Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Cukrinis diabetas ir širdies ligos: kuo susiję?

Kiekvienai lėtinei ligai reikalingas ilgas, tikslingas ir nuoseklus gydymas. Būtent tai leidžia išvengti sveikatai ir netgi gyvybei pavojingų komplikacijų. Antro tipo cukrinis diabetas (cukraligė) – ne išimtis. Apie tai, kuo jis susijęs su širdies ligomis, kokias komplikacijas gali sukelti ir kaip jų išvengti šiame straipsnyje.

Ryšys tarp cukrinio diabeto ir širdies veiklos

Remiantis tyrimų duomenimis, daugelis cukriniu diabetu sergančių pacientų serga dar nors viena gretutine liga, o didelė dalis jų (netgi apie 40 proc.) – trimis ar daugiau. Tokiais atvejais ypač svarbu atsakingai vartoti gydytojo paskirtus vaistus, nuolat stebėti gliukozės kiekį kraujyje, taip pat palaikyti sveiką gyvenimo būdą.

Antro tipo cukrinis diabetas lemia netgi 2–3 kartus didesnę riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, taip pat širdies nepakankamumu. Nustatyta, kad nuo širdies ligų miršta apie 70 proc. cukriniu diabetu sergančių 65 metų ir vyresnių pacientų, o maždaug 16 proc. jų – nuo insulto. Palyginimui, tokio paties amžiaus žmonės, nesergantys cukriniu diabetu, nuo širdies ligų miršta 2–4 kartus rečiau.

Kalbant apie ryšį tarp antro tipo cukrinio diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų, verta paminėti, kad šiuos sutrikimus gali sukelti tam tikros bendros priežastys. Tai apima sveikatai nepalankų gyvenimo būdą, žalingus įpročius (rūkymą, nesaikingą alkoholio vartojimą), nutukimą, hipertenziją (aukštą kraujo spaudimą), dislipidemiją (cholesterolio apykaitos sutrikimus), albuminuriją (būklę, kai nustatomas padidėjęs baltymo albumino kiekis šlapime). Taigi antro tipo cukrinis diabetas su širdies ir kraujagyslių ligomis susijęs pakankamai glaudžiai.

Cukrinio diabeto sukeltų širdies ligų komplikacijos

Rimčiausia cukrinio diabeto sukeltų širdies ligų komplikacija – mirtis. Tinkamai nesigydant, pažeidžiamos smulkiosios ir stambiosios organizmo kraujagyslės. Tai gali sukelti stabilią krūtinės anginą, ūmų miokardo infarktą, insultą, aritmiją ir širdies nepakankamumą. Tokios organizmo būklės paprastai pasireiškia širdies skausmu, sutrikusiu jos ritmu, silpnumu, dusuliu, kojų tinimu.

Netinkamai arba iš viso negydomas antro tipo cukrinis diabetas taip pat gali sukelti aterosklerozę. Norint išvengti šios ar bet kurios kitos komplikacijos, būtina kreiptis į medikus. Atidžiai įvertinęs paciento būklę kardiologas gali paskirti reikalingus tyrimus ir tikslingą gydymą. Ieškote profesionalios pagalbos? Tuomet spauskite ant aukščiau pateiktos nuorodos ir išsirinkite norimą specialistą.

Širdies ligų prevencija sergant cukriniu diabetu

Tikslingai ir nuosekliai gydantis, taip pat laikantis sveiko gyvenimo būdo, galima kontroliuoti cukrinį diabetą ir išvengti jo sukeliamų komplikacijų. Širdies bei kraujagyslių ligų prevencija apima fizinį aktyvumą, sveikos mitybos principų laikymąsi, žalingų įpročių atsisakymą ir tinkamų medikamentų vartojimą. Nustatyta, kad pastarieji gali beveik 2,5 karto sumažinti cukraligės sukeliamų komplikacijų riziką.

Ryšys tarp antro tipo cukrinio diabeto ir širdies bei kraujagyslių ligų išties glaudus. Tačiau atsakingai gydantis, pavojingų komplikacijų galima išvengti. Kreipkitės į pasitikėjimo vertus specialistus ir tinkamai pasirūpinkite savo sveikata – juk tai didžiausiais kiekvieno mūsų turtas.

Rekomenduojami video