Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip atprasti „užgraužti“ stresą?

Emocinio persivalgymo fenomeną išaiškino britų mokslininkai. Jie tikina, kad stresinė būklė leidžia organizme formuotis ypatingam hormonui – kortizoliui. O šis išprovokuoja sekreciją kito hormono – grelino, atsakingo už alkio jausmą. Kuo daugiau grelino, tuo labiau norime valgyti.

Beje, šis mechanizmas veikia be pertrūkio: net jei ką tik sočiai papietavome, užtenka pasinervinti – ir vėl norime užkąsti. Beje, traukia patys žalingiausi produktai – saldūs ir riebūs, todėl, kad būtent jie greičiausiai sumažina grelino lygį organizme.

Kaip kovoti su šiuo procesu? Kas gali sumažinti grelino kiekį?

 

Kakava. Kakavos milteliai – tai ne tik puikus antidepresantas, jie saugo ir nuo karieso, suteikia žvalumo, stimuliuoja širdies bei kraujagyslių sistemą. Išsivirkite kakavos su neriebiu pienu: puodelyje bus viso labo 80 kilokalorijų. Užtat gėrimas išeis labai sotus ir greit numalšins alkio jausmą. Tik nepirkite gatavų mišinių, kuriuos reikia užpilti verdančiu vandeniu: juose pernelyg daug cukraus ir mažai naudingųjų medžiagų.

 

Kramtomoji guma be cukraus. Kol kramtote, jūsų skonio receptoriai perduoda atitinkamus signalus į smegenis. Troškimas „užgraužti“ stresą tuoj pat pranyksta. Geriausią efektą duoda mėtinė kramtomoji guma: jos skonis ilgiausiai išsilaiko. Tik nevartokite jos vietoje įprastų pietų: ji tinka tik ekstremaliems atvejams. Kitaip įsitaisysite gastritą ir skrandžio opą.

 

Marmeladas. Tai puikus šokolado, pyragaičių ar kitų saldumynų pakaitalas. Jame nesama nei margarino, nei miltų, nei kitų priedų, paverčiančių kepinius žalingais organizmui. Jame yra tik vaisių cukraus – pektino ir agaro, daromo iš jūros dumblių. Yra daug dietų, kurių svarbiausias komponentas – marmeladas. Tas pat pasakytina apie zefyrus ir pastiles.

 

Džiūvėsėliai. Tinka tik rupaus malimo miltų džiūvėsėliai su grūdais arba duoniukai su ląsteliena. Kiekviename maždaug 10–12 kilokalorijų, užtat alkį jie kaip ranka nuims. Pirma, juose daug ląstelienos, sukuriančios sotumo jausmą, antra, jie kieti – jums reikės gerokai pasidarbuoti žandikauliais. O kol kramtysite, smegenys su grelino poveikiu susidoros savarankiškai.

 

Obuoliai. Suvalgę vidutinio dydžio vaisių, viso labo gausite 80–90 kalorijų. Obuoliuose daug ląstelienos, o kalio druskos padeda pašalinti iš organizmo nereikalingus skysčius. Šie vaisiai – ne tik puikus užkandis, bet ir gera profilaktikos priemonė nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Bet jei jūsų žarnynas jautrus, virškinimo sistema gali nesusidoroti su dideliu augalinės ląstelienos kiekiu.

 

Beje...

Be valgio, susidoroti su stresu ir jo sukeltu alkio jausmu padeda miegas ir fiziniai pratimai. Fizinis aktyvumas sumažina kortizolio kiekį organizme, lygiai, kaip ir sveikas miegas. O štai bemiegės naktys, atvirkščiai, padeda grelinui formuotis.

 

Ina Laumenytė

 

Rekomenduojami video