Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Auksinė taisyklė: „Šeimoje nesistenk viešpatauti!“

Dauguma žmonų negaili kaltinimų ir priekaištų savo vyrams. Ir jeigu ką nors tokia strategija stebina, ne viena atšauna: „O kodėl turėčiau girti?“ Beje, ir dauguma vyrų įsitikinę, kad žmona visada ras priežasčių būti nepatenkinta, o kritikuoti ir peikti – jos arkliukas. Ar taip besielgdamos mes nepakertame pasitikėjimo mumis pačiomis?

Kai ji įsisiautėja

Monika ištekėjusi už Sauliaus jau dešimt metų. Šeima, gyvenanti vieno kambario bute, augina du vaikus. Prieš keletą metų vyro verslas žlugo. Klestėjimo laikais įsigytą erdvų butą teko parduoti, kad galėtų grąžinti skolas. Šiuo metu vyras dirba nedidelės prekybos įmonės vadybininku. Jo atlyginimo vos užtenka maistui, drabužiams ir mokesčiams. „Jis man žadėjo viską, o ką turiu? Skaičiuoju centus ir lakstau po parduotuves, ieškodama pigesnių maisto produktų“, – verkauja Monika.

Kaimynai ne kartą girdėjo jų pasikartojančius kivirčus. „Tai tau atrodo, kad uždirbi, o iš tiesų tiek pinigų gėda į namus parnešti. Kodėl neišeini iš tos skylės ir neieškai normalaus darbo? Man ir vėl teks skolintis pinigų, kad galėčiau išleisti vaikus į vasaros stovyklą. Tu tyli, patogu sėdėti ant sofos ir tylėti. Kodėl kiti žmonės geba kitaip gyventi? Aną dieną sutikau Mildą, grįžusią iš kelionės, tai ji ir klausia: „Kur jūs atostogausit?“ O ką mes galime, nebent su palapine į mišką, ar ne? Uodų džiaugsmui...“

Priekaištų sąrašas tipinis: butas per mažas, pinigų nėra, jos vyras – absoliutus nulis. O jei primenama praeitis, pažyra dar daugiau kaltinimų – tikra artilerijos ataka.

Nepateisino lūkesčių

Ši šeima patyrė ir kitokius laikus. Kai Saulius galėjo tenkinti bene kiekvieną žmonos norą, atrodė, kad sėkmė nuo jų niekada nenusigręš. „Jis draudė man dirbti, – liūdnai dūsauja nuviltoji, – ir aš praradau neblogai apmokamą darbą, nes auginau vaikus, rūpinausi namais. Maniau, kad būsiu ir toliau laiminga už jo ištekėjusi, taigi, mečiau studijas. Nesuvokiu, ko turėčiau dar imtis. Ieškotis darbo už kelis šimtus eurų? Maži pinigai, o ir vaikus dar paauginti reikia.“

Moters manymu, jos Saulius virto nepataisomu tinginiu – jis nė piršto nepajudina, kad šeima geriau gyventų. Ji vis labiau pasigenda vyro supratimo ir dėmesio, net įtaria žvilgčiojant į kitas gražias moteris. O dar tas naujas jo poelgis, sukėlęs didžiulį įniršį...

Neseniai į jų daugiabutį atsikraustė išsiskyrusi moteris. Ji paprašė, kad Saulius padėtų surinkti spintą. Šis linksmai sutiko. Vos kaimynė užvėrė duris, Monika apsipylė pykčio ašaromis: „Ji vos paprašė, o tu tuoj leki. Aš taip ir jaučiu, kad tau rūpi kuo dažniau iš namų ištrūkti. Taip, ji tau sumokės... Žinom, kuo ir kaip sumokės. Ar atsiklausei manęs? Galbūt ir namams reikia tavo pagalbos. Bet mes tau visai nerūpim. Vos pamatei svetimą sijoną ir skrendi, o mūsų balkono durys prastai užsidaro, trūksta vyriškų rankų...“

Įsibėgėjusi nesustoja

Monika žino, kad pastaruoju metu ji dažnai perlenkia lazdą. Vos prasižioja, tuoj pikti žodžiai lyg strėlės lekia. Aiškindamasi draugėms sako: „Pažadu sau, kad prikąsiu liežuvį, bet nepavyksta. O iš kitos pusės, jei imčiau lakštingala suokti, tai gal išvis nuo sofos nepakiltų?“ – svarsto kartu su draugėmis, kurios pritardamos linksi galvomis. Girdi, gerai ją suprantančios. Vyrus geriau laikyti ant trumpo pavadžio. Monika įsitikinusi, kad kuo daugiau kritikuos vyrą, tuo greičiau jis atsipeikės, sukrus, ims kažką spręsti, pasirūpins šeimos gerove.

Namuose, kuriuose ji augo, mama taip pat nenuleisdavo akių nuo tėvo ir niekada jo negyrė, sakydavo, kad vyras – ne vaikas. Tiesa, tėvų santuoka iširo, kai Monikai buvo devyneri. Tėvas sutiko kitą moterį, su mama išsiskyrė. Moteris kartais susimąsto – ar nepasikartos mamos likimas? Mat Saulius jau irgi neskuba į namus. Tai verčia sukti galvą, kad galbūt ir jis ketina paniekinti šeimos lizdą.

Psichologai pataria

Vyrui. Kai žmona nelaiko liežuvio už dantų

  • Įaudrintą moterį gali nuraminti jūsų dėmesys. Neskubėkite jos perrėkti, užgaulioti, ironizuoti. Verčiau pasakykite, kad mylite, suprantate jos įtūžį.
  • Santykius aiškinkitės jai nurimus.
  • Žmona kartais pyksta ir be jokios priežasties, mat gali būti nepatenkinta pati savimi dėl nesėkmių ar dėl nuovargio.

Žmonai. Kaip sutramdyti emocijas

  • Moterų vaizduotė itin laki. Jos gali kaltinti vyrą dėl to, ko jis dar nėra padaręs. Nekurkite prasto scenarijaus, atseit vyras žvalgosi į kitas.
  • Užuot kėlusios audrą, verčiau prisiminkite pačius gražiausius vyro bruožus, už kuriuos jį pamilote.
  • Prieš virsdamos furijomis, pasikartokite liaudies išmintį: pyktis uždaro ne tik duris, bet ir širdį.

Kelios taisyklės

  • Keisti reikia tarpusavio santykius, o ne vyrą.
  • Žmona turi priimti visas aplinkybes, į kurias gali pakliūti jos vyras ar, pagaliau, ji pati.
  • Kuo dažniau girkite vyrą! Juk jis geras, protingas, darbštus, myli šeimą. Pagyrimai grįš dešimteriopai – geri žodžiai brandina puikius vaisius.
Rekomenduojami video