Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Chlamidiozė – lytiškai plintanti infekcija, pabloginanti seksualinę sveikatą

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos perspėja apie lytiškai plintančias infekcijas. Negydomos jos ilgainiui pažeidžia reprodukcinę sistemą ir gali sukelti nevaisingumą, todėl labai svarbu laiku kreiptis į gydytoją ir pasitikrinti.

Kas gali susirgti

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje nustatoma apie 374 mln. susirgimų sifiliu, gonorėja, chlamidioze ir trichomonoze. Sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomis įvairiose Europos Sąjungos šalyse labai skirtingas. Dažniausiai čia registruojama lytiškai plintanti infekcija – chlamidiozė. Šia liga Europoje kasmet suserga apie 250 tūkst. žmonių.

NVSC duomenimis, 2021 m. buvo užregistruoti 228 chlamidiozės atvejai.

Kaip plinta chlamidiozė

Chlamidiozę sukelia Chlamydia trachomatis bakterija, kuri gali būti perduodama vaginalinių, analinių ir oralinių lytinių santykių metu.

„Ši infekcija pavojinga netgi naujagimiams, nes motina šią infekciją gali perduoti gimdymo metu. Buitiniu keliu, laikantis asmens higienos, chlamidioze neužsikrečiama“, – atkreipia dėmesį NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Gabriela Wiktoria Hartwig.

Chlamidiozės simptomai

Moterims chlamidijų sukelta infekcija dažniausiai pasireiškia gleivingomis ar pūlingomis išskyromis iš makšties, skausmingu šlapinimusi, kraujavimu po lytinių santykių ir laikotarpiu tarp menstruacijų, pagausėjusiomis menstruacijų išskyromis, apatinės pilvo dalies skausmu. Infekcijai prasiskverbus giliau, atsiranda galimybė susirgti mažojo dubens uždegimu.

Vyrams chlamidiozė dažniausiai pasireiškia baltomis ar skaidriomis išskyromis iš šlaplės, deginimu šlapinantis, kartais – pasunkėjusiu šlapinimusi. Chlamidiozės sukėlėjams patekus į vyro vidinius šlapimo ir lyties organus gali išsivystyti sėklidės prielipo uždegimas, pasireiškiantis kapšelio skausmu, jo patinimu. Užsikrėtusiems per analinius lytinius santykius gali išsivystyti išeinamosios angos uždegimas. Prasidėjus prostatos uždegimui atsiranda skausmai kryžkaulio, tarpvietės, kirkšnių, sėklidžių, šlaplės srityse, padažnėja šlapinimasis, ypač naktį, susilpnėja lytinis pajėgumas.

„Chlamidijų sukelta infekcija gali būti nevaisingumo, negimdinio nėštumo ir Reiterio sindromo (sąnarių, akių gleivinės ir šlaplės uždegimai) priežastis. Atsiradus bet kuriems lytinių takų infekcijos požymiams, būtina kreiptis į gydytoją. Laiku pradėtas gydymas padeda išvengti ligos komplikacijų“, – aiškina specialistė.

Didesnė rizika užsikrėsti – jauniems asmenims

Jauni asmenys (15–24 metų) priskiriami didesnę užsikrėtimo riziką turinčių asmenų grupei dėl lytinės elgsenos ypatumų, nes, turėdami mažesnę patirtį, jie sunkiau atskiria partnerius, galinčius sirgti lytiškai plintančiomis ligomis. Taip pat 15–24 metų asmenys dažniau keičia lytinius partnerius, mažiau linkę naudotis kontraceptinėmis priemonėmis, kurios apsaugo net tik nuo visų lytiškai plintančių infekcijų, bet ir nuo nepageidaujamo nėštumo. Paaugliai turi mažai žinių apie šias ligas, jų simptomus ir apsisaugojimo nuo jų būdus. Jaunų moterų (iki 25 metų) rizika užsikrėsti yra didžiausia, nes jų gimdos kaklelis dar nėra visiškai subrendęs, jis jautrus infekcijos sukėlėjui, todėl joms kartą per metus rekomenduojama pasitikrinti dėl chlamidiozės.

Kada pasitikrinti dėl chlamidiozės

Dėl chlamidiozės rekomenduojama pasitikrinti, jei jums ar jūsų partneriui atsirado chlamidiozės simptomų, partneriui buvo diagnozuota lytiškai plintanti infekcija, po atsitiktinių lytinių santykių ar dažnai keičiantiems lytinius partnerius. Taip pat svarbu pasitikrinti prieš invazines gimdos kaklelio ar dirbtinio apvaisinimo procedūras, nėščiosioms (siekiant apsaugoti naujagimius nuo užsikrėtimo), asmenims, patyrusiems prievartą. Tikrintis turėtų rizikos grupėms priklausantys asmenys: seksualinių paslaugų už atlygį teikėjai ir jų klientai, vyrai, turintys lytinių santykių su vyrais.

„Patikimiausias būdas išvengti lytiškai plintančių infekcijų – susilaikyti nuo lytinių santykių ar turėti ilgalaikius abipusiškai monogaminius lytinius santykius su asmeniu, kuris žino, kad nėra infekuotas. Riziką užsikrėsti taip pat sumažina prezervatyvų naudojimas lytinių santykių metu“, – pataria specialistė.

Rekomenduojami video