Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Dar galit suskubti prisiskinti gauromečio: jo savybės – unikalios

Turbūt daug kas pakelėse, kirtimuose ar skynimuose yra pastebėję aukštaūgį, violetiniais ar rožiniais žiedais žydintį augalą, pastaruoju metu iš naujo atrastą ir ypač išpopuliarėjusį. Tai gaurometis, dar žinomas kaip „Ivan Čaj“ arbata, nes dėl unikalių sveikatinančių galių rusai šiam augalui suteikė net caro Ivano vardą. Būtent apie tas stebuklingas sveikatininčias augalo galias pasklidus kalboms, prasidėjo tikras „gauromečio bumas“ – šis augalas tapo kaupiamų žiemai vaistažolių kolekcijų pažiba, o iš jo pagaminta fermentuota arbata nukonkuravo ir žaliąją. Tik ar visi žino, kada ir kurias šio augalo dalis skinti ir kaip iš jo pasigaminti kokybišką fermentuotą arbatą? Apie tai „Gimtasis...“ kalbėjosi su veterinaru, profesionaliu pirtininku, besidominčiu ir įvairiomis vaistažolėmis, jūžintiškiu Nidijumi Aukštikalniu.

Gauromečio vartojimo galima neriboti

N. Aukštikalnis pripažįsta, kad ir tarp jo renkamų vaistažolių gaurometis užima išskirtinę vietą. „Turbūt svarbiausią, nes tai augalas, kurio vartojimo galima neriboti ir gerti kasdien net ne po vieną kartą. Ir dargi, tausojant gamtos išteklius, ant tų pačių lapelių arbatą galima plikyti ne vieną kartą. Tarkim, aš užpilu iki trijų kartų, o latviai rekomenduoja net keturis kartus. Arbatos spalva nebebūna tokia intensyvi, tačiau sveikatinančių medžiagų nepraranda“, – patarimais dalijasi pirtininkas N. Aukštikalnis, sakydamas, kad gydomosios žolelės neatsiejamos nuo pirties, todėl jis joms skiria daug dėmesio ir laiko.

„Tik nepamirškit, kad gauromečio, kaip ir žaliosios arbatos, negalima plikyti verdančiu vandeniu. Jam tiks maždaug 60 laipsnių temperatūros vanduo, nes tokiame išsiskirs daugiau augalo sveikatinančių savybių“, – atkreipia dėmesį pirtininkas.

Žydinčių gauromečių negali nepastebėti – ryški žiedynų spalva šviečia iš tolo.
Kavą pakeitė gaurometis

Pradėjęs kasdien gerti gaurometį, N. Aukštikalnis net nepajuto kaip atprato nuo kavos. Tiesiog jos nebetrūksta. „Gaurometis – balansuojantis augalas. Sudirgus jis ramina, todėl tinka vartoti miegui gerinti, nervų sistemai raminti, o neturint energijos –  jos suteikia, aktyvina“, – pastebi N. Aukštikalnis.

Pasak pašnekovo, tai ne vienintelė sveikatinanti šio unikalaus augalo savybė. „Jis labai tinka nuo įvairių skrandžio negalavimų, opų, gastrito, refliukso, rėmens. Ypač tinka vyrams prostatito profilaktikai ir gydymui“, –  sako pirtininkas, kuris vasarą nebepamiršta prisiskinti ir pasigaminti gauromečio arbatos, nes vežasi ją ir į pirties procedūras.

Rekomenduojami video