Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip išvalyti organizmą jo nežalojant?

Artėjant pavasariui daugelis susirūpina prasta savijauta: greitu nuovargio jausmu, energijos trūkumu, priaugusiu svoriu. „Gal susikaupė per daug toksinų, reikia išvalyti organizmą?“ – susimąsto ne vienas. Kas yra taip dažnai minima organizmo detoksikacija, ar tam reikalingos specialios dietos, maisto papildai, procedūros?

Šalina pats organizmas

„Sveiko žmogaus organizmas pats sugeba pašalinti toksinus, už šį darbą atsakingi mūsų vidaus organai: inkstai, kepenys, žarnynas, kraujotaka. Nereikalingos medžiagos taip pat šalinamos per odą, plaučius. Nosies gaureliai sudaro barjerą, kad įkvepiant orą į organizmą nepatektų svetimkūnių, o jeigu neprašyti svečiai vis dėlto praslysta, juos šalinti padeda gleivinė. Tačiau dažnai netinkamas gyvenimo būdas, žalinga mityba ir net pasikartojantis stresas sutrikdo mūsų organų veiklą ir tinkamai pašalinti toksinų jie nebesugeba“, – sako vaistininkė ir sertifikuota asmeninė trenerė Jūratė Vaičiūnienė.

Dėl šios priežasties vaistininkė pataria stebėti savo savijautą ir kūną. Jei pastebėjote, jog vis dažniau jaučiatės pavargę, nusilpę ar pavalgę jaučiate diskomfortą– reikėtų atsakingai peržiūrėti mitybą ir įvertinti gyvenimo būdą.

Toksinai ir savijauta

Kas yra tie toksinai, kurių bijome kaip baubo? Toksinai – nuodingos medžiagos, randamos kai kuriuose organizmuose, pavyzdžiui, augaluose, grybuose, bakterijose ir pan., o šnekamąja kalba toksinais neretai pavadinami ir bet kokie nuodai. Taigi jų galime gauti su maistu, gėrimu ar įkvepiamu oru – kad ir užterštu tabako dūmais.

„Jeigu kartais suvalgote nesveiko maisto ar vieną savaitgalį praleidžiate ant sofos – tai dar nereiškia, jog jūsų kūnas užsiterš toksinais. Mūsų kūnas pradeda nebešalinti kenksmingų medžiagų tada, kai jų kiekis reguliariai kaupiasi organizme, sutrinka kai kurių organų veikla. Tad jei dažnai valgote perdirbtą, nešviežią, itin sūrų ar saldų maistą, geriate gėrimus su kofeinu, dažikliais ar pernelyg dažnai vartojate alkoholį– kūnui darosi sunku pašalinti susikaupusias nereikalingas medžiagas“, – sako J.Vaičiūnienė.

Anot vaistininkės, atidžiai stebint savo kūną ir savijautą, galima įtarti, kad organizmui sunku šalinti toksinus. Dažniausiai žmogaus organizmas apie kenksmingų medžiagų sankaupas praneša pilvo pūtimu, vidurių užkietėjimu, prastu kvapu, spuogais, nuovargiu bei nemiga.

Nuo burnos iki žarnyno

Su maistu į mūsų organizmą patenka ir įvairūs chemikalai, konservantai, dirbtiniai dažikliai bei įvairūs saldikliai – visos šios medžiagos trikdo žarnyno veiklą. Taip pat įvairios alergijos ar žarnyno bakterijų disbalansas gali sukelti nepageidaujamą reakciją – dažną pilvo pūtimą. Darosi sunku tuštintis arba tuštinimasis tampa itin retas. Tuomet žmogus jaučiasi apsunkęs, pavargęs ir irzlus.

Apie sutrikusias organizmo sistemas gali byloti ir specifinis kvapas. Pavyzdžiui, blogai funkcionuojantys inkstai nebegali išfiltruoti toksinų ir jų pašalinti per šlapimą, todėl jų kiekis padidėja kraujyje. Organizmas šiuos toksinus išskiria per prakaitą ir seiles, todėl burnoje juntamas stiprus rūgštinis kvapas, aiškina J.Vaičiūnienė.

Kepenys taip pat iš kraujo filtruoja toksinus, ypač riebiame maiste esančius lipidus. Sutrikus kepenų veiklai, kraujyje likusios kenksmingos medžiagos šalinamos per seiles, prakaitą ir kitus kūno skysčius, todėl burnos kvapas atsiduoda sugedusia žuvimi.

Blogas kvapas taip pat gali signalizuoti apie įvairias virškinimo sistemos ligas, kurios sutrikdo bakterijų pusiausvyrą, taip pat tam tikrų medžiagų(pavyzdžiui, glitimo)netoleravimą.

Tokiais atvejais vaistininkė pataria kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Spuogai ir nemiga

Netinkama mityba ir produktai, kuriuose yra cheminių medžiagų, gali sukelti ir odos pokyčius. Tokiu atveju gali išsivystyti aknė, egzema, išberti odą. Tada neveiksminga būna ir brangi odos priežiūros kosmetika.

