Gydytojai toksikologai sako, kad prasidedantis grybų sezonas yra tas metas, kai sulaukia daugiau į juos besikreipiančių pacientų.
„Eurovaistinė“
vaistininkai pataria, ką naudinga žinoti prieš grybaujant ir ruošiant
grybus, kad išvengtumėte ne tik apsinuodijimo, bet ir virškinimo
sutrikimų.
Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė sako, kad
dažniausiai rizika apsinuodyti grybais kyla tada, kai nežinome, ar
rinkome gerus grybus ir ar tinkamai juos paruošėme.
„Grybai turi galiojimo laiką kaip ir visi švieži maisto produktai, bet
jeigu juos dvi paras laikėme šiltoje virtuvėje ant stalo, tai ir geri
grybai gali tapti nuodu“, – įspėja vaistinių tinklo inicijuotame
seminare kalbanti gydytoja.
Anot jos, apsinuodijimas maistu dažnai kyla ne tik dėl to, kad konkretus
produktas pats savaime yra nuodingas, o dėl to, kad pradeda daugintis
bakterijos, ypač, kai šilta. Tokiomis sąlygomis bakterijų prisidaugina
tiek, kad jos pradeda išskirti toksinus, o tuomet netinkamai laikomą
maistą suvalgęs žmogus patiria skrandžio, virškinimo trakto sudirginimo
simptomus, pradeda vemti, viduriuoti.
Vis dėlto viduriavimo ir vėmimo nereikėtų išsigąsti, nes tai yra
organizmo apsauginė reakcija nuo sukauptų toksinų.
Gydytoja įspėja, kad
po to svarbu pasirūpinti skysčių ir mikroelementų atstatymu – reikėtų
gerti vandenį mažais kiekiais, po kelis gurkšnelius.
Apsinuodijus svarbu nestabdyti viduriavimo, pykinimo, vartoti skysčius
ir kreiptis į gydytoją. Jeigu buvo suvalgytas, kaip įtariame, nuodingas
grybas, ypač svarbu nedelsti kuo skubiau kreiptis į specialistus.
Grybai – tik progoms
Vaistininkė Kristina Staivė sako, kad bendraudama su klientais visada
pajunta, kada prasidėjo grybų sezonas, ypač tai buvo ryšku praėjusiais
metais, kai visi džiaugėsi išskirtiniu grybų derliumi.
Vis dėlto, kad ir koks malonumas grybauti vaikštinėjant miške,
vaistininkė pataria nepersistengti ir nepamiršti, kad grybai – tik
vienam sezonui ir štai dabar viską, ką saugojome po praeito derliaus ir
nespėjom suvalgyti, reikėtų išmesti. Didelių grybų kiekių konservuoti,
šaldyti ar džiovinti vaistininkė nerekomenduoja ir dėl to, kad grybai
tikrai neturėtų būti kasdienis patiekalas.
„Aš siūlau juos palikti progoms. Žinoma, pasigaminti tik prasidėjus
sezonui, per šventes, galbūt pagardinti kokią nors ypatingą vakarienę,
tačiau tai neturėtų būti kasdieninis maistas“, – pranešime spaudai
įspėja K. Staivė.
Voveraitės (Nuotr. spaudos pranešimo)
Nors grybai yra ir tikrai sunkiai virškinamas maistas, juose galima
rasti ir naudingų mineralų – fosforo, kalcio, kalio, cinko, magnio,
geležies.
Taip pat grybai vertinami ir dėl to, kad juose gausu baltymų,
ypač – džiovintuose grybuose, tačiau būtent jie pasižymi ir dideliu
kaloringumu.
Nepaisant naudingų medžiagų, vaistininkė rekomenduoja vengti grybų
vaikams ir vyresniems žmonėms, taip pat tiems, kurie turi kasos, kepenų
problemų, tiems, kurie yra po tulžies operacijos.
Ruošiant grybus rekomenduojama vengti patiekalų, kuriuose jie būtų
pagardinami riebalais ar spirgučiais. Taip pat grybai negali būti
derinami su alkoholiu.
Sutrikus virškinimui reikėtų vartoti daugiau skysčių, fermentų. Jeigu
žmogus turi bėdų ir žino, kad įprastai jam grybai yra sunkiai
virškinami, turėtų fermentų išgerti dar prieš valgant.
Specialistai rekomenduoja valgyti tik savo surinktus tikrai pažįstamus
grybus. Ypač atidžiai reikėtų perrinkti prasčiau matančių žmonių
surinktus grybus.