Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Gražių rankų priešai

Sakoma, kad net jei kruopščiai rūpinatės veido oda, amžių ir gyvenimo būdą išduos jūsų rankos. Jos labai daug pasako apie kiekvieną mūsų, tad nepamirškite tinkamai jomis pasirūpinti.

Nors žiemos sezonas pasibaigė, bet šildymo – dar ne. Be to, ir orų dar sulauksime visokių – šiltesnių ir žvarbesnių. O būtent tai, pasak farmacininkės Miglės Kazakevičienės, ir yra didžiausias rankų priešas: šalto, žvarbaus oro ir patalpų šildymo sezonu oda patiria išties didelių iššūkių. Žmonės skundžiasi odos sausumu, paraudimu, pleiskanojimu ir niežuliu, dažnai įtrūkstančia pirštų pagalvėlių oda.

„Pagrindinis odos sausėjimo veiksnys – epidermio barjerinės funkcijos sutrikimas. Dažniausios jį sukeliančios priežastys žiemą yra vandens ir vitaminų trūkumas organizme. Mūsų mityba šaltuoju metu yra skurdesnė, valgome mažiau šviežių vaisių ir daržovių“, – pagrindines odos sausėjimo priežastis vardija M.Kazakevičienė.

Odai įtaką daro ir išoriniai veiksniai: sausas patalpų oras, šaltas ir atšiaurus oras, temperatūrų kaita. Kenkia ir žalingi įpročiai, tokie kaip rūkymas, maudynės po itin karštu dušu, dažnas muilo naudojimas, taip pat aplinkos užterštumas.

Kartais sausa rankų oda gali rodyti rimtas ligas, tokias kaip cukrinis diabetas, skydliaukės patologija, virškinimo trakto ir neurologinės ligos. „Sunerimti ir pasikonsultuoti su specialistais reikėtų tais atvejais, jei odos sausumas pastebimas tik tam tikrose vietose – veido, pėdų ar sąnarių srityse. Taip pat, jei pakyla temperatūra ar prasideda uždegimas – oda parausta, audiniai patinsta, kaista“, – perspėja farmacininkė.

Saugoti odą nuo šalčio pašnekovė pataria visapusiškai. Pirmiausia lauke būtina mūvėti pirštines, kad oda patirtų kuo mažesnius temperatūros svyravimus, taip pat naudoti maitinamuosius kremus. Šaltuoju metu rekomenduojama tepti odą riebesniais kremais, emolientais. Pasitepus kremu, kurio sudėtyje yra vandens, bent pusvalandį reikėtų neskubėti į lauką, leisti kremui susigerti. Be to, būtina gerti pakankamai vandens, bent 2 litrus per parą, ir nebijoti valgyti riebesnio maisto – kiaušinių, žuvies, vartoti daugiau aliejaus.

„Jei gyvenimo ritmas ir didelis tempas trukdo visavertei mitybai, galima pasitelkti vitaminus, skirtus odos būklei gerinti ir palaikyti. Svarbiausi odai yra A, E, F, B grupės vitaminai, antioksidantai“, – pataria vaistininkė.

Rekomenduojami video