Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dar vienai pacientų grupei kompensuojamas dantų protezavimas

Nuo 2019 m.sausio Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis kompensuojamas dantų protezavimo paslaugas gali gauti asmenys, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. Šių pacientų dantys protezuojami be eilės.

„Remiantis Nacionalinio vėžio instituto statistikos duomenimis, burnos, veido ir žandikaulių onkologinėmis ligomis kasmet suserga apie 25–30 pacientų. Šiems pacientams po naviko šalinimo operacijų sutrinka kramtymo, rijimo, kalbos ir kvėpavimo funkcijos, atsiranda veido defektų. Jų dantų protezavimas yra specifinis, reikalaujantis atitinkamų konstrukcinių sprendimų. Tad labai svarbu, kad šiems pacientams dantų protezavimo eilėje laukti nereikės – paslaugos bus kompensuojamos nedelsiant“, – teigia Valstybinės ligonių kasos vyriausioji specialistė Jurgita Grigarienė.

Kompensuojamosios dantų protezavimo paslaugos teikiamos pacientams, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, pavyzdžiui, dėl lūpos, liežuvio, dantenų, burnos dugno, kietojo gomurio, veido ir žandikaulių kaulų, paausinės seilių liaukos piktybinio naviko ar kitų veido dalių odos piktybinio naviko.

Šiems žmonėms dėl dantų protezavimo reikia kreiptis į įstaigą, kuri turi sutartį su teritorine ligonių kasa. Tai gali būti įstaiga, kurioje gyventojai prirašyti, kur jie lankosi pas savo šeimos gydytoją, taip pat įstaiga, kurioje buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. Gydytojas odontologas, nustatęs, kad asmuo turi teisę į dantų protezavimo išlaidų kompensavimą ir kad jo dantų būklė atitinka dantų protezavimo indikacijas, sudaro burnos priežiūros bei gydymo planą ir supažindina su šiuo planu savo pacientą. Kartu užpildomas paciento prašymas įtraukti į asmenų, laukiančių dantų protezavimo, sąrašą.

 

Rekomenduojami video