Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dėl negydomų dantų šaknų gali kilti rimtų bėdų

„Neseniai lankiausi pas gydytoją odontologą. Jis užplombavo man kelis dantis ir patarė apsilankyti pas endodontologą, kad šis apžiūrėtų mano dantų šaknų kanalus. Bet man dabar nė vienas dantis neskauda – nesuprantu, kodėl turėčiau eiti pas dar vieną specialistą“, – rašo Stasė J. iš Vilkaviškio rajono ir prašo plačiau papasakoti apie dantų šaknų kanalų ligas bei jų gydymą.

Atsako gydytoja endodontologė Daiva Sabaliauskienė.

Vis dar vyrauja nuomonė, kad į odontologus reikia kreiptis tuomet, kai pajuntamas skausmas dantų srityje. Bet dantų šaknų kanalų ligos, kurių priežastys gali būti prasta burnos higiena, kariesas, nekokybiškas dantų vainiko restauravimas, gali vystytis ir be skausmo, todėl dalis žmonių metų metus gyvena nė neįtardami, kad apie danties šaknis esančiuose audiniuose vystosi uždegimas.

Infekcija į danties šaknies kanalą, kuris pašalinus pulpos audinius („danties nervą“) lieka tuščias ir jame susidaro puikios sąlygos įvairiems mikroorganizmams daugintis bei plisti į žmogaus organizmą, gali patekti per dantų vainiko kariesą ar nesandarų užpildą, vainikėlį. Kad infekcija nepatektų į kanalus ir neprasidėtų uždegimas apie šaknies viršūnę, danties vainikas po dantų kanalų gydymo turi būti protezuojamas daliniu ar pilnu vainikėliu. Jei dantis neprotezuojamas, per 5–10 metų pacientas tokio danties gali netekti dėl danties vainiko ar šaknies skilimo, patekusios infekcijos, kitų danties audinių defektų.

Kiekvienas danties šaknies kanalo gydymas iš naujo silpnina dantį, jo išlikimo prognozė blogėja, o kartais jį tenka ir išrauti. Be to, dantų šaknų kanalų ligos turi didelės įtakos bendrai žmogaus sveikatai, o išplitusi infekcija gali tapti kitų ligų priežastimi. Sąsajas tarp dantų šaknų kanalų ligų ir bendros žmogaus sveikatos nuo XX a. pradžios tiriantys mokslininkai nustatė, kad infekcija, esanti dantų šaknų kanaluose, gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, cukrinį diabetą, artritą, vėžį, nervų ligas, lėtinį nuovargį ir kitas ligas, o XXI a. pradžioje profesorius Robertas Jonesas, per 5 metus ištyręs 300 krūties vėžiu sergančių moterų, nustatė, kad 93 proc. šių moterų buvo gydyti šaknies kanalai, 98 proc. atvejų krūties vėžys buvo toje pačioje kūno pusėje, kaip ir dantys, su gydytais šaknies kanalais, o 96 proc. pacienčių buvo gydyti viršutinio žandikaulio dantų šaknų kanalai. Kitų mokslininkų duomenys taip pat rodo, kad viršutinio žandikaulio danties šaknies kanalo infekcija gali turėti įtakos krūties vėžiui vystytis ar trukdyti jį gydyti.

Dėl šių priežasčių labai svarbu, kad dantų šaknų kanalai būtų gydomi laiku, ši procedūra būtų atliekama kokybiškai – vieną ir paskutinį kartą. Lietuvoje taikomi skirtingi dantų šaknų kanalų ligų gydymo būdai, nes vienais atvejais reikalingas pilnas šaknies kanalų gydymas, kitais – atkuriamasis, neinvazinis. Gydydami dantų šaknų kanalus gydytojai endodontologai naudoja naujas biologiškai suderinamas, regeneruojančiai veikiančias medžiagas, o procedūras stengiasi atlikti kiek įmanoma tausodami danties audinius.

Ypatingas dėmesys skiriamas dantų šaknų kanalų gydymo prevencinėms priemonėms siekiant išlaikyti dantis gyvybingus bei regeneraciniam vaikų dantų kanalų su nesusiformavusiomis dantų šaknimis gydymui.

Rekomenduojami video