Tikriausiai daugelis pusryčiams neretai renkasi būtent grikių košę. Tačiau ar ji iš tiesų yra naudinga mūsų organizmui?
Šios grūdus primenančios sėklos padeda sumažinti uždegimines reakcijas bei LDL, blogąjį cholesterolį, o abu šie dalykai yra labai svarbūs gerai širdies sveikatai. Pagrindinė maistinė medžiaga, kuri teikia tokią naudą širdies ir kraujagyslių sistemai, yra rutinas – tai fitonutrientas ir antioksidantas, kuris padeda stabilizuoti kraujospūdį ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje, rašo naturespath.com.
JUOSE NĖRA GLITIMO IR JIE NESUKELIA ALERGIJŲ
Nors grikius galima naudoti panašiai, kaip kviečius ar miežius, šiose
sėklose natūraliai nėra glitimo, todėl jos puikiai tinka celiakijos
pacientams ar grūdų netoleruojantiems žmonėms. Grikiais pakeisti
įprastus grūdus su glitimu taip pat gali būti labai naudinga tiems
žmonėms, kurie turi virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, pralaidaus žarnyno
sindromą.
Grikiai
MAŽINA CUKRAUS KIEKĮ KRAUJYJE
Palyginus su daugeliu grūdų, grikių yra labai žemas glikeminis indeksas –
tai reiškia, kad šių angliavandenių turinys į kraujotaką yra sugeriamas
po truputį, todėl organizmui energiją teikia tolygiai. Šios maistingos
sėklos neleidžia cukraus kiekiui kraujyje padidėti staigiai, todėl
padeda suvaldyti diabetą ir gali pagerinti insulino atsparumą.