Kalorijų skaičiavimas gali būti naudingas kai kuriems žmonėms, tačiau tai nėra vienintelis būdas siekti ir palaikyti sveiką kūno svorį. Specialistai pabrėžia, kad svarbiausia – keisti požiūrį į maistą ir jo poveikį mūsų organizmui.
Svarbiausia – tikras, natūralus maistas
Anot gydytojos Sally Bell, kuri specializuojasi gyvenimo būdo medicinoje, būtina suvokti, kad maistas yra daugiau nei tik kalorijos. Skirtingi produktai veikia mūsų organizmą skirtingai, todėl svarbu rinktis neperdirbtą, natūralų maistą.
Perdirbti produktai – jie dažnai būna kaloringi, bet beveik neturi maistinių medžiagų. Dėl to organizmas, ieškodamas trūkstamų vitaminų ir mineralų, skatina mus valgyti daugiau.
Kai žmonės pereina prie visaverčio, mažiau perdirbto maisto, jie
natūraliai suvartoja mažiau kalorijų, nes greičiau pasijunta sotūs ir
gauna daugiau reikalingų medžiagų.
Taip pat svarbu įtraukti į mitybą daug maistingų produktų – tokių kaip mėsa, pieno produktai, ar net kartusis šokoladas, kuris gali būti rekomenduojamas kaip maistinga užkanda.
Baltymai ir skaidulos – svarbūs sotumui ir medžiagų apykaitai
Baltymai kiekviename valgyme padeda ilgiau išlikti sotiems ir apsaugo nuo persivalgymo. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į skaidulų kiekį. Dauguma žmonių jų suvartoja per mažai – moterys vidutiniškai gauna apie 17 g per dieną, o vyrai – 20 g, nors rekomenduojama norma yra 30 g. Tyrimai rodo, kad skaidulų vartojimo kiekis yra vienas svarbiausių veiksnių, padedančių numesti svorio ir jį išlaikyti.
Skaidulos taip pat būtinos žarnyno mikrobiomui, kuris turi tiesioginį ryšį su bendra sveikata ir net hormonų veikla. Kad skatintume mikrobiomo įvairovę, rekomenduojama per savaitę suvalgyti bent 30 skirtingų augalinės kilmės produktų – riešutų, sėklų, grūdų, ankštinių augalų, prieskonių, vaisių ir daržovių. Taip pat naudinga įtraukti fermentuotus produktus, tokius kaip kimči ar rauginti kopūstai.
Protarpinis badavimas – galimas įrankis, bet ne visiems tinkamas
Kai kurie žmonės sėkmingai taiko protarpinio badavimo principus – pavyzdžiui, 5:2 dietą ar 16:8 metodą, kai maistas vartojamas tik 8 valandų laikotarpiu per parą. Toks valgymo režimas gali padėti sumažinti suvartojamo maisto kiekį, pagerinti žarnyno veiklą ir skatinti sotumo jausmą.
Vis dėlto svarbu žinoti, kad ne visiems tokia sistema tinka. Kai kurie specialistai, kaip profesorius Andrew Hill, pabrėžia, jog geriau keisti ne valgymo laiką, o patį maistą. Nuolatinis maisto ribojimas, valgymų praleidimas ar griežtas režimas gali sukelti daugiau streso nei naudos.
Valgymo įpročiai ir aplinka – taip pat svarbūs
Tyrimai rodo, kad svarbu ne tik ką valgome, bet ir kaip tai darome. Sąmoningas valgymas, lėtas kramtymas, mažesni kąsniai ir dėmesys maistui (užuot valgę prie televizoriaus ar telefono) padeda geriau suvokti sotumo signalus.
Taip pat svarbu vengti per didelės įvairovės vienu metu – daug skirtingų skonių ir tekstūrų (kaip tapas ar mezė) gali skatinti persivalgymą. Geriau rinktis vieną pagrindinį patiekalą be užkandžių ar desertų.
Apibendrinant, sveikas kūno svoris dažniausiai pasiekiamas ne griežtais draudimais ar kalorijų skaičiavimu, o nuosekliais, sąmoningais pasirinkimais – renkantis natūralų, maistingą maistą, valgant reguliariai, lėtai ir dėmesingai, bei rūpinantis žarnyno sveikata ir gyvenimo būdu apskritai.