Sąnarių sveikata yra svarbus visaverčio gyvenimo kriterijus.
Norint palaikyti sąnarių sveikatą, labai svarbu, kad mūsų mityboje būtų subalansuotas baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralų ir vitaminų kiekis. Pastaruoju metu žmonės vartoja įvairius sąnarių papildus. Tačiau daugumos jų veiksmingumas nėra įrodytas. Priešingai, mityba yra vienas svarbiausių ir įrodytų veiksnių, darančių įtaką sąnariams.
Ką įtraukti į savo mitybą
Maisto produktai, kuriuose gausu sieros ir seleno. Siera atlieka svarbų vaidmenį sintetinant kremzlinį audinį.
Pakankamas jos kiekis randamas baltyminguose maisto produktuose - visų rūšių mėsoje ir žuvyje, ankštinėse daržovėse, grūduose, kiaušiniuose ir pieno produktuose. Selenas - skatina sieros įsijungimą į kremzlės struktūrą. Labai svarbus mikroelementas sąnarių sveikatai.
Jis dalyvauja jų mitybos ir drėkinimo procesuose. Savo mitybą selenu galite praturtinti valgydami tokius maisto produktus kaip braziliški riešutai, žuvis (sardinės, lašiša, silkė), česnakai, kiaušiniai, vištiena ir kalakutiena, jautienos kepenys, grybai, sūris, grūdiniai ir ankštiniai produktai.
Maisto produktai, kuriuose gausu vitamino C
Visi žino apie vitamino C naudą. Šis vitaminas organizme negaminamas, todėl turi būti gaunamas su maistu. Jei jo negausite pakankamai, gali išsivystyti hipovitaminozė, o to negalima leisti.
Vitaminas C reikalingas kolageno, kuris yra odos, kaulų, sąnarių, raiščių, sintezei, dalyvauja kraujo krešėjimo procese, reikalingas kraujagyslių sienelių elastingumui ir tvirtumui palaikyti bei imuninei apsaugai.
Kiviai, rauginti kopūstai, uogos, citrusiniai vaisiai ir paprikos yra pagrindiniai ir prieinamiausi vitamino C šaltiniai.
Vitaminas D
Sviestas, menkės kepenys, kiaušinių tryniai. Visuose šiuose maisto produktuose yra daug vitamino D.
Riebi žuvis ir aliejus
Šie maisto produktai yra omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltiniai. Jos, kaip ir kolagenas, palaiko audinių ir kremzlių elastingumą.
Be to, jos aktyviai dalyvauja įsisavinant kitas maistines medžiagas. Daugiausia omega-3 riebalų rūgščių yra silkėje, sykinėje lašišoje, kuojinėje lašišoje, skumbrėje ir sardinėse.
Riebiųjų rūgščių taip pat gausu linų sėmenų ir alyvuogių aliejuose. Jūros dumbliai, braziliški riešutai, rudieji ryžiai.