Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ištikus insultui net sekundės yra aukso vertės

„Ištikus insultui net sekundės gali būti lemiamos – smegenų audiniui ir milijonams neuronų pradėjus nykti, nieko nėra svarbiau už laiku suteiktą specializuotą gydymą“, – sako Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Insulto centro vadovas doc. dr. Aleksandras Vilionskis.

Įspėjamųjų ženklų nėra

Doc. dr. A.Vilionskis apgailestauja, kad medicina dar nėra taip toli pažengusi, kad galėtų numatyti, kada tiksliai žmogų ištiks insultas, – išankstinių įspėjamųjų ženklų nėra, galima tik nustatyti būkles, kurios didina insulto riziką. Tačiau įvykus insultui pasireiškia aiškūs požymiai, kurių jokiu būdu negalima ignoruoti.

„Neretai pasitaiko atvejų, kai žmonės, net jausdami aiškius insulto simptomus, tikisi, kad jie išnyks, neigia ištikusią būseną ir neskambina pagalbos telefonu 112. Deja, pagalbai atvykus pavėluotai, mes prarandame galimybę taikyti specializuotą gydymą, kuris galimas per 4,5–6 valandas nuo simptomų pradžios, – įspėja neurologas. – Šios valandos vadinamos auksiniu laiku, tai reiškia, kad kuo anksčiau pradedamas specializuotas gydymas, tuo didesnė tikimybė, kad jo rezultatai bus geresni, žmogus išvengs sunkių pasekmių, neįgalumo.“

Neignoruokite simptomų

Išskiriami keli pagrindiniai insulto požymiai. Jo ištiktam žmogui staiga sutrinka kalba, jis negali aiškiai ištarti žodžių arba visiškai nekalba. Kitas simptomas – nusilpsta ar nutirpsta viena žmogaus kūno pusė, atsiranda veido asimetrija, žmogui sunku pakelti ir valdyti ranką ar koją, sumažėja galūnių jautrumas. Dar vienas insulto požymis – sutrikusi koordinacija, žmogus sunkiai išlaiko pusiausvyrą. Taip pat gali sutrikti vienos akies regėjimas ar susiaurėti akiplotis. Insulto ištiktas žmogus gali jausti visus simptomus arba tik dalį jų. Bet kuriuo atveju, pabrėžia doc. dr. A.Vilionskis, net ir pajutus vos vieną iš jų, būtina kuo greičiau kviesti pagalbą.

Labai didelę reikšmę laiku suteiktam insulto gydymui turi šalia esantys artimieji ar net nepažįstami žmonės – jie gali nesunkiai pastebėti pasikeitusį žmogaus elgesį, sutrikusią kalbą, asimetrišką veidą ir paskambinti pagalbos telefonu. Neurologas ragina nenumoti ranka į viešoje vietoje neįprastai besielgiančius, sunkiai kalbančius žmones – juos galėjo ištikti insultas, todėl jiems reikalinga skubi pagalba.

Įsidėmėkite F.A.S.T. atmintinę

Doc. dr. A.Vilionskis pastebi, kad insultas vis dažniau ištinka jaunus žmones. Jo nestebina 30–40 metų sulaukę pacientai, o jauni žmonės ir jų artimieji dažnai tokios ligos nesitiki. Tai yra dar viena priežastis, kodėl reikėtų įsidėmėti visame pasaulyje naudojamą F.A.S.T. atmintinę. Ši paprasta, vos keturių punktų atmintinė padeda atpažinti insultą ir imtis tolesnių veiksmų, padėti sau arba šalia esančiam žmogui.  

F (angl. face) – veido perkreipimas ar asimetrija šypsantis. Nusišypsokite ir parodykite dantis. Atkreipkite dėmesį, ar viena veido pusė perkreipta, neprarado jautrumo.

A (angl. arms) – rankos nusilpimas ar paralyžius vienoje pusėje. Pakelkite abi rankas ir atkreipkite dėmesį, ar viena ranka yra silpna, nejautri.

S (angl. speech) – kalbos sutrikimai ar neaiški kalba. Garsiai pasakykite kokį nors paprastą sakinį. Atkreipkite dėmesį, ar sugebate tai padaryti, ar galite kalbėti, ar kalbą gali suprasti aplinkiniai.

T (angl. time) – laikas skambinti GMP. Jei pasireiškia bent vienas iš šių simptomų, turite nedelsdami skambinti numeriu 112 ir pranešti apie įtariamą insultą.

VL

Rekomenduojami video