą grybą – tokiu atveju tikėtini virškinamojo trakto sutrikimai. Jie pasireiškia jaučiamu šleikštuliu, pykinimu, vėmimu, viduriavimu, galvos skausmais, kurie prasideda per 2–4 valandas ir trunka 4–6 valandas“, – informuoja vaistininkas Faustas Bertulis.

Suvalgius nuodingų grybų, pirmiausia pasireikš simptomai, labai panašūs į tuos, kurie jaučiami persivalgius, tačiau šiek tiek vėliau: po 6–8 ar netgi 12 valandų. Per šį laiką kraujo po visą kūną išnešiotiems toksinams pasklidus organizme, vėliau žmogų gali kankinti mėšlungis, traukuliai, haliucinacijos, greitas širdies ritmas, taip pat galimas staigus sąmonės netekimas ir netgi koma ar mirtis.

Melagingo pagerėjimo stadija

Apsinuodijimo grybais eigoje yra melagingo pagerėjimo stadija. Dažniausiai ji pasireiškia per 2–3 dienas po apsinuodijimo. Tuo metu žmogus jaučiasi geriau, tačiau apsilankius gydymo įstaigoje būtų nustatytas ryškus kepenų fermentų padidėjimas – stipraus kepenų pažeidimo požymis.

„Įprastai kitą dieną po melagingo pagerėjimo fazės sveikatos būklė ženkliai pablogėja, o tai paskatina kreiptis pagalbos, tačiau žala organizmui jau būna padaryta. Laikas yra vienas svarbiausių faktorių, lemiančių pažeidimų sudėtingumą, todėl jaučiamų simptomų negalima ignoruoti, o dar svarbiau – nedelsiant juos gydyti“, – įspėja F.Bertulis.

Kaip apdoroti grybus?

Vaistininko teigimu, saugiausią grybų valgymą garantuojantis jų apdorojimo būdas – džiovinti ir sumalti grybai. Džiovinti grybai baltymų turi daugiau nei duona, kruopos ar mėsa, o gerai vėdinamose ir sausose vietose džiovintus grybus galima laikyti net kelerius metus. Be to, džiovinti bei į miltus sumalti grybai yra geriau įsisavinami, nepraranda aromato ir maistinės vertės. Švieži ir nesusmulkinti grybai, kuriuose gausu polisacharido chitino (jis nėra skaidomas žmogaus organizme), yra sunkiau virškinami ir ženkliai apsunkinantys organizmą.

„Grybų apdorojimo procese svarbiausias yra laikas, todėl negalime skubėti, nes galiausiai teks brangiai sumokėti savo sveikatos sąskaita. Virdami grybus, negalime sutrumpinti rekomenduojamo paruošimo laiko, norėdami greičiau pasimėgauti surinktomis gėrybėmis. Labai svarbu paminėti ir tai, kad apsinuodyti galima ir per aukštos temperatūros orkaitėje keptais grybais. Aukštoje temperatūroje grybai sukepa, kai pasišalina jų sudėtyje esantis vanduo. Nors gali atrodyti kitaip, tokie grybai nėra iškepę ir suvalgius juos kyla didelė apsinuodijimo tikimybė“, – aiškina F.Bertulis.

Vaistininkas sako, kad kankinamiems virškinimo sutrikimų asmenims reikėtų namuose turėti ar įsigyti virškinimo fermentų, augalinės kilmės virškinimą gerinančių preparatų, pasižyminčių virškinimą gerinančiomis savybėmis, ir aktyvintos anglies. Užsitęsus virškinimo trakto sutrikimams, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją, nes galima įtarti apsinuodijimą.

Rekomenduojami video