Jeigu kenksmingos medžiagos kūne kaupiasi kurį laiką ir ši problema nėra sprendžiama – organizmas išsenka. Didelis toksinų kiekis gali lemtikortizolio (hormono, kurį mūsų organizmas išskiria kaip reakciją į patiriamą stresą) kiekio pakitimus. Todėl gali sutrikti miego režimas, ir nors dienos metu jaučiamės silpni bei pavargę, naktį vis tiek sunku užmigti. Dėl šios priežasties ilgainiui mažėja energijos kiekis, svyruoja nuotaika.

Būdai – keli

Organizmo detoksikacija, pasak vaistininkės,gali būti atliekama keliais skirtingais būdais. Viso žarnyno valymas specialiais preparatais turi būti atliekamas tik su gydytojo konsultacija ir paskyrimu. Jokiu būdu tokio valymo nereikėtų atlikti patiems namuose. O palaikyti normalias organizmo šalinimo funkcijas galima ir laikantis sveikos dietos arprotarpinio valgymo režimo. Tai galite atlikti ir patys.

Tačiau J.Vaičiūnienė perspėja, kad kurį laiką pasilaikius žarnynui palankios dietos režimo ir vėl grįžus į įprastą maitinimosi bei fizinio aktyvumo dienotvarkę, negalima tikėtis, kad gera savijauta išliks. Tam, kad jaustumėtės gerai ir energingai, vaistininkė pataria kas dieną gerti daug vandens, reguliariai sportuoti, eiti pasivaikščioti, valgyti šviežius ir mažai apdorotus maisto produktus, namuose gamintą maistą.

Ląstelienos svarba

Atliekant organizmo valymą, nepatariama badauti. Tačiau būtina atsisakyti perdirbtų produktų, kuriuose yra dažiklių, konservantų, daug druskos ir cukraus. Geriausia valgyti kuo mažiau apdorotą, šviežią maistą: daržoves ir vaisius, uogas, kruopas. Kuriam laikui galima atsisakyti gyvulinės kilmės produktų, mat jie virškinami itin ilgai. Maistą druska gardinkite saikingai.

Į savo mitybos racioną įtraukite skaidulų(arba kitaip – ląstelienos) turtingo maisto, nes taip užtikrinsite gerųjų virškinimo trakto bakterijų gyvavimą, mat skaidulinėmis medžiagomis vadinamus angliavandenius žmogaus virškinimo trakte skaldo storosios žarnos mikroflora, o ne virškinimo fermentai.

Daugiausia skaidulinių medžiagų yra kviečių sėlenose, pupelėse, avietėse, serbentuose, spanguolėse, braškėse, riešutuose, datulėse, džiovintuose abrikosuose, avižinėse kruopose, šokolade, šviežiuose grybuose. Taip pat skaidulų gausūs visų grūdo dalių turintys duonos gaminiai, viso grūdo makaronai, atšalę virti ryžiai ir bulvės, nes juose pasikeičia krakmolo molekulės.

Užtikrinti pakankamą skaidulų kiekį racione galite ir vartodami skaidulinius maisto papildus: „Juos vartoti galite kas dieną, tereikia vieną arbatinį šaukštelį skaidulų užpilti 200ml vandens ir išgerti dienos metu. Taip pat skaidulas galite dėti į vaisių kokteilį ar avižų košę“, – pataria J.Vaičiūnienė.

Gerkite skysčių

Atlikdami žarnyno valymą, turite gerti pakankamai skysčių. Geriausia – vandens, galima ir natūralių žolelių arbatos.

„Beržų lapų arbata gali padėti palaikyti virškinimo sistemos funkcijas, pagerinti šalinimą.Kartusis kietis veikia antihelmintiškai (nuo parazitinių kirmėlių), padeda iš organizmo pašalinti mikrobus, kurie atsiranda nuo neplauto maisto. Tačiau kartųjį kietį, liaudyje dar vadinamą pelynu, reikia atsargiai vartoti esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui. Dilgėlių arbata gali padėti palaikyti normalias inkstų ir kraujagyslių funkcijas, o kmynų arbata gerina virškinimą“, – sako vaistininkė.

Protarpinis badavimas

Tam, kad virškinimo sistema pašalintų nereikalingas medžiagas, kitaip tariant – išsišluotų šiukšles, ji neturi būti užimta maisto virškinimu, jo skaidymu. Taigi nuolatinis valgymas, anot J.Vaičiūnienės, neleidžia virškinimo sistemai apsišvarinti.

„Būtent dėl šios priežasties pastaruoju metu itin išpopuliarėjo protarpinis badavimas, kurio esmė – duoti kūnui bent 12 valandų suvirškinti per dieną suvalgytą maistą, pasisavinti iš jo gautas naudingas medžiagas bei atsikratyti nereikalingų. Taip kūnas kur kas lengviau pašalina kenksmingas medžiagas, žmogus turi daugiau energijos ir žymiai geriau miega, nes prieš einant ilsėtis neprisivalgo“, – sako vaistininkė ir pataria baigti valgyti, pavyzdžiui,19 val., o pusryčiauti 7–8 val. ryto. Jei jaučiatės gerai, galite šį tarpą pratęsti ir iki 16 valandų.

Rekomenduojami video